Ultima expoziție din acest an a Societății Culturale Filarmonia Turda s-a dovedit a fi una de forță, echilibrată, creată din creațiile a doi pictori, pe cât de diferiți, pe atât de complementari. Ioan Crișan, decanul de vârstă al Societății, dă primele acorduri, diafane, cu picturile sale de apă, ducând, parcă, printr-un iscusit pizzicato, la tonurile grave, vibrate de pictura în ulei a lui Manole Ciui, rezultând o piesă clasică de cameră, veselă dar consistentă, destinată inițial unui auditoriu restrâns, select, pentru ca apoi să se expună publicului larg.
Am perceput o armonie surprinzătoare între lucrările celor doi, atât de diferite, dar care, poate, tocmai de aceea, oferă atât variație cât și consistență, propune alternativa ce lasă libertatea iubitorului de artă de a alege și aprecia. La a patra expoziție împreună, așa cum mărturisea profesorul ce iubește pictura, Manole Ciui, s-a creat o simbioză între lucrările celor doi, dar și între autorii înșiși, încât și-au propus ca anul viitor să realizeze o nouă expoziție, tot în tandem.
Octogenarul Ioan Crișan a fost apreciat de toți cei care au vorbit la vernisaj, cu cuvinte care mai de care mai alese, mai laudative. Și pe bună dreptate, lucrările fostului maistru tipograf vorbind de la sine despre o finețe a încheieturii mâinii ce ține pensula, dar și o știință a alăturării culorilor și o abilitate cromatică dată de un acord fin al tonurilor acuarelei.
„E mai greu pentru mine acum, că nu mă pot deplasa, prin păduri, pe lângă ape prin munți, unde îmi place foarte mult, natura. Când văd un peisaj parcă intru în astral, nu caut locuri deosebită, orice mă atrage, o rădăcină , o piatră, o apă care curge, care are un zgomot, poetic, dar mâna nu mă mai prea ajută, nu prea ascultă comanda. Am ales pictura de apă pentru că mă pot juca mai mult în contură, în tenta de culoare pe care s-o pun pe hârtie sau pe pânză, că acum se poate pune și pe pânză acuarela”, a mărturisit, cu un ton molcom, ușor nostalgic, Ioan Crișan.
La rândul său, Manole Ciui a descrețit frunțile asistenței cu stilul său glumeț de a povesti, explicând de ce expoziția poate părea una mai încărcată, deși noi am spune că este doar consistentă. „La Luvru, dacă ați văzut, e Gioconda, expusă singură pe un perete și în jurul ei se înghesuie turiști chinezi foarte mulți. Noi am zis să facem invers: să expunem multe lucrări pe un perete și să nu invităm niciun chinez! În altă ordine de idei, am auzit de titlul de „cetățean de onoare” al orașului, nu am auzit de termenul de „cetățean de suflet”. Un astfel de om este domnul Crișan, care este mult mai bun decât mine, iar eu expunând alături de domnul Crișan mi-a crescut mie valoarea”, a mărturisit Manole Ciui, cu modestie.
De această dată, mai mult decât președintele Societății Culturale Filarmonia Turda, Gavril Nechifor, a vorbit vicepreședintele acesteia, Flaviu Bugnariu: „Domnul Crișan ne-a arătat că știe și pictură în ulei, dar la acuarelă ne-a dat clasă. Este un bărbat cu mână de femeie. În general doamnele folosesc mai mult acuarela și mai puțin bărbații fiindcă trebuie multă, multă răbdare și e greu de lucrat... Domnul Crișan este ca un profesor pentru noi, are ani și ani în spatele dânsului, are școala veche, românească, de pictură, are tehnica dânsului, frumusețea dânsului și niște lucrări nemaipomenite. Manole Ciui muncește lucrările, sunt niște lucrări nemaipomenite, folosește mai multe tonuri de gri, îl invidiez pentru asta. Îi felicit pe amândoi colegii noștri pentru expoziția de față!”, a spus vicepreședintele societății cultural-artistice turdene Filarmonia.
Expoziția ”Intersecție de culoare” a artiștilor plastici Ioan Crișan și Manole Ciui, rămâne deschisă la Galeria de Artă a municipiului Turda, din strada Libertății nr. 2-4, până la 31 august. Intrarea este liberă!
Link foto de la eveniment: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/11978-intersectie-de-culoare-expozitia-lui-manole-ciui-si-ioan-crisan
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.