19
Vi, Apr
20 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Spectacolul „Patima” este prima premieră teatrală a stagiunii 2022-2023, o stagiune care va presupune un oarecare disconfort pentru trupa de actori a Teatrului Național Aureliu Manea Turda, din cauza „exilului”, la care instituția de cultură a fost „condamnată” de începerea lucrărilor de reabilitare/renovarea a clădirii teatrului.

Luna octombrie aduce o primă reprezentație actoricească în locația care va fi, pentru următoarea stagiune, cel puțin, casa talentatului colectiv al teatrului turdean.

Spectacolul care  constituie prima premieră a stagiunii a fost promovat printr-o conferință de presă în cadrul căreia managerul TNAMT, actorul Cătălin Grigoraș, a reiterat motivele pentru care trupa de actori a fost nevoită să își mute spectacolele pe scena instalată temporar în cadrul ce conferă un oarecare parfum desuet, de la fosta Fabrică de Bere, o realizare arhitecturală deosebită, ce poate fi considerată unul dintre simbolurile urbane turdene. „Am luat această decizie după discuții cu administrația orașului. Este singurul spațiu care, la acest moment, a putut fi transformat pentru a putea păstra o anumită calitate. Clădirea Teatrului a intrat deja în renovare, să sperăm că la finalul anului 2023, începutul anului 2024 vom avea o clădire pe care să o putem folosi la standarde înalte. Ne gândim cu bucurie la reîntoarcerea la sediul Teatrului, atunci când vom putea face acest lucru. Deci, până atunci, invităm publicul la fosta Fabrică de Bere”, a punctat managerul teatrului turdean, Cătălin Grigoraș.

Spectacolul “Patima” în  regia Luana Hagiu își trage rădăcinile din piesa Patima Roșie, scrisă de Mihail Sorbul. Patima” este o poveste atemporală despre îndrăgostire, despre iubire, și despre viciu, adică este exact ca viața: un pic surprinzătoare. Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Ingrid Neacșu, Anca Markos, George Sfetcu, Vali. V Popescu, Alexandru Condurat.

Regizoarea Luana Hagiu a mărturisit că a ales textul lui Mihail Sorbul din mai multe motive. „Primul ar fi că este unul, deja destul de vechi, care abordează situația din text diferit față de textele clasice românești în sensul în care avem, într-un final, un rol principal feminin, ceea ce este destul de rar în dramaturgia românească. În același timp, avem un personaj principal care ia niște decizii care îi marchează viața până la capătul său.  Motivul pentru care am ales textul a fost, în primul rând, acesta, modul în care sunt prezentate personajele feminine, dar am ales să modificăm textul. Nu să îl rescriem ci pur și simplu să pornim de la ideile textului și să facem exerciții de improvizație în funcție de tematica fiecărei scene și, de acolo, practic, să alegem fragmentele de text care erau potrivite pe improvizațiile pe care le-am construit împreună. Sunt o serie de extra-texte în spectacol care nu sunt din text, dar sunt inspirate din evenimentele din text și din modul în care noi am înțeles aceste personaje, din modul în care noi am construit universul acestor personaje. Deci, cumva se pleacă de la ideea lui Mihail Sorbul dar există și o artă poetică a noastră, ca echipă”, mărturisește regizoarea Luana Hagiu.

Actorul George Sfetcu spune că  îi era dor de un proces de lucru „cum este cel pe care l-am făcut la spectacolul ăsta, pentru că, instrumentul principal era improvizația”. „Am folosit textul pentru a ne ghida, dar chiar dacă am modificat textul, situațiile le-am păstrat. Și asta cred cp este cel mai important, în momentul în care abordezi un text, să aduci perspectiva ta, iar prin improvizație am putut face acest lucru. Lucrăm foarte bine cu Luana și, vă spun sincer, chiar îmi era dor!”, transmite George Sfetcu.

Actrița Anca Markus transmite, la rândul său, plăcerea muncii de creație a acestui spectacol: „Pentru mine acest proiect a fost o provocare, am fost susținuți în acest demers artistic de căutare a unor forme noi de expresie, consideră că am dobândit lucruri noi, m-am dezvoltat pe plan artistic și sper ca rezultatul muncii noastre să vă bucure și pe dvs., cel puțin la fel de mult cât ne-a bucurat pe noi procesul de lucru”, spune actrița Anca Markos.

Așadar sunteți invitați la teatru, pe o scenă montată într-una din sălile de la fosta Fabrică de Bere din Turda sâmbătă 8 octombrie, de la ora 19.00, la o întâlnire spectaculoasă cu generația tânără de actori ai naționalului turdean.

Mai multe detalii găsiți pe pagina teatrului https://teatrulaureliumaneaturda.ro/.

Pentru bilete online accesați  https://www.tomtix.ro/9848, iar pentru rezervări sunați la 0264 311 952.

//////////

Iată și un teaser din spectacol. E doar o mostră și ne cerem scuze pentru calitatea slabă a sunetului:

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh