19
Vi, Apr
20 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Statui, basoreliefuri, monumente din diferite epoci sporesc cultura multietnică a reședinței județului Cluj. Unele mai mult, altele mai puțin cunoscute, toate fac parte dintr-un patrimoniu de care clujenii sunt mândri. Ceea ce face ca prezentarea, artistică aș spune, destul de succintă, chiar telegrafică pe alocuri, să aducă un plus de cunoștințe, chiar de cultură generală nu doar pentru locuitorii orașului Cluj-Napoca. De aceea, iată, chiar în cadrul unui Festival Internațional de Teatru, aparent fără legătură, filmul realizat de colegul Marian Oprea a atras suficienți turdeni la umbra și aerul condiționat de la CRD Turda, pentru a umple cocheta mansardă a Casei Rațiu. Cu toții au plecat mai îmbogățiți cultural și plăcut impresionați de munca celor doi amfitrioni.

 

Centrul Rațiu pentru Democrație a găzduit marți, 21 iunie, proiecția filmului “Monumente şi statui emblematice ale municipiului Cluj-Napoca” realizat de jurnalistul turdean Marian Oprea după un scenariu al scriitorului clujean Ioan Ciorca.

Proiecţia filmului face parte din seria de evenimente programate în tot orașul cu ocazia ediției a șasea a Festivalului Internațional de Teatru Turda.

Cei care au umplut sala de conferințe de la Casa Rațiu, au aflat lucruri inedite despre statui și basoreliefuri, monumente mai mici sau mai mari, din diferite etape ale istoriei actualei reședințe a județului Cluj.

Au urmărit o producție menită să scoată la lumină urmele materiale ale valurilor de neamuri și orânduiri sociale care s-au succedat pe meleagurile de la poalele Feleacului, o realizarea care a necesitat o documentare consistentă din partea scriitorului Ioan Ciorca și o muncă de Sisif din partea jurnalistului Marian Oprea, la masa de montaj.

Cei care au vorbit, la finalul producției au venit cu sugestii pentru jurnalistul Marian Oprea și scriitorul Ioan Ciorca.

Aceeași producție a colegului nostru Marian Oprea a fost prezentată anul trecut la Muzeul de Artă Cluj-Napoca în cadrul Festivalului Internaţional de Film TIFF, ediţia din 2021.

Colaborarea dintre jurnalistul turdean şi scriitorul clujean este una mai veche, cei doi colaborând anterior şi pentru alte proiecte printre care materialului documentar “In Memoriam - Dr. Ioan Rațiu” - scurtmetraj documentar despre viaţa şi personalitatea avocatului turdean Ioan Raţiu.

Mâine, în cadrul ultimei zile de festival de teatru, va fi prezentată o altă realizare comună a celor doi, Biserica din Mănăștur, în aceeași locație primitoare, Centrul Rațiu pentru Democrație de la ora 18:00.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh