16
Ma, Apr
13 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Luna Martie debutează cu o explozie de frumusețe la Galeria de Artă „Valer Suciu” a municipiului Turda, pe simezele căreia expun nu mai puțin de patru talentate artiste plastice.expozitie martisor

În cadrul Salonului de Artă „Mărțișor”, expun Cornelia Vidrașcu, Maria Cristea, Alida Nagy, Anca Kis, Dorina Pop și, nu în ultimul rând, Marta Deleanu.

Vernisajul expoziției a început printr-un moment de reculegere ținut în memoria celui care a fost Vidi Cosac, un apropiat iubitor al artelor, decedat în urmă cu puțin timp.

Cristina Oprea, custodele galeriei de artă, și-a manifestat speranța că această primă ediție a Salonului de Artă „Mărțișor”, va fi urmată de multe altele. „Mărțișorul, acest simbol al împletirii vieții cu frumusețea naturii, a fost tema pentru care noi ne aflăm în Galeria de Artă „Valer Suciu” și le mulțumesc expozantelor. După cum vedeți, bucuria sufletească este pe simeze. Florile sunt trecătoare, efemere, dar distinsele noastre colege de azi au dorit să le imortalizeze și să le clădească în timp”, a spus Cristina Oprea.

Scriitorul Mircea Ioan Casimcea a luat cuvântul pentru a-și exprima aprecierea atât pentru organizatorii expoziției, cât și pentru artistele plastice, prezente în expoziție, și lucrările lor: „Eu admir în egală măsură tablourile și pe autoarele acestor lucrări. Este un moment care va rămâne în viața culturală din orașul nostru, vă felicit pentru organizarea acestui Salon de Artă de Mărțișor. Lucrările îmi plac foarte mult și merită aprecierile noastre”, a spus Casimcea.

Profesorul de arte plastice, Alin Bîlcu, a ținut să spună câteva cuvinte despre lucrările oferite spre vizionare  vizitatorilor de către pictorițele expozante: „Într-adevăr, această expoziție aduce un aer de primăvară, în acest moment chiar simțim intrarea în frumosul anotimp. Lucrările sunt de foarte bună factură plastică, foarte apropiate de ca valoare, merg într-o singură direcție, cum este și firesc, fiind o expoziție tematică. Mi-au plăcut toate lucrările, le mulțumim autoarelor și să sperăm că viitoarele expoziții vor fi la fel de valoroase”, a afirmat pictorul Alin Bîlcu, care a anunțat că viitoarea expoziție organizată la Galeria de Artă „Valer Suciu” va fi o retrospectivă cu tema „Flori”, picturi realizate de chiar regretatul profesor care a dat numele așezământului: „Expoziția va fi organizată prin bunăvoința soției dânsului și mă voi implica personal ca selecția pe care o vom face să ocupe toate etapele de creație ale maestrului în planul naturii statice cu flori”, a conchis Bîlcu.

Emotive, artistele expozante nu s-au înghesuit să vorbească despre creațiile lor.  Prima care și-a făcut curaj a fost Alida Nagy: „Aș spune că primăvara este, pentru noi un verde pe care nu-l găsim la tub, un parfum pe care nu-l găsim la flacon, este tinerețea la care nu vrem să renunțăm, chiar dacă apar riduri și dureri de spate, este o înmugurire, o promisiune și un nou început, care există în fiecare an”, a mărturisit Alida Nagy. Marta Deleanu a fost mai concisă: „Mă bucur că particip la această expoziție, cu lucrări foarte frumoase, fete drăguțe, și mulțumesc celor care au venit să ne onoreze cu prezența”.

Cornelia Vidrașcu a mulțumit și ea organizatorilor, participanților și „universului, pentru că pot să mă exprim în mai multe feluri”.

Anca Kis a opinat că „Arta cred că ne relaxează, pe fondul acestor zile încărcate. Cred că ne oferă un moment de respiro în care imaginația zboară și consider că, apropo de a medita și a fi contemplativ , este un moment în care îți iei o „gură de aer” în infernul acestor zile agitate, cu coronavirus și tot felul de știri care panichează și, câteodată, te fac să „îți iei câmpii”

Salonul de Artă „Mărțișor”, poate fi vizitat până joi, 5 martie, la Galeria de Artă „Valer Suciu, din strada Libertății nr. 2-4 din Turda.

---------------------

Mai jos un video de la vernisaj, dar  mai întâi un slideshow cu tablouri expuse. 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh