21
Mie, Aug
20 New Articles

Cultură
Typography

Hai în Sat la Operă – final de proiect

Concluzie: Satul are sete de cultură!

Peste 1200 de oameni din mediul rural, participanți la spectacole de operă organizate în cămine culturale!

Proiectul Hai în Sat la Operă, un concept unic în Romania, conturat și demarat de Asociația Culturală „Hai în Sat”, o organizație non-guvernamentală care își asumă misiunea de a contribui la ha in sat la opera finalculturalizarea şi educarea tinerilor din comunităţile rurale și la revitalizarea satului românesc, a întrecut toate așteptările!       

Hai în Sat la Operă a pornit din dorința membrilor organizației Hai în Sat de a oferi comunităților rurale oportunități care să diminueze discrepanța dintre sat și oraș, prin cultură, artă și contexte de voluntariat. Inițiatorii proiectului și-au dorit să contribuie la culturalizarea comunităților rurale prin activități atipice și de calitate, activități care să pună cultura într-o lumină atractivă și interesantă și care să atragă cât mai multe persoane în căminele culturale- locuri cărora de cele mai multe ori le lipsește chiar componenta esențială- cultura!

Lansat în luna octombrie anul trecut, proiectul a debutat cu o serie de obiective îndrăznețe și cu o agendă care presupunea pe parcursul a 5 luni, octombrie 2018 - februarie 2019, organizarea a 10 reprezentații artistice în 10 comunități rurale diferite din cadrul județului Cluj.

Pe scenele celor zece Cămine Culturale vizitate- Suceagu, Viștea, Mărișel, Sâncraiu, Corușu, Mănăstireni, Popești, Mera, Aghireșu și Baciu au urcat artiști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și ai Operei Maghiare din Cluj-Napoca, într-o colaborare inedită și cu un repertoriu de excepție: arii celebre, muzic hall-uri sau prelucrări ale unor șlagăre care au făcut istorie. Hai în Sat la Operă a fost mai mult decât o reprezentație de operă, a fost o serie de spectacole în care artiștii au interacționat cu publicul și în care publicul a făcut parte din spectacol!

Hai în Sat la Operă a ajuns la final iar concluzia este una cât se poate de încurajatoare! În jurul conceptului original s-a adunat un impresionant public de peste 1200 de participanți din mediul rural – majoritatea oameni simpli, aflați pentru prima oară în contact cu un astfel de eveniment. Publicul a fost unul divers, de la copii ai școlilor din localități, până la familii întregi sau persoane peste 80 de ani. Mai mult decât atât, organizația a reușit să ofere și contexte de voluntariat, atât pentru tinerii din cadrul comunităților rurale, cât și pentru persoane din mediul urban, având 150 de voluntari implicați în organizarea evenimentelor.

La final de proiect, președintele Asociației Culturale Hai în Sat, George-Alin Pop, declară că: „Hai în Sat la Operă a dovedit nu doar că este nevoie de astfel de proiecte culturale în sate, ci poate și mai important decât atât, că oamenii din sate participă bucuroși și în număr neașteptat de mare la ele. De la reprezentație la reprezentație entuziasmul și deschiderea oamenilor din comunitățile vizitate și nu numai ne-au demonstrat că mergem pe drumul cel bun! Proiectul nostru Hai în Sat la Operă a fost un real succes și suntem hotărâți să îl ducem mai departe”. 

Pentru derularea acestui proiect Asociația Culturală Hai în Sat a beneficiat de o finanțare  prin programul „În stare de bine”, program susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro).

 

Echipa Hai în Sat

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh