21
Joi, Noi
5 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Cu administratorul municipiului Câmpia Turzii este plăcut să porți conversații în jurul oricărui subiect. Este un om care citește mult, gândește mult și este adânc ancorat în viața comunității sale. Nu mai știu cum am ajuns la acest subiect, dar m-am gândit să relatez momentul întrucât sunt convins că mulți locuitori ai municipiului nu știu de ce se numește Câmpia Turzii.

Dialogul a avut loc într-un moment în care am vizitat Prima școală românească, transformată într-un muzeu, proiect pe care o parte a politicului l-au blocat. Petre Pop: „Știţi de ce se numeşte Câmpia Turzii?  De ce ne numim Câmpia Turzii? Numai datorită faptului că am fost un câmp lângă Turda? Asta a ţinut. De ce? Pentru că mai sunt comunităţi lângă, Mihai Viteazu de pildă, care sunt în jurul Turzii. Să ştiţi că foarte puţină lume poate să răspundă de ce se numeşte Câmpia Turzii”, ne-a deschis interesul administratorul public.

„Cei care locuiau aici, în anul 1925, au trăit momentul în care, prin decret regal, Regele Ferdinand a unit cele două unităţi administrativ teritoriale de pe vremea respectivă, cele două sate care făceau parte dintr-o comună, comuna Ghiriş. Atunci autoritățile au cerut comunităţii să hotărască, într-o formă sau alta, ce denumire să poarte localitatea de atunci înainte. Atunci vârfurile, elita, intelectualitatea din vremea respectivă, oamenii , să zic aşa, de vază ai comunei s-au adunat şi au purtat o serie de tratative cum să se numească noua localitate. Nu vă ascundem faptul că unii au zis Mihai Viteazu dar era o problemă că exista deja comuna Mihai Viteazul în zonă. De ce Mihai Viteazu? Pentru că pentru ei era foarte important că aici a murit marele voievod Mihai Viteazul. A fost la un moment dat tendinţa chiar vreo lună de zile a purtat denumirea Câmpul lui Mihai dar, până la urmă, cei care au fost atunci au luat următoarea hotărâre: marele voievod a murit pe Câmpia Turzii. Și de aceea orașul nostru drag poartă acest nume istoric, sădit adânc în sufletul, în memoria colectivă a poporului român, legat de acel eveniment tragic: Câmpia Turzii”, ne-a lămurit Petre Pop, făcând apel la afirmațiile unor istorici și la studiul unor documente de epocă.

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh