06
Mie, Noi
5 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

        Asociația Polul Agro-Zootehnic-Industrial Arieş PAZIA cu sediul în Câmpia Turzii, Piața Unirii, nr.11, cam. 4 este o organizație neguvernamentală cu personalitate juridică în conformitate cu O.G nr. 26/2000, fără scop patrimonial.

       Asociația PAZIA este un proiect nou, bazat pe liberul consimțământ al asocierii, astfel: Municipiul Câmpia Turzii, comunele Luna, Călărași, Moldovenești, Mihai Viteazul, Viișoara, Tritenii de Jos, Ceanu Mare, Frata, patru Societăți Comerciale și o asociație de creștere a animalelor  din Luna, s-au asociat în calitate de membri fondatori și au constituit Asociația PAZIA în conformitate cu Actul Constitutiv și  Statutul asociației.

      Asociația  este deschisă și pot adera și alte persoane fizice și juridice în baza unei adeziuni scrise.

      PAZIA este o organizație profesională, care va asigura în prima etapă sisteme integrate de servicii, activităţi de consiliere, informare şi consultanță, care vor genera proiecte inovative în sprijinul dezvoltării și diversificării produselor agro-zootehnice, al prelucrării și desfacerii produselor, astfel încât ele să părăsească zona rurală la prețuri cât mai ridicate.

       Este un proiect nou, pentru sprijinirea agricultorilor și crescătorilor de animale, în vederea creșterii competitivității acestora, prin accesare de proiecte.

       Asociația PAZIA vine în întâmpinarea producătorilor agricoli pentru a identifica resursele naturale de interes ale comunității locale.

       Prin aceasta se vor redescoperii unele tradiții locale care cu siguranță vor duce la o mai bună valorificare a potențialului pedo-climatic al zonei. Identificarea și promovarea produselor tradiționale locale, zonale, obiectiv major, care se poate realiza doar cu sprijinul tuturor administrațiilor care fac parte din PAZIA.

        Tradițiile locale agricole și prestările de servicii auxiliare, turismul rural, ferma

 familiala, agricultura ecologică dezvoltată pe noi principii ale economiei de piață corelate cu Politicile Agricole Comunitare, pot cu siguranță să ducă la dezvoltarea și relansarea economiei rurale a comunităților locale.

      Dezvoltarea sectorului agricol și a zootehniei ar trebui să se dezvolte în paralel astfel încât valoarea adăugată a produselor agricole să fie mai mare în momentul când se livrează din zona producătorilor.

      În general, valorificarea produselor agro-alimentare ca materii prime nu pot duce la dezvoltarea și creșterea competitivității producătorilor agricoli.

      În contextul noilor Politici Agricole Comunitare, dezvoltarea agriculturii constituie obiectivul principal pentru comunități în crearea de noi locuri de muncă și scăderea șomajului în rândul tinerilor cu precădere.

     În opinia Asociației PAZIA, realizarea Centrului de Preluare a Produselor, Legume și Fructe ar constitui un obiectiv major de relansare și dezvoltare competitivă a agricultorilor din zona bazinului Arieş. Realizarea cat mai repede a acestui obiectiv va stimula  apariția de noi producători, va duce la apariția de noi locuri de muncă, va contribui la o mai bună aprovizionare cu produse locale proaspete și într-o gamă diversificată pentru o perioadă mai mare din an, datorită posibilităților de depozitare în noul depozit.

     Credem în continuare că piața de produse agroalimentare la această oră vine cu o ofertă de produse în creștere, astfel încât consumatorii pot beneficia de o ofertă mare de produse  și prețuri rezonabile.

     Reorganizarea pieței din acest an și sectorizarea acesteia și pentru producătorii agricoli zonali, va contribui la dezvoltarea producătorilor  din zonă.

     De la înființarea Asociației PAZIA și până în prezent, Proiectul-Program de activitate  s-a adaptat nevoilor reale ale producătorilor.

      Programul de activitate al Asociației PAZIA a cuprins și cuprinde activități directe cu producătorii locali.

      Aceste întâlniri informale s-au organizat pe grupe de specialitate sau individuale cu fiecare producător.

      Programul de activități locale al Asociației PAZIA se desfășoară în trei etape:

    -   Etapa întâi, de identificare a producătorilor  interesați               

      - Etapa a doua cuprinde schițe informale pe domenii de activități specializate   

    -   Etapa a treia, stabilirea priorităților locale – schițe proiecte.

       Proiectul Programului de activități locale - zonale al Asociației PAZIA a cuprins până la zi întâlniri directe cu producătorii din zonă.

     Asociația PAZIA a prezentat în fața producătorilor scopul și obiectivele Asociației PAZIA și  prima versiune a noului PNDR 2014-2020, schițele de măsuri pentru proiecte cu finanțare din fondurile UE.

        PAZIA a prezentat și susținut importanța dezvoltării sectorului agricol și zootehnic și abordarea asociativă în dezvoltarea și creșterea competitivității pe piață.

        De modul cum se reușește integrarea economiei rurale dominată în mare parte de agricultură în economia de piață va depinde prosperitatea comunelor și implicit a locuitorilor.                                                                                     

         Programul de activitate al Asociației PAZIA a fost și va fi adaptat în corelare cu noul PNDR – 2014 – 2020.

        Politicile Agricole Comunitare 2014 -2020 sprijină și direcționează fondurile UE către formele asociative și încurajează constituirea de grupuri de producători.                                                  

        Noul PNDR încurajează instalarea tinerilor la sate, apariția tinerilor antreprenori, prin Măsura 6.1 “Instalarea tinerilor fermieri”, sprijin acordat in valoare nerambursabila in cuantum de 100 % maxim 50.000. euro

        La nivel zonal sunt câteva proiecte pentru Măsura 6.1 in diferite faze de aplicare și finanțare : - un proiect Instalarea tinerilor fermieri – Ceanu Mare – ferma de legume                   

                     -  un proiect Instalarea tinerilor fermieri –Călărași        –  ferma  de legume

                    - un proiect Instalarea tinerilor fermieri –  Mihai Viteazu – ferma de legume

                    - un proiect Instalarea tinerilor fermieri  –  Poiana      –  ferma de legume

         Implementarea cu succes a noilor proiecte agricole va depinde de mobilizarea tinerilor, a capacităților intelectuale ale acestora, cu implicații în scăderea șomajului în rândul tinerilor.

         Programul de activitate al Asociației PAZIA a urmărit și va urmări cu prioritate apariția micilor producători, a micilor procesatori, a micilor antreprenori și a fermei familiare.

         Propunerile de măsuri din PNDR 2014 -2020 – Submăsura „Sprijin pentru fermele mici” – Sprijinul public nerambursabil în cuantum de 100% cu valoare de 15000 euro este in curs de aplicare.

         Asociația PAZIA consideră că revitalizarea agriculturii din bazinul Agricol Arieş se poate realiza  și cu sprijinul și dezvoltarea micilor producători cu sprijinul exploatațiilor horticole mici și prospere, care în timp scurt va duce la crearea de noi locuri de muncă în zonă, pe lângă marile ferme de cultură mare existente în zonă.

         Prin urmare Asociația PAZIA  încurajează și îndeamnă pe toți producătorii existenți și viitori producători să se asocieze în diferite forme asociative legale pentru a beneficia de toate formele de subvenții și ajutoare de stat.

         La această oră este aproape singura posibilitate de a obține fonduri europene și ajutoare de stat pentru a deveni competitivi și de a beneficia de tot ce este nou pentru a rezista pe piața liberă europeană.

         Asociația PAZIA crede că sprijinirea formelor asociative, a instalării tinerilor la sat și a fermelor mici familiare, care alături de antreprenorial pot cu siguranță să constituie locomotiva relansării economiei locale, a eradicării sărăciei, crearea de noi locuri de muncă.

          La întâlnirile cu producătorii agricoli s-au identificat persoane interesate pentru accesarea de proiecte și s-au încheiat un număr de 27 fișe de identificare.

          Printre multiplele probleme cu care se confruntă producătorii, lipsa unor beneficiari și procesatori cerți, siguri, pentru preluarea și valorificarea produselor constituie o preocupare și pentru Asociația PAZIA.

         Asociația PAZIA pentru a-și atinge scopul și obiectul propuse va continua acțiunile de informare, consiliere și promovare prin publicarea  săptămânală de comunicate și informări în presa locală.

         În paralel cu toate aceste acțiuni, Asociația PAZIA va acorda o atenție sporită primirilor de noi membri în Asociația PAZIA care la această dată sunt în număr de 23 membri.   Consiliul Director al Asociației PAZIA a stabilit modalitatea de aderare de noi membri.

         La această oră, cu toate reținerile și suspiciunile în special a micilor producători au depus cereri de aderare și-au devenit membri, la care s-au eliberat Legitimații de membri vizate.

         Asociația PAZIA, în vederea sprijinirii producătorilor și dezvoltarea serviciilor de creștere a capacității profesionale a organizat cursuri de formare profesională.

          În cadrul Programului de formare profesională, Asociația PAZIA împreună și în parteneriat cu CRFPA Cluj Napoca și Liceul Tehnologic „Alexandru Borza” din Cluj Napoca a organizat cursuri de calificare, inițiere și perfecționare cu durata de 3 luni – Nivel unu pentru:

Lucrător în cultura plantelor

Tractorist     

     În acest an au absolvit și obținut  certificate de calificare gradul unu un număr de 27 Tractoriști agricoli și 14 cursanți în profesia de „Lucrător în cultura plantelor”. De la începutul activității am reușit să calificam un număr de 50 cursanți la profesia de „Lucrător în cultura plantelor”.      

     La această oră, producătorii care doresc sa acceseze fonduri UE, au nevoie de certificate de calificare grad unu, care l-au obținut în cadrul programului Asociației PAZIA, fără de care nu pot fi eligibili.                                                                                      

      Urmează, în continuare, sa pregătim  noi serii de cursanți, in limita cererilor si a  solicitărilor, venite din partea producătorilor.              

      Asociația PAZIA pentru dezvoltarea competitivității și câștigarea unui rol zonal, regional pentru Zona Bazinului Agricol – Arieş, pentru diversificarea parteneriatelor în domeniul de interes și pentru crearea unor structuri inovative de dezvoltare economică durabilă cu acces la finanțările din bugetele UE, s-a asociat cu Clusterul Agro Transilvania din Cluj Napoca.

      Asociația PAZIA este implicată și în aplicarea Legii 145/2014 și a Legii 87/2016 cu privire la eliberarea „Avizului consultativ” pentru obținerea „Atestatului de producător” de  către fiecare producător pentru a valorifica produsele pe piață libera .      

      După apariția  Legii 87/2016 care a venit cu unele clarificări, valabilitatea  atestatului de producător este de un an de la data eliberării, iar conform art. 4 alin 4 ,,primarii asigura obținerea avizului consultativ din partea structurilor asociative profesionale”.                 

      Pentru aceasta acțiune PAZIA a organizat și a asigurat eliberarea „Avizelor consultative” pentru toate solicitările venite din partea  tuturor  UAT din zona asociației.    

      Astfel încât, în acest an, s-au identificat si evaluat in timp optim peste 1450 de producători  și crescători de animale, cu sprijinul persoanelor de la registrul agricol din fiecare  primărie.

     În încheiere, doresc să îmi exprim speranţa că aprecierile cât şi criticile constructive vor constitui jaloane în completarea Programului de activitate astfel încât Asociaţia PAZIA să-şi ducă la bun sfârşit obiectivele propuse.

 

 

   Cu respect

   Data 25.10 .2016                                                                       Asociaţia PAZIA

                                                                                                    Consiliul Director

                                                                                                        Presedinte 

                                                                                                       Ioan Hârceagă

    

   

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh