22
Vi, Noi
5 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

În această a opta zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Turda spectacolul vedetă este unul care îl are în prim plan pe actorul turdean Radu Botar, care de ani buni activează prin alte teatre ale țării, dar care colaborează, periodic, și cu Teatru Național Aureliu Manea, din orașul său natal.teatru fitt 2021 turda

În această seară, de la ora 20, el propune publicului turdean iubitor de teatru spectacolul „DI A LOG”, al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu, de Radu Botar și Mălina Andrei. După succesul cinematografic cu producția „Cardinalul”, în care joacă rolul principal, talentatul actor turdean, multipremiat în ultimele luni, vine cu plăcere ACASĂ, să joace în fața celui mai iubit public al său, format din prieteni și „consăteni”, care îl știe și îl apreciază de zeci de ani.

Iată ce spune apreciatul actor Radu Botar despre spectacol: „De ce Dl A LOG și nu pur și simplu, legat, DIALOG? Poate pentru că noul mod de viață la care suntem, de ceva vreme, invitați cu insistență a lua parte orbește, ca să nu fim condamnați la moarte, la inexistență, noul modus vivendi care ne propune, în schimbul libertății de a fi, garanția protecției absolute sub umbrela atotcuprinzătoare a unui nou Dumnezeu, desprăfuit, cică, de trecuturi și origini mitice, progresist, cum ar veni, se vrea a ne oferi, într-un vizibil neo grațiat (un fel de cușcă modernă — dacă există așa ceva) spre a fi feriți de lumina curajului de a mai fi oameni, în accepțiunea istorică și bine cunoscută. Adică, oameni după chipul și asemănarea unui Dumnezeu care a construit o lume In care râsul era vaccin al durerilor și tristeților iar plânsul o tămăduire și liniștire a sufletului. Oameni bine definiți în gen, indiferent de culoare, rasă, sex plus orientare și credință spirituală, născuți din părinți adevărați, curați, pe numele lor MAMĂ ii TATA.

Apoi EL - personajul se mai întreabă, așa, că tot omul, acum poate fără prea multe speranțe de a găsi un răspuns just dacă, oare: Mai suntem noi oameni? Și daca, totuși, da.„ cum? Mai este nevoie, azi, de visare, de poezie, de o viați cuprinsă, în drumul ei, între un trecut și un prezent, către Un viitor! Mai avem noi putere, răbdare, încredere să ne ascultăm unul pe celălalt cu sufletele deschise, curate? Mai avem noi nevoie de poveste? De frumosul simplu -dar simplu!- ca să nu ne referim la frumosul mai mult ca... frumosul perfect? Ce e rău și ce e bine?

Ce mai e bine, azi?...

Întrebări, iată. Justificate. Și nu sunt toate! Altfel ce-ar mai fi viața asta, nu? Întrebări de la un DI către un LOG. Și invers. Trecute printr-un A frânt de inconștiența unui prezent născut din negarea înțelesului simplu și ancestral: Suntem pentru că alții au fost, facem, încă ceea ce facem, pentru că alții au făcut înaintea noastră ca noi, la rândul nostru, să fim!...

Dar, noi, acum, cum suntem? Ce mai suntem? lată. Neînțelesul de lângă noi nu are altă dimensiune decât... indecisul.

DI A LOG este, desigur, înainte de a fi, totuși, un spectacol, o mărturisire a unui CREZ. În același timp, un omagiu adus înaintașilor întru frumos...

Oare veți mai avea curiozitatea, sincer, să vă așezați într-un DIALOG curat, cinstit și direct cu propriile suflete? lată întrebarea!... Restul?... Tăcere!...”, este textul actorului turdean, Radu Botar,

despre „DI A LOG”.

Nici Mălina Andrei nu rămâne datoare la capitolul „dialog”: „„Dialog” - iată un cuvânt căruia, timpul pe care-I trăim acum atât de dureros, de dramatic, i-a spart cu violență și ignoranță conținutul.

Și iată doi artiști care, în căutarea sensului pierdut, încearcă printr-o muncă creativ minuțioasă de arheologi ai sufletului, să refacă din aceste cioburi esența umanității — comunicarea.

lată un spectacol care și-a propus să provoace din necesitatea stringentă a unei luări de atitudine, sub forma cea mai onestă și puternică, pe care o pot manifesta doi oameni cărora li s-a îngăduit timp de zeci de ani marele privilegiu ființării pe și prin scenă.

Și nu cred că se poate începe rezolvarea unei disfuncționalități decât atunci când începi cu tine însuti cu foarte mult curaj și nesfârșită libertate, dând Ia o parte orice delimitare, preconcepție, gratie, printr-o expunere scenică totală și foarte responsabilă a minții și sufletului, în ideea susținerii adevărului a cărui valabilitate a fost demult demonstrată istoric.

Nu cred că există pe lume îndrăzneală mai frumoasă decât aceea care să te împlinească, să te înnobileze ca Artist și ca Om, indiferent de natura și modalitatea provocării.

Așadar m-am lăsat provocată de un text pe cât de poetic, pe atât de lucid ancorat în realitate, am îndrăznit să mă manifest scenic sub forme neexplorate până acum de mine, intrând într-o relație sinceră și incredibil de plăcută cu magia cuvântului rostit, mi-am oferit bucuria unică de a mă reexprima și reinventa prin mișcarea laborios gândită și creată, am îndrăznit să cochetez cu imaginea de film și taina ei, am îndrăznit să fiu eu, altfel, cu toate frământările mele de acum, în speranța că voi găsi Calea către toți cei care vor avea curiozitatea să vină ca să vadă, ca să ne vadă, ca să simtă, ca să ne simtă, în ideea „să învățăm să ne simțim, să ne hrănim din nou...cu noi".

Și dacă în final voi reuși să provoc măcar o secundă de emoție în oamenii din fața mea, înseamnă ca tot travaliul meu a reușit, și că nimic nu a fost în zadar.”, transmite Mălina Andrei publicului spectacolului „DI A LOG”.

Iată și caseta tehnică a spectacolului.

Distribuție:

EI - Radu Botar (text și regie)

Ea - Mălina Andrei (coregrafie și montaj)

Asistenți regie: Bogdan Constantin și Lutu Trăsnea

Sunet și sound design: Emanuel Bolovan

Proiecții video: Florin Rotaru

Lumini: Cristian Greculescu

Filmare: Florin Rotaru și Daniel pădure

Fotografii; Florin Rotaru

Grafică afiș: Maria Botar, după un tablou de Eugen Titu

Regie tehnică: Sorin Pungan

Mașinist șef: Gabriel Popescu

Sufleor: Filofteia Popescu

Producție: Fănușa Popescu, Florin Utaru

Recuzita: Doina Bâzu

Cabinieră: Ana Maria Nanu

Garderobiere: Ileana Stoian, Victorina Staicu

Impresariere: Daniela Bejancu, Adriana Ciocîrlan

Administrativ: Camelia Răscol, Mirela Toma

Secretar P.R.; Ioana Bogdan

Consultant artistic: Iani Gârbaciu Secretar literar: Ion Cepoi

Contabil șef: Luminița Greculescu

Manager: Cosmin Brehuță Ciobănuc

 

La evenimentele Festivalului Internațional de Teatru Turda biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul specializat tomtix.ro iar rezervări se pot face la tel. 0264 311 952.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh