La două săptămâni de la debutul campaniei de recoltare selectivă a deşeurilor pe teritoriul Câmpiei Turzii, reprezentanţii operatorului serviciului de salubritate consideră că cetăţenii au răspuns „mulţumitor" la apelul lor.
Probabil că mulţumitor înseamnă că doar jumătate din deşeurile aruncate de populaţie la tomberon au fost amestecate. Precedenta campanie de acest gen, desfăşurată în urmă cu vreo trei ani, a fost un fiasco total.
Aceasta şi pentru că oamenii aruncau deşeurile amestecat întrucât observaseră că oricum cei de la salubritate deversează tomberoanele în acelaşi autocompactor.
De această dată însă operatorul de salubritate pare mai pregătit pentru ducerea cu succes la sfârşit a unei astfel de campanii, foarte importantă pentru integrarea noastră, la propriu, în Europa. În Europa, nu ca la Napoli.
S.C. SLCIAS S.A.Câmpia Turzii, în calitate de operator al Serviciului Public de Salubrizare a Municipiului Câmpia Turzii, a demarat începând cu 1 octombrie 2011 proiectul „Selecţia TA contează!". Scopul campaniei este creşterea gradului de colectare selectivă a deşeurilor şi diminuarea cantităţii de deşeuri depozitate pe amplasamentul depozitului municipal de deşeuri Câmpia Turzii.
S-a achiziţionat un nou autocompactor pentru colectarea deşeurilor menajere cu capacitatea de 18 mc şi s-au reabilitat punctele de colectare selectivă a deşeurilor prin îngrădirea acestora, vopsirea capacelor containerelor şi inscripţionarea acestora, pentru o mai bună identificare a destinaţiei fiecărui recipient de colectare.
A fost desfăşurată o campanie de informare cu privire la importanţa colectării selective a deşeurilor precum şi asupra regulilor de colectare selectivă a deşeurilor şi diminuarea volumului acestora. S-au distribuit locuitorilor de la casele particulare, gratuit, saci menajeri (de culoare galbenă şi albastră), pentru depozitarea deşeurilor reciclabile de tipul hârtie, carton în sacii albaştrii, iar PET-urile şi dozele din aluminiu în sacii galbeni. O acţiune importantă este şi derularea, în parteneriat cu instituţiile de învăţământ de pe raza municipiului, a unui concurs prin care se urmăreşte, pe lângă creşterea gradului de colectare selectivă a deşeurilor, educarea tinerei generaţii în privinţa valorificării materialelor reciclabile şi implicit protejarea mediului înconjurător.
Campania "Selecţia TA contează" a fost demarată şi dintr-un considerent economic. Directorul SLCIAS, Adrian Mischian, susţine că instalaţia de triere a PET-urilor de la groapa de deşeuri a oraşului activează în prezent la doar 10 % din capacitate. Prin colectarea selectivă a deşeurilor, acest procent ar putea fi mult sporit, dar aceasta depinde de răspunsul clienţilor SLCIAS Câmpia Turzii la apelul celor de la salubritate.
Reuşita acestei noi încercări a operatorului de salubritate de a realiza o colectare selectivă a deşeurilor ar putea depinde, ca peste tot în lume, de aplicarea unor măsuri coercitive care să-i oblige pe cei mai puţin educaţi din punct de vedere ecologist să se conformeze normelor lumii civilizate. Cadrul legislativ al desfaşurării colectării selective a fost asigurat de Consiliul Local prin Regulamentul serviciului de salubritate al municipiului Campia Turzii, regulament ce cuprinde şi măsuri coercitive în cazul în care nu se efectuează colectarea selectivă. Astfel, potrivit prevederilor art. 111, lit. d, din Regulamentul serviciului de salubritate al Municipiului C. Turzii, beneficiarii serviciului au obligaţia de a asigura preselectarea deşeurilor pe categorii, nerespectarea acestei obligaţii fiind sancţionată potrivit prevederilor art. 125, alin. 1 cu amendă de la 250 lei la 500 lei.
"Colectarea selectivă a deşeurilor menajere este o obligaţie civică şi suntem convinşi că cetăţenii din Câmpia Turzii vor aprecia şi se vor implica în proiectul SELECŢIA TA CONTEAZĂ!. Suntem printre primele localităţi din România care implementează sistemul de colectare selectivă şi credem că împreună cu cetăţenii municipiului îl vom face funcţional. Proiectul nu implică costuri suplimentare din partea populaţiei sau agenţilor economici şi credem că. în dorinţa de a proteja mediul înconjurător, cu toţii vom răspunde pozitiv în vederea bunei derulări a acestuia." – Adrian Mischian – director SLCIAS Câmpia Turzii.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.