18
Joi, Iul
0 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Joi, 20 Aprilie 2024, a avut loc la București Gala Națională a Societății Civile organizată de Fundația The Institute. Acest eveniment reunește cele mai mari ONG-uri din țară pentru a premia inițiativele civice deosebite care fac din țara noastră un loc mai bun. Aici se reunesc ”greii industriei binelui”, cei care zilnic combat cele mai mari probleme ale României:  Bullyingul în școli; Incultura și lipsa de investiții în artă și literatură;  Lipsa de sprijin pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist; lipsa de infrastructură și servicii pentru pacienții bolnavi  de cancer și multe alte cauze excepționale.

 

Un eveniment șocant a avut loc, însă, anul acesta. Una dintre categoriile premiate se numește ”Tineri de Bine” și reunește inițiativele de tineret din România pentru a premia cele mai de impact proiecte realizate de tineri. AMoS - grupul civic de ONG-uri cu sediul principal la Turda, a reușit să câștige TOATE premiile din această categorie.

 

? Locul III - Academia Civică: Am realizat o serie largă de cursuri de formare în management și dezvoltare de proiect, o parte din ele într-o tabără, în total cu aproape 200 de adolescenți din județul Cluj. I-am învățat să dezvolte proiecte școlare și să fie activi în a își ajuta școlile din care provin;

 

? Locul III - Voce prin Design: Am realizat o super tabără cu 50 de tineri adolescenți pentru a îi învăța design grafic. Am lucrat împreună cu ei pentru a îi pregăti pentru profesiile viitorului. În mod special, am pus accent pe a îi ajuta să înțeleagă cum să transpună în grafică informații sociale, din statistici și diverse surse de date;

 

? Locul II - Muzeul Propagandei Comuniste: Am făcut parteneriat cu o editură care ne-a oferit acces la postere și alte materiale de propagandă din perioada comunismului. Acestea au fost folosite pentru o expoziție itinerantă care s-a deplasat la peste 1000 de elevi. În ateliere, s-a discutat cu ei despre manipulare, folosind aceste exponate ca un suport de studiu pentru a îi dezvolta;

 

? Locul II - Cinema pentru Democrație: Am făcut o selecție de filme neprotejate de drepturi de autor care să deschidă discuții despre cetățenia activă. Am și dezvoltat un cinema mobil cu care ne-am deplasat în vreo 10 sate pentru a viziona aceste filme cu peste 500 de copii. Am discutat cu ei și am dezbătut despre drepturi și responsabilități;

 

? Locul I - Programul Creștem Eroi: Cel mai familiar program comunității noastre, un program în care lucrăm cu sute de persoane pentru a îi ajuta să își crească capacitatea de a face bine.

 

Mai șocant, nu este prima dată când se întâmplă o asemenea reușită. AMoS a mai reușit o dată, în 2022, să câștige toate premiile din această categorie. În 2023, de asemenea, a câștigat locul 3 național cu un proiect realizat pentru mediul rural de către Asociația The Da Vinci System - membră AMoS. Anul acesta, în schimb, au depășit orice așteptări, venind acasă cu 5 premii de la o categorie la care urmau să fie premiate 3 proiecte. Jurații nu au reușit să se decidă cu privire la care din aceste proiecte merită mai tare fiecare premiu, așa că le-au premiat pe toate 5.

 

”Am sperat din suflet că vom veni acasă cu un premiu. Am sperat deoarece suntem binecuvântați de oameni de o valoare inestimabilă care aici, pe întreg teritoriul pe care curge râul Arieș, fac rai din ce au. Nu ne-am gândit însă în niciun moment că putem repeta performanța pe care am avut-o în 2022, de a câștiga toate premiile din această categorie.

 

Totuși, credem că nu este întâmplător! Voi vă puteți da seama ce reușită este aceasta pentru zona noastră? Realizați oare, corespunzător, că am reușit împreună iar să arătăm că în comunitățile mici are loc o magie greu de replicat... Stimați prieteni din Turda, din Câmpia, din Viișoara, din Mihai Viteazu, din Sândulești, din Triteni, din Cean, din Luna, din Luncani, de peste tot din zonele acestea frumoase care ne apropie... Felicitări vouă!!!?

 

Împreună, reușim să arătăm că viitorul este al celor care se implică, muncesc și trag cu determinare să îi ajute pe cei din jurul lor! Această victorie NU este o victorie AMoS... este o victorie a celor care vor să construiască o Românie care nu lasă pe nimeni în urmă.” - transmite președintele alianței de ONG-uri - Leonardo Mărincean.

Pentru a reuși să deruleze în continuare aceste inițiative, AMoS are puternic nevoie de sprijinul mediului de afaceri local. Proiectele realizate de AMoS, într-o proporție extrem de mare, în special în 2024, sunt realizate din finanțări nerambursabile pe care grupul de tineri le accesează pentru a sprijini comunitatea. Practic, în medie, în foarte multe situații, pentru fiecare 1 leu pe care mediul de afaceri îl investește în proiecte AMoS, aceștia reușesc să aducă încă 9 lei de la guvern, UE sau companii private care deschid linii de finanțare (aceste cifre sunt calculate cu o medie estimată a cofinanțării necesare pentru proiecte de aproximativ 10%).

 

Indiferent ce poziție aveți dumneavoastră, antreprenor / manager de companie / specialist de marketing / resurse umane / financiar, puteți încerca să determinați compania la care lucrați să investească în astfel de proiecte de succes național. Aceste fonduri completează finanțări existente și vă oferă oportunitatea de a vă promova drept o companie care susține și sprijină idei care dezvoltă România.

Persoanele interesate să afle mai multe, pot contacta AMoS pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la numărul de telefon 0799443353 (secretariat).

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh