23
Sam, Noi
4 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail imageMuzeul de Istorie Turda este în această perioadă gazda unei expoziţii inedite. Este vorba de mai multe planşe care ilustrează o serie de acţiuni de căutare şi deshumare pe cale arheologică a unor opozanţi ai regimului comunist, care au fost executaţi de Securitate.

 La vernisajul expoziţiei au participat pe lângă directorul instituţiei şi viceprimarul Turzii Lucian Nemeş, directorul Departamentului de Investigaţii Speciale din cadrul IICCMER, istoricul Marius Oprea şi doctorul Traian Neamţu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România - Filiala judeţului Cluj.

 

Thumbnail imageExpoziţia intitulată „Numitorul Comun – Moartea” cuprinde, pe lângă planşele care vorbesc de la sine despre ororile întâmplate, o serie de obiecte descoperite asupra celor ucişi. Spre exemplu, pot fi văzute obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte, obiecte de veselă, gloanţe şi chiar sâmburi de struguri despre care arheologii spun că a fost ultimul lucru pe care l-a mâncat o persoană înainte să fie executată.

Thumbnail imagePlanşele expuse prezintă fotografii de familie, fotografii provenite din arhiva fostei Securităţi sau făcute în timpul acţiunilor arheologice de deshumare. De asemenea pot fi urmărite imagini video de la deshumări şi interviuri cu rude şi urmaşi sau cu anumite persoane care i-au cunoscut pe cei executaţi.

Cazurile prezentate în cadrul expoziţiei cuprind un număr de 22 persoane executate, toate prin împuşcare, 21 dintre acestea fiind descoperite şi apoi deshumate prin metode arheologice pe teritoriul mai multor localităţi din întreaga Thumbnail imageţară.

Expoziţia, găzduită de Muzeul de Istorie din mun. Turda, a fost realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, cu colaborarea Muzeului de Istorie din Aiud.

Expoziţia se adresează în primul rând tineretului, elevilor şi studenţilor, dar şi tuturor celor care au cunoscut sau nu în mod direct perioada comunistă, însă ştiu prea puţin sau deloc despre atrocităţile şi victimele directe ale Securităţii la începuturile regimului comunist în România.

Expoziţia de la Muzeul de Istorie Turda va fi deschisă pentru public în perioada 21 februarie – 17 martie.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh