O acțiune inedită pentru municipiul Turda, s-a născut dintr-o idee strălucită: un concurs de pictură „plein-air”, ca să-i păstrăm denumirea consacrată în lumea artei. Iar „plenariști” turdeni s-au găsit la ambele secțiuni, amatori și profesioniști. Timp de trei zile, artiștii turdeni care s-au înscris n competiție au creat lucrări pictând în aer liber, iar lucni, 28 mai, de la ora 16.30 a avut loc premierea.
„Am dorit să fie un juriu din afara Turzii, eu i-am invitat pe domni fără să-i cunosc în prealabil, pentru a evita orice fel de discuții care ar fi putut apărea în legătură cu jurizarea”, a mărturisit Cristina Oprea, cea care a avut ideea organizării concursului, reușind să-o pună în practică, spijinită și de colegii de la Casa de Cultură Turda, dintre care unul, Oleg Rusnac, a fost prezent și la premiere. Cum prezentă a fost și noul director al Casei Municipale de Cultură Turda, interpreta de muzică populară din Câmpia Turzii, Amalia Chiper.
„Doresc să îi felicit pe organizatori, primăria Turda, dar mai ales pe artiștii care au participat la acest concurs. Lucrările sunt de o calitate excepțională, iar această activitate sper să se dezvolte, își are locul, are justificare, menire”, a afirmat prof. univ. dr. Kudor Istvan, de la Universitatea de Artă și Design Cluj, președintele juriului. Din juriu au mai făcut parte asist. univ. Cristian Lăpușan și doctorand Mihai Guleș.
Premierea a fost făcută de aceeași Cristina Oprea, referent cultural la Casa de Cultură din Turda, care i-a felicitat pe toți participanții, pe cele două secțiuni, amatori și profesioniști:
Amatori
Profesioniști
Toți participanții au primit diplome de participare.
„Mi-aș dori ca această acțiune să continue!”, a declarat premiantul Gavril Nechifor.
„Vreau să felicit toți participanții. Această temă a fost una relativ restrânsă ca idee, însă, privind lucrările, iată că artiștii se descurcă, s-au descurcat întotdeauna. Poate că această sensibilitate a lor ne va duce pe toți la o sensibilitate a urbei, a nației și spre o îmblânzire a relațiilor umane”, a ținut să-și exprime opinia regizorul Ovidiu Cosac, un pasionat al fotografiei.
„Sper ca un asemenea eveniment să fie cel puțin anual, concurs municipal sau național, și, pe lângă acesta, și alte evenimente, caritabile sau, probabil, o sa veniți dvs. cu alte idei pe care noi să le punem în aplicare. Aș vrea să dezvoltăm cultura la un nivel mult mai important aici, în Turda, iar aceasta o putem face cu ajutorul dvs.”, a punctat, Amalia Chiper, directorul interimar al instituției de cultură din subordinea Primăriei Turda.
Iată și restul lucrărilor, nu mai puțin reușite, fără o ordine anume:
Corina Sidonia Rus
Petre Purcariu
Iar în final, ne permitem să iterăm și o considerație personală a autorului acestui articol. Probabil ar fi bine ca, la oa nouă ediție a concursului plein-air la Turda nu ar fi rău ca respectivul concurs sa se desfășoare pe o durată mai mică de timp, într-o anumită zonă a orașului sau pe o temă mai restrânsă, iar plenariștii să lucreze simultan, în același loc. Dacă organizatorii, cei de la Casa de Cultură, pun la dispoziție cele necesare realizării lucrărilor și suportă toate cheltuielile de organizare, poate că ar fi normal ca lucrările premiate să rămână în proprietatea Municipiului Turda, intrând într-un patrimoniu care să înfrumusețeze diferite instituții municipale.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.