29
Mie, Iun
30 New Articles

Cultură
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Primăria Municipiului Turda și Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda organizează în luna Aprilie 2022 o expoziție personală de pictură semnată de cunoscuta scriitoare și pictoriță prof. Maria Larisa Oniș. Expoziția va putea fi vizitată zilnic, de Luni până Vineri, între orele 7.30 și 17.45 (Sâmbăta și Duminica instituția fiind închisă). Intrarea este gratuită.

Absolventă a Facultății de Filologie din Cluj-Napoca, Maria Larisa Oniș a absolvit de câțiva ani secția pictură a Şcolii Populare de artă „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, secția Turda. Ea îmbină armonios activitatea de la catedră, ca profesor de limba română la Școala gimnazială ”Andrei Șaguna” din municipiul Turda, cu arta plastică şi creaţia literară. Maria Larisa Oniş şi-a publicat primele poezii în volumele cu autor colectiv „Paşi prin iarba ninsă” (2000) şi „Pelegrini prin timp” (2006). Au urmat volumele proprii de versuri, apărute în 2007, 2008, respectiv în 2009: „Lumini difuze”, „Eliberarea de tenebre” și „Nuanţe amare”. Opera poetică a Mariei Larisa Oniş se mai regăseşte şi în volumele colective ”Paşi prin iarba ninsă” (2000), „Peregrini prin timp” (2006) și „Simfonia luminii” (2010).

Pictura a devenit prietena sa destul de recent, dar artista a evoluat extraordinar an de an. Acum este membră a Asociației Artiștilor Plastici din județul Cluj și a Societății Culturale Filarmonia Turda. Primele sale lucrări expuse au fost cele de grafică din cadrul expoziţei colective organizată la Sala Radio din Bucureşti, în anul 2005. În luna noiembrie a aceluiaşi an a avut prima expoziţie personală găzduită de Grupul Şcolar de Arte şi Meserii din Turda, cu ocazia evenimentului „Festivalul şanselor tale”. În anul imediat următor, organizează a doua sa „personală”. Intitulată „Jocul de culori” expoziţia a fost găzduită la Primăria Turda. Până în 2011 Maria Larisa Oniş a mai avut şapte expoziţii personale, iar picturile sale au putut fi admirate în mai multe expoziţii colective organizate la Turda, Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Tîrgu-Mureş, Huedin, Sighișoara, Satu Mare, București, precum şi în taberele de creaţie de la Râşca, Mărişel și Sighişoara. Printre expoziţiile sale personale se remarcă „Jocul de culori” (2006) la Primăria Municipiului Turda, ”Culori de primăvară” (2007), „Dincolo de umbre”(2008) la Centrul de Informare Turistică Turda, mai multe expoziţii la Biblioteca Municipală „Teodor Murăşanu” Turda. În anul 2012 Maria Larisa Oniş şi-a adăugat la salba sa de expoziţii de artă plastică participarea la expoziţia colectivă de artă fotografică „Fotografica”. Picturile sale se află în colecţii particulare din România, Austria, Franţa, S.U.A, Canada. În lucrările sale Maria Larisa Oniș abordează o tematică diversă, dar în expoziția de acum a ales să aducă Primăvara pe simezele micuței Galerii de artă a Bibliotecii Municipale ”Teodor Murășanu” Turda prin lucrările sale florale.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh