Cimitirul Eroilor din Turda, un loc sacru pentru orice patriot român și nu numai, a fost năpădit, din nou, de bălării. Precedenta intervenție acolo a fost făcută la sfârșitul lunii mai, de același grup de voluntari care de trei ani încoace îngrijesc acest loc plin de semnificații cu adânci rădăcini în conștiința de neam a poporului nostru.
Sâmbătă, 20 iulie, când pentru alții era zi de sărbătoare, aceiași inimoși români din Turda, Câmpia Turzii și Cluj-Napoca, au făcut natura să dea înapoi din încercarea ei de a îmbrățișa mormintele și crucile celor căzuți pentru libertatea generațiilor viitoare. Arbuștii care au crescut peste tot, printre crucile eroilor au fost tăiați, bălăriile îndepărtate și iarba tunsă, redând Cimitirului Eroilor un aspect de minimă decență pentru un astfel de obiectiv care are trebui îngrijit periodic, în primul rând de cei în proprietatea cărora se află (Parohia Reformată Turda Veche, Parohia Romano-Catolică Turda, Parohia Unitariană Turda și Biserica Evanghelică Turda, fiecare în cota de 1/4 parte). Apoi, poate nu ar fi deplasat ca militarii din Garnizoana Turda să vegheze asupra mormintelor celor ai căror moștenitori spirituali s-ar presupune că sunt. Și, nu în ultimul rând, poate că implicarea autorităților locale, județene și naționale ar putea să clarifice situația acestui obiectiv de suflet, căzut în uitare.
Tot cei care au îngrijit cimitirul în ultimii ani s-au implicat și într-un proiect de reabilitare a obiectivului, obținând, prin „vârful de lance” al demersurilor, clujeanca Manuela Moldovan, chiar și promisiuni de sponsorizare a acțiunii care trebuie să se producă după semnarea unui protocol între proprietari și entitățile care vor să se implice. Cultul eroilor trebuie perpetuat, ca primordială componentă a conservării identității naționale a poporului român.
Și pentru că, pentru prima dată în ultimii ani, bălăriile au „capturat” și Cimitirul Eroilor Sovietici, voluntarii noștri, susținători și susținuți ai Asociației „Comorile Turzii”, au făcut un efort în plus, curățind și zona unde, în două gropi comune, își dorm somnul de veci sute de militari ruși, căzuți în luptele grele date pe aliniamentului râului Arieș în fierbintea vară a anului 1944.
Felicitări tuturor celor care au participat efectiv la acțiune, dar și celor care au fost alături măcar cu gândul, mânați de un adânc respect purtat celor care s-au sacrificat pentru neamul lor.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.