Turda, 9 mai 2017. Violonistul Alexandru Tomescu și pianista Angela Drăghicescu susțin Concertul Centenar Ion Rațiu la Teatrul „Aureliu Manea” din Turda, vineri, 2 iunie 2017, începând cu ora 19.00. Concertul este dedicat Casei Enescu din Mihăileni și are loc în cadrul evenimentului aniversar#Rațiu100 Friends and Family Weekend, organizat de Centrul Rațiu pentru Democrație la Turda și Cluj-Napoca între 2 și 4 iunie.
Proiectul de reabilitare și revitalizare a Casei Enescu din Mihăileni și înființarea Academiei de Muzică și Arte Vizuale „George Enescu” Mihăileni este susținut de Fundația Pro Patrimonio, în parteneriat cu Fundația Remember Enescu.
Casa Enescu din Mihăileni (Botoșani) este locul unde compozitorul și-a petrecut multe din vacanțe, muncind și compunând părți din capodoperele sale. A fost ultima sa locuință înainte de a părăsi țara în toamna anului 1946. Casa i-a aparținut mamei sale și a fost construită de părinții acesteia (se estimează că în perioada 1775-1830). Clădirea nu are doar mare valoare arhitecturală specifică, dar este o expresie a arhitecturii vernaculare a primei jumătăți a secolului XIX. Dacă această casă va dispărea, o bucată puternică din memoria lui Enescu va fi pierdută.
„Suntem bucuroși să contribuim la conservarea și protejarea căminului lui Enescu - o responsabilitate de importanță majoră pentru noi toți și pentru protejarea moștenirii culturale europene. Casa Enescu va deveni locul în care mari muzicieni se vor conecta cu tineri talentati, la începutul drumului”, a precizat domnul Nicolae Rațiu, președintele Ratiu Family Charitable Foundation și membru fondator al Pro Patrimonio.
Academia de Muzică „George Enescu” din Mihăileni va deveni un punct de atracție important pentru comunitatea de muzicieni și iubitori de muzică clasică internaționali. Va oferi rara oportunitate de a învăța de la muzicieni experimentați, profesori recunoscuți la nivel internațional. Aici va fi pornită o comunitate de tineri talentați din toată lumea, printr-o combinație de traininguri și cursuri intensive în frumosul și pitorescul Mihăileni, unde memoria lui Enescu este strâns legată de peisaje și atmosfera rurală.
Concertul de la Turda va fi însoțit de o expoziție dedicată proiectului, amenajată în foaierul Teatrului, unde se vor putea face și donații. Biletele au fost puse în vânzare la Teatrul „Aureliu Manea” și la Cafeneaua Culturală La Papion din Turda. Prețul unui bilet este de 20 de lei.
Mai multe informații
Artiștii
Alexandru Tomescu (15 septembrie 1976) este un violonist român, câștigător al numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. De la debutul său din 1985, a susținut peste 2.000 de concerte și recitaluri în 34 de țări (Franța, Olanda, Japonia). Pentru măiestria lui, i-a fost acordat de către statul român privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius care fusese anterior în posesia muzicianului Ion Voicu.
Angela Drăghicescu (18 aprilie 1981) și-a început studiile de pian la vârsta de 4 ani cu Marietta Leonte continuând Liceul de Artă “George Enescu” din Bucureşti pe care l-a absolvit în 1999. Printre profesorii cu care a lucrat s-au numărat Ada Ulubeanu, Josette Hirsu, Roxana Gheorghiu și Cristina Georgescu. În 2000 a debutat în cardul fundatiei ACUMM, iar în 2001 a obtinut o bursă de studii din partea Guvernului American pentru cursurile de pian ale Universității de Muzică din Louisiana, la clasa marelui pianist Michael Gurt.
Partenerii
Fundația Pro Patrimonio
Fundatia Pro Patrimonio, fondată în anul 2000, își propune să salveze, să conserve și să pună în valoare moștenirea arhitecturală și culturală a României. Patrimoniului construit din România se află într-o stare îngrijorătoare, protejarea și conservarea fiind imperative. În prezent, Fundația are peste 100 de voluntari, în special tineri, care se implică în proiectele destinate salvării patrimoniului, educării și conștientizării în rândul populației.
Fundația Remember Enescu
Fundația Remember Enescu are o experienta de peste 15 ani în organizarea de concerte, recitaluri, concursuri și masterclass-uri pentru sprijinirea tinerei generații de muzicieni. În parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio, organizația se ocupă de organizarea și de administrarea Academiei Muzică și Arte Vizuale “George Enescu” din Mihăileni.
Centrul Rațiu pentru Democrație
Centrul Raţiu pentru Democraţie (CRD) este o organizaţie neguvernamentală, non-profit care promovează democrația ca mod de viață, susținând valori şi comportamente asociate participării publice, dezvoltării tinerilor și aplicării practice a unei viziuni multiculturale. Inspirat de experienţa tranziţiei la democraţie, precum şi de viziunea lui Ion Raţiu, apărător de o viaţă al democraţiei, CRD a fost gândit să asigure o legătură între practicieni și membrii ai comunității academice, dând voce activiștilor și transformând gândirea critică într-o abordare practică.
#Rațiu100 Friends and Family Weekend
Evenimentul are loc la Turda și Cluj-Napoca între 2 și 4 iunie 2017 și este dedicat centenarului lui Ion Rațiu. Din agendă fac parte conferințe, prelegeri pe tema democrației și a contextului politic din regiune, expoziții și premii - Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism și recent înființatul Premiu Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mentală. Agenda completă este disponibilă aici.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.