22
Vi, Noi
4 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Suflarea culturală din urbea bimilenară ce străjuiește Arieșul a trăit un nou moment de nezăgăzuită bucurie, la debutul artistului grafician Theodor Romilă. Primul lucru ce-ți atrage atenția la el este numele pus de părinții săi la botez, Theodor. Atât de mare a fost dragostea lor pentru el, încă de atunci, încât au dorit să poarte un nume deosebit, mai rar, dar cu o semnificație puternică. Pentru că, dacă ne gândim la originea lui Theodor, din „Theos” (Dumnezeu) și „doros” (dar), avem „Darul lui Dumnezeu”. Dacă asta este el pentru părinții săi, pentru noi, iubitorii de frumos din Turda, este un dar al artei, graficii și migalei, așa că îl prețuim ca atare, încă de la început.theodor romila

Început, pentru că este prima expoziție personală, în care tânărul dar extrem, extrem de talentatul Theodor Romilă își face curaj pentru a expune publicului munca sa din ultimii ani.  Dar el este cunoscut apropiaților, familie și colegilor, de mai mulți ani, de când a început să-i uimească pe toți cu acuratețea lucrărilor sale în grafit. Hiperrealism de înaltă clasă, mai aproape de fotografie decât de alte genuri artistice.

Cei care veți urmări evoluția tânărului Theodor Romilă veți vedea că lucrările sale chiar au o strânsă legătură cu sacrul, care este prezent, în lucrările prezentate în cadrul expoziției curente, chiar și în lucrările care nu reprezință fețe de călugări ortodocși, eu l-am descoperit și în portretul bunicului său, de o blândețe divină, dar și în compoziția ce l-a avut ca model pe actorul Marian Negrescu, inspirată, cu siguranță de spectacolul de teatru „Ultima haltă în Paradis”.

La vernisajul primei sale expoziții personale din orașul natal, acățată-n tabloul timpului universal, joi, 6 februarie 2020, de la ora 18, Galeria de Artă a fost arhiplină, de această dată, iubitorilor de frumos și artiștilor prezenți frecvent la astfel de evenimente adăugându-li-se colegi și prieteni ai artistului care, la 20 de ani dovedește un talent enorm.

Custodele Galeriei de Artă „Valer Suciu” din Turda, Cristina Oprea, a spus, în intro-ul vernisajului: „Avem un eveniment deosebit, un început de an frumos, pentru că în galerie, în această seară, există un tânăr plin de vise, cu foarte mult talent şi care şi-a marcat destinul prin creaţie. Un început frumos și, bineînțeles că noi, în această seară, asistăm la debutul său. Mărturii ale muncii sale din ultima perioadă sunt lucrările de grafică aflate pe simeze”, a arătat Cristina Oprea, referent la Casa de Cultură a municipiului Turda.

Printre alții, artistul a fost însoțit de unul dintre profesorii săi, conf. univ. dr. Claudiu Cândea, care spune că sunt puțini artiștii care au o capacitate de studiere a subiectului atât de aprofundată ca Theodor Romilă.

„Recunosc la dânsul o reală înțelegere a gramaticii limbajului vizual, o stăpânire prodigioasă a tehnicii desenului în creion,  care este, în primul rând, spectaculară, și este primul lucru care se observă și care șochează, aproape, în lucrările lui, și o disponibilitate tot mai rară de investigare a subiectelor desenate, o răbdare și o meticulozitate a procesului de observație, pe care o regăsesc doar la câțiva studenți de-ai mei. Când a intrat pentru prima oară în atelierul meu, am observat cu surprindere și încântare, împreună cu domnul profesor, distinsul  Radu Solovăstru, că tânărul Theo este deja înscris pe o linie matură a mijloacelor de exprimare artistice, în special în creion, și a fost necesară doar o așezare pe un drum, vizavi de ce vrea să spună, de conceptul lucrărilor lui. Consider că este un student model, cu care este o plăcere să colaborezi, a dezvăluit conf. univ. dr. Claudiu Cândea.

Cum singur mărturisește Theodor Romilă a fost mai întâi autodidact, apoi a urmat Școala Populară de Artă, pentru ca, în prezent să urmeze cursurile secției Grafică a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. „Am început şi eu cu studiul individual al portretului, pornind de la ceva simplu, pornind de la studiul fiecăror părţi componente în parte, iar după un timp rezultatele au început să se vadă. În sala din stânga ar fi, oarecum, cele mai reușite portrete, din vremea când făceam doar asta. Aici, în spatele meu, este o compoziție mai elaborată. Am încercat să continui prin a-mi dezvolta propriile concepte și propria viziune, am studiat compoziție și mi-am perfecționat tehnicile de desen”, a mărturisit Theodor Romilă, care, cu sinceritate, și-a dezvăluit și câteva planuri de viitor. „Voi încerca să abordez stilul suprarealist, îmbinat cu hiperrealism, compoziții mai complicate”, a mai spus artistul al cărui talent, cupă cum se vede în imagini, nu mai are nevoie de cuvinte sau critici.

Cu toate acestea, putem afirma că, pornit de la portrete, de la studiul detaliilor, Theodor a ajuns să realizeze compoziții care vorbesc de la sine într-o simbolistică aparte. Theodor Romilă începe să se miște dintre static, așa că abia așteptăm momentul când el va reuși să transmită sentimente și trăiri, tumult și furtună, care să dinamizeze rezultatul mișcărilor tahografice ale grafitului din mâna sa. Deasemenea, ardem de nerăbdare să-l vedem exprimându-se și în alte stiluri artistice, mai puțin familiare.

Prin hiperrealismul lucrărilor sale, Theodor Romilă se alătură altui artist turdean, de fapt, o artistă, Diana Dârlea, ceea ce dublează forța graficienilor turdeni care se exprimă în acest stil. Chiar ar fi interesantă o colaborare între cei doi, într-o lucrare, să vedem dacă ne-am da seama care parte este realizată de unul și care de celălalt.

Despre direcția artistică spre care se îndreaptă artistul nostru, dar și despre preocupările și principiile sale, ne putem face o idee, încă de la început. Nu este întâmplător faptul că între lucrările expuse se află multe fețe bisericești, iar printre ee și-a făcut loc un singur politician: iubitul nostru turdean, Ion Rațiu (1917-2000).

 

VEZI AICI O GALERIE FOTO DE LA VERNISAJ

Încheiem spunând că Galeria de artă “Valer Suciu” din Turda a fost, poate,  mai plină ca niciodată la vernisajul vreunei expoziţii personale a vreunui expozant turdean. Expoziția propusă turdenilor conține 16 lucrări de grafică și litografie, majoritate în tehnica grafit pe hârtie.

Săptămâna viitoare, tânărul artist turdean va pleca cu o bursă de studiu la Milano, în programul Erasmus, unde, cu siguranță va absorbi alte și alte secrete și tehnici care îi vor duce arta pe alte culmi.

Expoziție de la Galeria de Artă „Valer Suciu” din str. Libertății nr.2-4, rămâne deschisă doar în această săptămână, așa că, sunteți invitați să admirați portretele și compozițiile lui Theodor Romilă, despre care, cu siguranță o să mai auzim.

Intrarea este liberă, iar la ieșire vă veți simți îmbogățiți spiritual.

 ---

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh