Muzeul de Istorie Turda își propune înființarea unor noi spații expoziționale. În acest sens, astăzi 6 martie 2020, în contextul împlinirii a 75 de ani de la instaurarea primului guvern comunist în România, lansăm Campania de strângere de obiecte-simbol din perioada comunistă.
Organizarea unei expoziții cu obiecte donate va urmări nu doar prezentarea vieții cotidiene a societății românești dintre anii 1945-1989, ci și a ororilor regimului, reconstituirea acestei perioade fiind necesară pentru a crea un dialog între generații.
Prin intermediul expoziției ne propunem să ilustrăm perioada aşa cum şi-o poate aminti un om de rând, fără a fi implicat politic şi fără a aparţine clasei avantajate, să îi informăm pe cei tineri despre originea câtorva din particularitățile noastre culturale și despre motivele care au condus la revoltă.
Prin urmare, cetățenii sunt invitaţi să aducă la muzeu uniforme (ex.:pionieri, șoimii patriei, uniforme școlare etc.), piese de vestimentație şi încălţăminte, insigne, decoraţii, piese de mobilier, obiecte de uz casnic, aparate electrice ( ex.: TV alb-negru cu lămpi, radio, pick-up, diascop) şi electrocasnice, obiecte de uz sanitar, farmaceutice şi medicale, obiecte de toaletă şi îngrijire personală, recipiente, ambalaje, etichete, bibelouri etc. De asemenea, persoanele care dețin manuale, reviste publicate în perioada comunistă, obiecte pentru petrecerea timpului liber sau obiecte legate de diferite hobby-uri, pachete de ţigări, chibrituri, scrumiere, cărţi de joc, șervețele, obiecte decorative şi de podoabă, documente şi acte de familie (carnete de partid, UTC), fotografii care ilustrează evenimente importante ale perioadei, înregistrări pe suport digital, sunt invitate să le doneze muzeului. În urma aprobării donației, se va înregistra un proces verbal și se va elibera un act de donație.
Toți cei care doresc să ne sprijine sunt așteptați la Muzeul de Istorie Turda, de luni până vineri, între orele 9.00 – 16.00, pentru a dona obiecte care vor deveni exponate de muzeu. Donatorii vor beneficia de acces gratuit în expoziţie.
Prin intermediul specialiștii săi muzeul își rezervă dreptul de a selecta obiectele care vor intra în patrimoniul acestuia.
Informații suplimentare la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la tel. 0264-311826.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.