22
Vi, Noi
5 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vineri, 24 ianuarie 2019, de la ora 12.30, în zi aniversară pentru toți românii, de Ziua Unirii Principatelor Române, Galeria de artă “Valer Suciu” din Turda a programat un eveniment important pentru mai multe domenii ale culturii. Este vorba de vizionarea scurt-metrajului documentar „Bellu - Panteonul României”, un film care a beneficiat de o finanțare de la Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale. Spuneam că este important pentru mai multe domenii pentru că dincolo de bellu cimitirul demersul artistic în crearea peliculei, aceasta are la bază munca scriitorului clujean Ioan Ciorca, cel care a scris volumul „Bellu - Panteonul României” a scriitorului Ioan Ciorca. Filmul, veritabil document istoric, inedit, ce vine să completeze și să concluzioneze viziunea științifică asupra unor momente istorice, a avut la bază un scenariu scris de același autor clujean, de numele căruia se leagă un proiect similar, finalizat împreună cu colegul nostru de breaslă, Marian Oprea: scurt-metrajului „«Panteonul Transilvaniei» şi Unirea”.

Prezentă la evenimentul cultural găzduit de Galeria de Artă „Valer Suciu” din Turda, Nadia Fărcaș, directorul editurii Ecou Transilvan, editură la care a apărut cartea care a stat la baza realizării filmului: unde a fost publicat volumul lui Ciorca, a făcut o scurtă recenzie a acestuia.

În volumul de față - «Bellu - Panteonul României» - (autorul - n.r.) ne aduce foarte multe informații și ne ghidează foarte ușor, având un spirit aparte prin care a creat acest ghid, ne ghidează prin cimitirul Bellu, din București, aducându-ne în prim plan mari personalități care, din păcate, nu mai sunt printre noi și ne privesc de acolo de sus, de undeva, și se bucură, pentru că au apărut în această carte și în acest film. Iată că și prin film și prin harta de față și prin carte autorul aduce un pios omagiu personalităților marcante din diverse domenii culturale și nu numai, scoase în evidentă prin fotografiile lor, prin morminte și prin diferite monumente pe care le veți vedea și în film.”, a arătat Nadia Fărcaș.

Scriitorul și scenaristul clujean Ioan Ciorca a dat amănunte despre proiectul său:

Legătura este următoarea: Mica Unirea a fost, de fapt, primul pas în realizarea Marii Uniri. Și să știți că în cimitirul Bellu, în acest panteon național, sunt principalele personalități ale României care au făcut posibilă realizarea acestui deziderat de veacuri al poporului nostru. [...] Poate veți fi curioși să aflați motivele pentru care de ce tocmai de aici din Transilvania s-a trezit cineva să realizeze o astfel de lucrare. [...] Pentru că în urmă cu 100 de ani de aci din Transilvania a plecat episcopul Iuliu Hossu care a citit Proclamația Unirii la 1918 și tot el a plecat, după aceea, și a dus-o în Parlamentul României Mari, să o înmâneze regelui Ferdinand, ocazie cu care a spus acele nepieritoare cuvinte: «cum pentru toți strămoșii noștri romani toate drumurile duceau la Roma, pentru noi, românii ardeleni, toate drumurile duc la București, pentru că Bucureștiul este Sionul Neamului Românesc»”, arată Ioan Ciorca.

Evenimentul artistic, cultural, literar și istoric legat de Cimitirul Bellu din capitală vine să vorbească despre amplitudinea varietății culturale propusă de Galeria de Artă „Valer Suciu” din Turda, ca o componentă foarte importantă a Casei de Cultură, un locaș tot mai frecventat de turdeni.

Video de la eveniment: https://agoramedia.ro/index.php/teline-v-video/51-video/9638-video-news-bellu-panteonul-romaniei-vizionat-la-turda-cu-ocazia-micii-uniri

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh