Circa 100 de persoane au fost prezente la lansarea celui mai proaspăt volum de poezie al tânărului turdean Călin Pop. Aflat la al patrulea volum, poetul turdean schimbă macazul, trecând de la rima care i-a semnalat talentul la mult mai pretențiosul vers alb, care, nu rareori, este gustat de mai puțini consumatori de poezie decât genul clasic, cu rimă, ritm, măsură etc. Dacă a făcut bine sau nu, îl vor judeca fanii și specialiștii, cei care apreciază versurile sale sau... nu neapărat. Cert este că noul volum, „Albatrosul voiajor” conține numai poezii cu vers „alb”, fără rimă, 59 la număr, mai puține decât conțineau precedentele volume ale lui Călin Pop.
Prieteni, colegi, rude, membri ai familiei, invitați și simpatizanți, au umplut Sala Mare a Primăriei municipiului Turda pentru a-i fi alături tânărului student la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babes-Bolyai Cluj-Napoca. Au ținut să ia cuvântul mai multe personalități ale vieții culturale locale, dar mai ales invitatul special, scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă, care a mai rămas câteva zile la Turda pentru a putea participa la lansarea de carte a lui Călin Pop, după ce luni a susținut un eveniment multimedia în aceeași Sală Mare a Primăriei Turda.
Cea care a făcut ca luările de cuvânt să se desfășoare normal, a fost profesoara Dora Arion, unul dintre membrii Cenaclului „Pagini literare turdene”, care l-a susținut încă de la început pe tânărul poet.
„Nu m-am putut opri să mă gândesc la Albatrosul lui Voltaire. Vă aduceți aminte ce este cu acel albatros? Albatroșii sunt regii aerului, ai înălțimilor. Ei, în înălțimi, sunt, într-adevăr, respectați și puternici, dar pe pământ, din cauza aripilor prea grele, nu pot să înainteze cu prea multă ușurință, au o anumită greutate în a păși. Faptul că scriitorul Ciomâzgă l-a numit pe Călin - albatros, „albatrosul voiajor”, este un fel de a-i recunoaște valoarea de viitor poet. Asta facem și noi, iar prezența dumneavoastră arată că a reușit să ajungă la sufletele dumneavoastră”, a spus profesoara Arion.
„Autorul unei cărți, fie de 1000 de pagini, fie de 60, își propune ca ea să voiajeze, să ajungă la cât mai multă lume, în lume, cu nădejdea ca lumea să devină... ca lumea. Cred că s-ar cuveni ca toți poeții să fie numiți albatroși. Sunt cei care, după ce deprind zborul, nu zboară doar cu scopul de a se hrăni, cum fac multe alte păsări, ci zboară cu bucuria de a zbura. Și la Călin Pop se vede bucuria de a scrie și bucuria de a face ca versurile lui să prindă aripi pentru dumneavoastră”, a descifrat scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă taina titlului și translația personificării acestuia în poetul Călin Pop.
La rândul său, scriitorul Mircea Ioan Casimcea, a ținut un discurs lung, referindu-se la activitatea literară din municipiul de pe Arieș, în general, dar și la cea autorului care își lansa ultima apariție editorială, în special: „Călin, file din povestea sa, este la a patra carte, a scris trei cărți de inspirație religioasă, primele două cărți, deosebite. În a treia s-a împotmolit puțin, ceea ce noi, în Societatea Rei Culturae Fautores și la cenaclul literar al acestei asociații i-am spus, iar el a înțeles și a trecut la o tematică laică dar folosind metafore și simboluri plăcute, ajungând spre limitele unei poezii moderne”, a spus Mircea Ioan Casimcea.
Directorul Editurii „Ecou transilvan”, Nadia Fărcaș, a ținut să-și arate sprijinul pentru tinerele talente dar și pentru autorii consacrați de versuri: „Astăzi, Călin Pop, ne-a surprins plăcut cu cel de-al patrulea său volum. Mulți spuneau că lumea nu mai citește poezie. Nu este adevărat, cred că fiecare dintre noi a scris o poezie. Acest volume este mult, mult, peste primele trei, ceea ce mă bucură pentru că dorește să promoveze tinerele talente dar și autorii consacrați. Să știți că mă bucur că avem deja în colecția „Debut”, foarte mulți tineri talentați care au ceva de spus și mă bucur că pot să fiu alături de ei. În acest volum, Călin reușește să ne stârnească emoții dense și știe să ne poarte printr-o multitudine de stări, având o sensibilitatea aparte, scriitorul ne îndeamnă la o meditație profundă asupra vieții, asupra naturii și a dragostei trăită alături de persoana iubită”, a spus Nadia Fărcaș, directorul editurii care a tipărit volumele lui Călin Pop.
Un moment emoționant a fost când bunicul poetului i-a dedicat câteva versuri, făcând pe toată familia lui Călin Pop să verse câteva lacrimi, în aplauzele celor prezenți.
Au mai luat cuvântul, pentru a lăuda creația lui Călin Pop și pe poetul însuși bibliotecara Dana Deac, președintele Rei Culturae Fautores, Dănuț Zăhan și Aurel Feneșan dar și, nu în ultimul rând, cântărețul de muzică folk Adrian Sărmășan, la rândul său autor de versuri, acesta din urmă încurajându-l pe Călin Pop să continue drumul început în literatura lirică.
Lansarea de carte a durat aproape două ore iar la final autorul s-a fotografiat cu unii dintre cei prezenți și a dat chiar autografe pe cartea sa. O carte tehnoredactată de Andreea Precup, cu o postfață semnată de profesor Anamaria Groza, care l-a numit pe Călin Pop „poet între a fi și a deveni”, și fotografia autorului semnată de Marius Romilă.
Pe ultima copertă sunt inserate câteva opinii ale lui Andrei Păunescu (fiul marelui poet Adrian Păunescu) referitoare la Călin Pop și creația sa din această ultimă apariție editorială. „Paradoxal, credința, în forma ei aproape dogmatică – temă principală a scrierilor lui Călin Pop – este mai bine conturată în această carte, tocmai pentru că nu e afirmată direct, cum se întâmplă în primele trei. Din această mărturisire pe care o fac, autorul ar trebui să înțeleagă îndemnul să continue, să înainteze spre poezia adevărată, care, de multe ori, își conține ideea mai mult în subtext decât în text, în ce nu se spune decât în ce se spune”, sunt câteva din rândurile scrise de Andrei Păunescu despre acest al patrulea volum de versuri semnat Călin Pop.
Volumul de versuri „Albatrosul voiajor” poate fi achiziționată cu suma de 15 lei, doritorii pot face acest lucru contactându-l pe Călin Pop, eventual pe Facebook.
------------------------
Galerie foto de la eveniment, 40 foto, aici: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/10966-albatrosul-voiajor-lansare-de-carte
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.