21
Joi, Noi
5 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Iubitorii de artă, în general, de pictură, în special, și ai creației pictorului turdean, Cornel Vana, în particular, sunt invitați, miercurea viitoare la un vernisaj de suflet.

Cei vizați de caracterizarea de mai sus sunt anunțați să își facă timp și să își programeze în tumultuosul program pe care îl au fiecare dintre noi în zilele noastre, o oră-două, miercuri, 5 aprilie, începând cu ora 17, pentru a fi alături de cel mai cunoscut artist plastic turdean, la vernisajul expoziției sale de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

„Vă aștept cu drag în pragul sărbătorilor pascale în acest spațiu atât de drag Românilor, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, loc de reculegere și emoție în care ne regăsim tradiția, strămoșii și, de ce nu, copilăria.

Expoziția presupune o tematică variată cu praguri transilvane, câmpuri înrodite și o relație între pictura de șevalet și pictura bizantină.

Și, după cum v-am obișnuit, surprizele nu o să lipsească!”, sună invitația făcută chiar de pictorul Cornel Vana admiratorilor săi și iubitorilor creației sale cunoscută nu doar în Transilvania ci în întreaga a țară, ba chiar și în zeci de locuri din străinătate.

 Expoziția de pictură organizată în preajma Sărbătorilor Pascale sub egida Consiliului Județean Cluj și a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, care o găzduiește, este intitulată „Cel dinlăuntrul meu”, o evidentă promisiune a artistului că prin lucrările sale va permite publicului o privire în sufletul și trăirile artistului, adică tocmai la sursa inspirației sale creative.

Curatorul expoziției este Alin Samochiș iar la vernisaj va vorbi un mai vechi prieten al pictorului născut într-un sat transilvan tipic pentru inima „ținutului de dincolo de păduri”, Cacova Ierii, unde își are adânc înfipte rădăcinile, asemeni bradului din vârful stâncii, în piatra Apusenilor misterioși și mistici. Preotul ortodox care este profesorul conferențiar universitar doctor Ioan Bizău, va vorbi despre locul pictorului Cornel Vana între creatorii transilvani care ating sacrul și profanul, prin culoare și formă.  O va face cu întreaga autoritate dată de competențele sale în Teologie liturgică, Liturgică şi iconografie, Artă creştină şi erminie.

Expoziția lui Cornel Vana, de neratat pentru iubitorii de artă, de pictură și frumos, de spiritualitate și tradiție, va rămâne deschisă, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, în perioada 5-16 aprilie 2023.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh