Miercuri 16 ianuarie 2013, cu începere de la ora 10:00, a avut loc la Casa de Cultură Câmpia Turzii, prezentarea Proiectului European “Întreprinderea socială”, o inițiativă a senatorului Alexandru Cordoș și a prefectului județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, la care au marșat imediat primarul municipiuluiCâmpia Turzii, Radu Hanga, și directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă.
Politicienii își cataloghează demersul drept o inițiativă pentru valorificarea potenţialului economic al zonei Turda - Câmpia Turzii. Obiectul proiectului, care are o valoare totală de 6,4 milioane de euro, este tocmai crearea a aproximativ 350 de locuri de muncă pentru o parte dintre disponibilizații de la combinatul Mechel, din localităţile Câmpia Turzii şi Turda.
La prezentarea proiectului în fața unei săli de spectacole a Palatului Cultural ”Ionel Floașiu” arhipline, au fost prezenți, pe lângă inițiatorii proiectului, senatorul de Maramureș, Liviu Pop, fost ministru pentru dialog social, deputatul Adrian Oros, fostul deputat Mircia Giurgiu, consilier al ministrului delegat pentru Dialog Social, primarul Radu Hanga și viceprimarul Dorin Lojigan.
Întâlnirea oficialităților cu disponibilizații de la Mechel a fost una nu tocmai cordială, mai ales după ce prefectul și colegii săi au întârziat circa 10 minute. În plus, discursul de început al prefectului Vușcan nu a fost nici el cea mai inspirată variantă de a începe o relație cu sutele de șomeri. ”Poate unii dintre dumneavoastră se întreabă ce am făcut eu și colegii mei de la alegerile locale din vară și până în prezent. Vă pot spune că am suferit alături de dumneavoastră”, a fost declarația prefectului județului Cluj de la microfonul întâlnirii care a stârnit hohote de râs și de fluierături din partea sălii pline.
Întreprinderea socială este o entitate comercială ce desfășoară activități cu scop lucrativ (ca orice companie obișnuită) dar care folosește profitul obținut pentru crearea de noi locuri de muncă destinate persoanelor defavorizate; Întreprinderea de acest tip nu are ca scop principal maximizarea profiturilor, ci îndeplinește strict o misiune socială.
Proiectul întreprinderii sociale prezentat la Câmpia Turzii prevede realizarea unei fabrici şi instruirea profesională a angajaților. Aproximativ 4 milioane de euro vor fi alocaţi pentru echipamente şi tehnologie iar diferenţa va fi utilizată pentru instruirea personalului şi acoperirea unor costuri sociale. Cel care s-a ocupat la propriu de dezvoltarea proiectului, directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a precizat că persoanelor angrenate în program li se vor aloca câte 1000 de euro pentru pregătirea profesională, 100 de euro pentru transport iar 200 de euro pentru a-şi pregăti interviul.
Același Daniel Don a asigurat oamenii că produsele lor vor avea piață de desfacere întrucât Întreprinderea Socială de la Câmpia Turzii va lucra pentru o firmă furnizoare de producție a gigantului IKEA.
Prefectul județului Cluj a spus, referitor la locația sediului Întreprinderii Sociale că s-a încercat găsirea unui teren a cărui chirie, când se plătește, să intre în bugetul local și nicidecum închirierea unui teren de la cine știe ce ”prieten” al inițiatorilor proiectului.
O sumă de 4 milioane de euro va constitui totalul părţilor sociale, de circa 15000 de euro pentru fiecare angajat, iar fiecare din viitorii angajaţi va fi acţionar, adică, printre altele, și proprietar al utilajelor ce vor fi cumpărate.
La finalul prezentării proiectului reprezentat de Întreprinderea Socială de la Câmpia Turzii, unii dintre disponibilizați au pus întrebări oficialităților. Una dintre acestea a fost adresată primarului Radu Hanga: ”De ce ați mărit impozitele când lumea nu are locuri de muncă?” Omului i s-a răspund prin vocea prefectului Vușcan care i-a spus că această problemă nu are legătură cu întâlnirea pentru anunțarea Întreprinderii Sociale și că, în fapt, nu primarul ci Consiliul local Câmpia Turzii a modificat impozitele și taxele.
La finalul întâlnirii, toți disponibilizații prezenți au fost rugați să treacă pe la măsuțele cu funcționari ai AJOFM Cluj din încăperea de alături, unde au completat documentele necesare pentru înscrierea pe listele de unde vor fi aleși angajații Întreprinderii Sociale de la Câmpia Turzii.
Vom reveni cu amănunte despre acest proiect și punerea lui în aplicare.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.