20
Sam, Apr
19 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Chiar dacă sună ciudat, acesta este adevărul. La Turda, de foarte mulți ani, eroii nu au fost cinstiți acolo unde rămășițele lor trupești au fost îngropate și unde, simbolic, ei trăiesc veșnic în amintirea noastră.ziua eroilor in cimitirul eroilor turda

6 iunie 2019 a fost însă o zi specială pentru eroii care străjuiesc tăriile orașului, ascultând cursul domol al Arieșului și, de multe ori pe zi, dangătul grav al celor 10 biserici care se văd dintre crucile lor. Autoritățile au fost prezente, în frunte cu deputatul de Turda, Cristina Burciu, primarul municipiului Turda, Cristian Matei, și primar turda deputatcomandantul Garnizoanei Turda, lt.-col. Remus Filimon, care a comandat Garda de Onoare. Au participat consilierii locali liberali Nicolaie Giurgiu, Cristian Felezeu și Marius Riter, dar și consilierul local PSD, Adrian Sălăgean, și administratorul public, Dorin Apahidean. Au depus coroane de flori deputatul Cristina Burciu, din partea Parlamentului României, primarul Cristian Matei, din partea Primăriei Turda, lt-col. Remus Filimon, din partea Garnizoanei Militare Turda, dar și cei trei aleși liberali, din partea Partidului Național Liberal, și Alexandru Cordoș (fost senator), președinte de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști.

Cu toate amenințările de ploaie și vijelii, sufletele predecesorilor noștri care, cu siguranță, au mare trecere la Ziditor, au făcut să strălucească soarele, relevând bucuria lor de a vedea recunoștința celor pentru care și-au jertfit viața.

Preotul militar al Garnizoanei Turda, Adrian Samoilă, și preotul ortodox de la Biserica Rățeștilor, din apropierea cimitirului, Marius Cocan, au oficiat o frumoasă slujbă de pomenire de care, cu siguranță, cristian mateisufletele celor căzuți în luptele de la Turda aveau mare nevoie, având în vedere că, din motive care ne depășesc, a trecut multă apă pe Arieș de când eroii de aici nu au mai avut parte de așa ceva. Mai ales că în noiembrie 2014, Cimitirul Eroilor a fost răscolit de mini-excavatoare care exhuma cadavrele soldaților germani îngropați aici, tulburând nu numai liniștea sufletelor găzduite aici dar și integritatea mormintelor. Cu aprobare de la centru și nepăsare din partea celor care administrează acest cimitir. Pentru că trebuie să spunem că Cimitirul Eroilor și Capela din Cimitirul Central al municipiului Turda aparțin în proprietatea Parohiei Reformate Turda Veche, Parohiei Romano-Catolice Turda, Parohiei Unitariene Turda și Bisericii Evanghelice Turda, fiecare în cota de 1/4 parte, în baza sentinței civile 1171/C/2000 pronunțată de către Tribunalul Cluj în dosar civil 3608/2000.

Au fost prezenți cei care se fac „vinovați” de întreținerea Cimitirului Eroilor în ultimii ani și de insistențele cu care au readus acest loc sacru în atenția autorităților, dovadă participarea acestora la banner redam demnitatea eroilor nostricomemorarea din Ziua Înălțării Domnului. Dar și de vizita din urmă cu aproape trei săptămâni, în 20 iunie 2019, a delegației Colegiului Naţional de Apărare de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” din București la Cimitirul Eroilor din Turda, unde a depus o coroană de flori în acordurile fanfarei militare de la Cluj (foto).  cimitirul eroilor turda

redam demnitatea eroilor nostriEi bine, acești oameni inimoși sunt voluntari din Cluj, Turda și Câmpia Turzii, cărora starea cimitirului celor a căror viață s-a frânt prea devreme nu le-a fost indiferentă. Este vorba de cei care au curățit și îngrijit Cimitirul Eroilor în ultimii trei ani, dar au făcut și multe demersuri oficiale pentru ca reabilitarea acestui spațiu să devină nu doar posibilă ci și obligatorie, ba chiar  au reușit aflarea a 175 de nume ale eroilor îngropați aici. Sub Asociația „Comorile Turzii” s-a demarat proiectul „Redăm Demnitatea Eroilor Noștri” și s-au făcut chiar demersuri pentru un nou monument dedicat celor îngropați aici.

Două dintre inimoasele voluntare, Manuela Moldovan și Ani Luca, au arborat un banner pe care erau scrise numele celor 175 de eroi, dar și a voluntarilor care au muncit pentru întreținerea cimitirului în ultimii trei ani și fotografii de la acțiunile acestora (foto).

Să sperăm că manifestarea oficială din 6 iunie 2019 este doar prima din nesfârșite acțiuni prin care să se omagieze cum se cuvine pe cei care s-au făcut țărână sub picioarele noastre doar pentru ca urmașii lor, adică noi, copii și nepoții noștri, să trăiască liberi în țara lor. Să sperăm că autoritățile vor găsi o cale să renoveze acest spațiu sacru, care ar putea fi redat circuitului turismului patriotic. Dacă nu, „Comorile Turzii” și alți voluntari vor prelua asupra lor această dificilă misiune.

Un lucru este sigur, am reușit să „redăm demnitatea eroilor noștri” și o să mergem mai departe!

--------------

Galerie foto de la eveniment: https://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/15848-ziua-eroilor-in-cimitirul-eroilor-din-turda

Video: https://turdainfo.ro/index.php/video/15860-ziua-eroilor-in-cimitirul-eroilor-turda-6-iunie-2019

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh