Pe 19 septembrie,2019, Seri de Suflet a adus un omagiu inegalabilei și irepetabilei Maria Tănase!
,,E o poveste veche, veche, de demult și cea mai frumoasă din câte ascult. Era un dans, un joc cum nu mai văzusem. Forță și gingășie în același timp. Schimbări de ritm neașteptate, uluitoare iar melodia te prindea în valurile ei ca o apă furtunoasă și clară. Cum îi zice dansului ăstuia? Ciuleandra îi zice!`` Și poveștii întregi cum îi zice? Maria Tănase îi zice... Maria Tănase...
În incinta restaurantului Potaissa Turda, joi, 19 septembrie2019, s-a scris o nouă poveste „Seri de Suflet” cu invitați de marcă. Invitat permanent, prof. univ. dr. Călin Felezeu, prof. univ . dr. Ion Cuceu, director al Arhivei de Folclor a Academiei Române Cluj-Napoca, Ansamblul Folcloric Datina Turdeană al Casei de Cultură Turda, condus de instructori Ioan și Felicia Cuc, Ioan Dănuț Zăhan, solista DACCIANA, Zoli Mladzsi și copiii nelipsiți, care sunt mierea Serilor de Suflet! Surpriza frumoasă a fost Beatrice, venită pentru prima dată la Seri de Suflet și care a încântat cu frumusețea și talentul ei pe toată lumea! Nu a fost singura însă. Seara s-a deschis cu dansul Ciuleandra bătut de tineri atât de frumoși că îți tăiau răsuflarea și a continuat cu momente minunate! DACCIANA a ținut un recital și a încântat audiența. „Mi-am pus busuioc în păr”, piesa celebră a Mariei Tănase a trezit amintiri multora iar zâmbetele au înflorit imediat pe chipurile tuturor. Am pregătit împreună cu Anya Magda un moment desprins din copilăria mea, aducând chiar pickup-ul și discul de vinil, din casa mamei mele, ambele depășind 40 de ani, pentru realizarea acestuia. Am crescut cu cântecele Mariei Tănase! În casa părinților mei, leagănul copilăriei mele, muzica ei intra ușor, ușor în inima mea! Cumva știam că atunci când ea cânta era sărbătoare! Anii au trecut și visul de a aduce un omagiu celei mai iubite artiste a noastră avea să se împlinească. Ioan Dănuț Zăhan a venit cu acordeonul său și cântecul „Mărie, Mărie” a lui Tudor Gheorghe s-a strecurat în inimile tuturor. Ba chiar a cântat ușor toată lumea! Dan mi-a încredințat spre citire o scrisoare a Mariei Tănase către Dumitru Fărcaș. Emoționant! Nu a fost singura pentru că cea pe care Maria a lăsat-o soțului ei nu putea rămâne necitită, aceasta fiind de o rară frumusețe! Maria era o povestitoare înnăscută, în nobila limbă română! Tudor Arghezi spunea despre ea că nici diavolul nu calcă silaba română ca ea. Așa era Maria Tănase! O personalitate incredibilă, o femeie extraordinară, o româncă adevărată!
Zoli Mladzsi a venit cu saxofonul și clarinetul și ne-a încântat cu talentul său iar Călușul Oltenesc a ridicat sala în picioare pentru a nu pierde momentele atât de frumoase cu care, fie vorba între noi, nu te întâlnești în fiecare zi! Într-o sală plină, cu oameni frumoși și turiști francezi ce nu au mai vrut să plece, încântați de ce au văzut, muzica Mariei Tănase a răsunat așa cum am visat. „Mărioară de la Gorj” și „Aseară ți-am luat basma” s-au împletit cu discursul domnilor profesori iar copiii s-au întrecut care mai de care să cânte si să danseze! Seara s-a încheiat cu Imnul Serilor de Suflet, pe muzică și versuri, Lili Oniș, confetti, flori și multă veselie.
Azi 25 septembrie, 2019 se împlinesc 106 ani de la nașterea Mariei Tănase! Noi românii ar trebui să ne cunoaștem și să ne respectăm valorile. Seri de Suflet a adus un omagiu celei ce a fost numită de Nicolae Iorga, ,,pasărea măiastră a cântecului românesc”! Eu port în suflet cântecele ei ca pe un dar prețios. Ridic ochii spre cer. Îmi pare că o aud...
,,Adio frunză verde, frunză galbenă, tu mă saltă, tu mă leagănă!” (Maria Tănase)
Lili ONIȘ
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.