26
Vi, Apr
1 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Un eveniment inedit în programul Festivalului Internațional de Teatru (F.I.T.) de la Turda, ediția 2018, a programat vizionarea scurtmetrajului documentar „«Panteonul Transilvaniei» şi Unirea” realizat de jurnalistul turdean Marian Oprea pe baza unei munci de documentare a scriitorului Ioan Ciorca. Proiecția a avut loc în noua Sală Studio a Teatrului „Aureliu Manea” din Turda, la eveniment participând invitați ai celor doi realizatori, oameni de cultură, istorici și prieteni ai acestora.

Evenimentul a avut, trebuie să o spunem, mai puțină legătură cu FIT 2018, însă o conexiune puternică și directă cu evenimentul tuturor românilor, sărbătorit în acest an Centenarul Marii Uniri.

Scurt-metrajul este, de fapt, un articol video realizat de jurnalistul Marian Oprea, pasionat de fotografie și film, pe baza muncii de documentare care ascunde zeci, poate sute de ore de studiu și cercetare efectuate de scriitorul Ioan Ciorca. Filmul aduce în atenţia publicului o parte dintre personalităţile care au contribuit decisiv la făurirea actualului stat român, la construcţia României: „este un mic omagiu adus celor care au participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia”, după cum mărturisea chiar scriitorul Ioan Ciorca.

Dar să relatăm cum a curs evenimentul. Amfitrionul, chiar realizatorul Marian Oprea, a cărei introducere a fost pregătită cu seriozitate, a stârnit, multe zâmbete. Și chiar dacă nu a spus nici un banc, după cum îi este obiceiul, Marian a reușit să ne ducă, uneori, cu gândul la un număr de stand up comedy, într-un contrast total cu morga scriitorului clujean, mix-ul rezultat fiind ceea ce gurmanzii numesc „dulce-acrișor”.

 „Acolo este o poveste foarte interesantă. Am fost la o expoziţie la Cluj-Napoca. Nu-l cunoşteam pe protagonist, pe expozant, se numeşte Petru Dimoff, şi el a avut la un moment dat ideea de a face o legătură între domnul Ciorca şi mine. Eu am filmat la expoziţia lui. Era o expoziţie de «Street photography (fotografie de stradă)», alb-negru - foarte frumoasă de altfel - şi a avut iniţiativa de a ne pune în legătură, iar apoi proiectul a început să fie realizat pas cu pas”, povestește realizatorul scurt-metrajului, Marian Oprea, care a punctat, stârnind zâmbete și chiar râsete, că i-a plăcut sinceritatea domnului Ciorca, acesta spunându-i de la început că va munci mult... pe gratis.

Meticulos, așa cum trebuie să fie orice cercetător, scriitorul Ioan Ciorca și-a pregătit discursul prin așternerea pe hârtie, spre neomiterea niciunui amănunt din cele ce trebuiau transmise celor prezenți.

„Îi mulțumesc domnului Marian pentru felul în care a realizat acest filmuleț, unul extraordinar, care m-a impresionat, mai ales că i-am spus că nu avem finanțare. A ieșit, cu toate acestea, un lucru deosebit. Am optat, împreună cu domnul Marian, pentru o durată de 20 de minute, pentru a nu plictisi audiența, din această cauză apar în film doar o mică parte dintre personalitățile care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia”, a arătat scriitorul Ioan Ciorca.

După vizionarea scurt-metrajului, aplaudată de cei prezenți, toți cei care au dorit să-și prezinte opinia au vorbit despre realizarea celor doi. Bineînțeles că toți i-au felicitat pe Ioan Ciorca  și Marian Oprea. Primul a fost și cel mai tânăr, profesorul de istorie, dr. Răzvan Neagu: „Dați-mi voie, mai întâi, să îl felicit pe prietenul meu Marian pentru acest film care, literalmente m-a impresionat. Mă număr printre privilegiații care au văzut filmul printre primii, mi l-a trimis  într-o seară iar după ce l-am vizionat l-am sunat și, după o discuție de vreo oră, nu l-am rugat, nu l-am întrebat dacă poate ci, efectiv, i-am impus să facem așa ceva și pentru Turda. Neapărat avem nevoie de un astfel de film documentar, de o calitate cu totul și cu totul excepțională, pentru a scoate în relief și contribuția personalităților turdene la Marea Unire”, a dezvăluit profesorul de istorie de la Colegiul Tehnic Turda.

Profesorul de istorie, dr. Ciprian Rigman, a subliniat importanța elitelor, a acelor personalități de la sfârșitul secolului al XIX-a și începutul secolului XX. „Nu am putut  să nu mă gândesc, văzând materialul, la elitele pe care le avem, noi, azi... Adică, am văzut aici adevărate elite, care au construit România Mare și care au construit o democrație interbelică. Vrând-nevrând, gândul te duce la ce elite avem noi azi, nu vreau să persiflez în niciun fel. Elitele sunt cele care dau ritmul maselor, francezii le numesc „minorité agissante”, adică minoritățile care se agită și care imprimă o anumită direcție maselor. Închei spunând că trebuie să fim extrem de responsabili și foarte atenți ce fel de elite producem...”, a subliniat profesorul de istorie de la Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu”.

Prof. univ. dr. Călin Felezeu, așa cum îl cunoaștem, cu o extraordinară capacitate analitică, a pus punctul pe „i”: „Trăim niște vremuri nu tocmai normale, o societate românească extrem de polarizată, în care lucrurile sunt văzute numai în alb și negru, în care am început să ne urâm unii pe alții, în care nu știm să întâmpinăm, așa cum trebuie, anul centenar și, pe alocuri, am făcut destul de multe greșeli, mi se pare că acest film, pe care l-am urmărit în această seară, după umila mea părere, este cel mai onest și extraordinar omagiu pe care l-am văzut, până acum, vizavi de ceea ce înseamnă Anul Centenar”, a apreciat ilustrul istoric turdean, care nu a uitat să puncteze o realitate care spune foarte multe despre poporul român: cei care au realizat Marea Unire au sfârșit în temnițe și în uitare!

Să mai spunem că au mai vorbit preotul ortodox Grigore Marchiş şi regizorul tehnic Ovidiu Cosac, părerea unanimă fiind că filmul a fost foarte bine făcut, un plus pentru istoria și cultura Clujului, care, obligatoriu, va avea o continuare.

Ne aliniem și noi în corul de lăudători ai muncii, nu ușoară și nu puțină, nicidecum de scurtă durată, a celor doi realizatori, scriitorul Ioan Ciorca și jurnalistul Marian Oprea, de la Agora Media Turda.

 

Foto de la eveniment: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/13857-aspecte-foto-de-la-vizionarea-scurt-metrajului-panteonul-transilvaniei-si-unirea

Video de la vizionare: http://turdainfo.ro/index.php/video/13842-eveniment-vizionare-scurt-metraj-panteonul-transilvaniei-si-unirea

Link-ul unde poate fi vizionat scurt-metrajul „«Panteonul Transilvaniei» şi Unirea”:

http://agoramedia.ro/index.php/teline-v-video/51-video/7843-panteonul-transilvaniei-si-unirea-scurtmetraj-documentar

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh