27
Sam, Apr
1 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Dedicată Micii Uniri, dar fără nici o altă legătură cu aceasta decât creația pictorului turdean Cornel Vana, în al cărui tablou legat de Centenar îl găsim pe teribilul Cuza Vodă, expoziția „CULOARE ȘI METAFORĂ", a fost vernisată vineri, 25 ianuarie de la ora 17,30 la Galeria de Artă din Turda.vernsaju expozitie turda, galeria de arta turda ianuarie 2019

„Culoare și Metaforă” pentru că, în afară de deschiderea expoziției, curatorul galeriei, Cristina Oprea a avut ideea de a da  mai multă substană evenimentului, prin invitarea unor scriitori și poeți, dar și a unui director de editură, pentru lecturi și discuții legate de creațiile acestora, propuse, de această dată, turdenilor prezenți la vernisaj.

Cei care au expus pe simezele galeriei de artă turdene sunt, în general pictori și fotografi amatori, membri ai Societății Culturale Filarmonia, printre care s-au strecurat însă și câțiva membri ai UAP Turda: Alin Bîlcu, Flaviu Bugnariu, Ovidiu Cosac, Manole Ciui, Maria Cristea, Marta Deleanu, Tiberiu Gherman, Maria Ilișiu, Marcela Iurian, Anca Kis, Alida Nagy, Garil Nechifor, Laura Miron, Cristina Oprea, Dumitru Popa, Oleg Rusnac, Iosif Stegaru, Vasile Tașcă, Nicușor Țigănilă, Cornel Vana, Cornelia Vidrașcu.

Expoziția ne propune lucrări extrem de diferite, ca stil și tehnică de realizare, dar, trebuie să o spunem, și ca valoare artistică, tușele realizatorilor lăsând să vorbească de la sine, mai ales pentru ochiul cunoscătorului, despre cât de talentat sau experimentat este cel care a mânuit pensula și creionul, ba chiar cuțitul, în cazul lucrării expuse e profesorul Alin Bîlcu. Cei care vizitează expoziția însă, nu trebuie să fie foarte critici, fiind vorba de munca unor artiști și fotografi care iubesc arta, iar la acest nivel a apărut, în ultima vreme o emulație încurajată de deschiderea administrației locale spre cultura de masă. Faptul că executivul turdean, de când este condus de primarul Cristian Matei, a renovat galeria de artă și sprijină prin decontarea materialelor pe pictorii și fotografii care expun, se vede prin numărul de lucrări noi, însă, spun specialiștii, de multe ori granițele unor repere calitative necesare dispar, ca urmare a concesiilor totale făcut de cei care decis cine și ce expune pe simezele turdene.

În cadrul vernisajului, upă ce referentul Cristina Oprea de la Casa de Cultură, curatorul Galeriei de Artă Turda, a vorbit depre lucrările expuse,  Nadia Fărcaș, directorul Editurii Ecou Transilvan (cunoscută turdenilor pentru publicarea mai multor cărți ale unor autori autohtoni) a detaliat despre creațiile celor doi invitați și despre realizările editurii pe care o conduce. Ionel Federiga, poet și artist plastic a oferit în lectură personală câteva poezii din plachetele de versuri „Rime din rugina toamnei” și „Rebel prin singurătate”, printre care și una dedicată pictorului și graficianului Gavril Nechifor, ale cărui lucrări din expoziție sunt printre cele mai apreciabile. Delia Cenan, scriitor, a citit celor prezenți din romanele sale „Prietenul imaginar” și „Gabriel, povești la lună plină”.

Expoziția prezentată mai sus poate fi vizitată la Galeria Municipală Turda din str. Libertății 2-4. Nu vă putem spune însă până la ce dată rămâne deschisă întrucât din afișul expoziției, destul de banal și în care numele unor pictori expozanți este scris greșit, nu putem afla acest lucru. Ceea ce nu este neapărat un lucru rău, densitatea expozițiilor și evenimentelor culturale găzduite de Galeria de Artă Turda, sub egida Casei de Cultură, fiind  mult mai numeroase în ultima perioadă, după  redeschiderea locației post-renovare.

 

Vezi aici foto de la evenimentul cultural și fotografii cu lucrările expuse: https://turdainfo.ro/index.php/ionel3/15004-vernisajul-expozitiei-culoare-si-metafora-de-la-galeria-de-arta-turda-25-ianuarie-2019

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh