28
Joi, Mar
20 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Fiecare turdean ar trebui să treacă, până la 30 septembrie, cel puțin o dată pe la Muzeul de Istorie din Turda. Acolo este locul unde s-a produs o buclă temporală ce prilejuiește reîntâlnirea noastră cu cea mai ilustră personalitate pe care orașul nostru a dat-o în ultimul secol: Ion Rațiu.

Pereții muzeului sunt tapetați cu fotografii iar vitrinele expoziționale sunt pline cu obiecte aparținând celui mai democrat dintre turdeni, născut în urmă cu 99 de ani, la Turda.expo-ion-ratiu-un_destin-pentru-romania9

 

Muzeul de Istorie Turda, în colaborare cu Centrul Rațiu pentru Democrație, itinerează expoziția de fotografie ”Ion Rațiu. Un destin pentru România”. Ea a ajuns la Turda după ce a fost prezentată publicului pentru prima dată la Muzeul Național al Țăranului Român din București  în perioada  5 - 26 mai 2016. Conceptul  inițial al expoziției aparține lui Răzvan Orășanu, director executiv al Institutului de Studii Populare.

Invitat de onoare al evenimentului, Indrei Rațiu, fiul cel mare al lui Ion Rațiu,  a împărtășit celor prezenți la vernisajul expoziției câteva dintre amintirile sale legate de tatăl său, dar a dezvăluit și o serie de lucruri inedite, care țin mai degrabă de intimitatea familiei Rațiu, dar care vorbesc cu de la sine putere despre personalitatea ilustrului turdean adoptat de Londra. „Pentru mine, personal, este prima dată când spun câteva cuvinte în mod public. Muzeul a fost înființat de mai mulți cetățeni într-un an foarte ciudat, 1943, în plin război, iar bunicul meu, Augustin Rațiu, a fost unul dintre acei membri fondatori”, a spus Indrei Rațiu, indicând apoi, pe perete, câteva fotografii cu el și bunicul său. Vădit emoționat de aceste amintiri care îl copleșeau, Indrei Rațiu a împărtășit mai multe amintiri dragi lui, din diferite perioade a vieții ilustrului său părinte, transmițând totodată și câteva dintre trăsăturile și preferințele lui Ion Rațiu: „Acest om avea o plăcere fantastică să intre în discuții, în dezbateri publice, alături de prietenii săi. La el nu vedeam acest stress care îi marchează pe politicieni…”, a mai dezvăluit Indrei.

expo-ion-ratiu-un_destin-pentru-romaniaPreședintele Centrului Rațiu pentru Democrație, prof. univ. dr. Doru Radoslav, director al Bibliotecii Centrale Universitare ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a făcut o paralelă între biografiile memorandistului dr. Ioan Rațiu și a deputatului de după ’89, Ion Rațiu, subliniind că arătând că „Există  apropieri și depărtări, diferențe și coincidențe, în derularea biografiilor politice a celor doi. Această dualitate în planul biografiei și activității politice a celor doi membri ai familiei Rațiu, poate da măsura și particularitățile aferente unui destin politic pus în slujba idealului național democratic, din acțiunea și gândirea politică democratică. Se pot extrage câteva acțiuni și întâmplări, inițiative politice ale celor doi lideri care pun în evidență coincidența izbitoare, la o distanță de o sută de ani între doctorul Ioan Rațiu și Ion Rațiu. (…) Aceste două biografii au marcat definitiv destinul politic al unei familii dedicată valorilor libertății naționale și democrației, valori în care au crezut și pe care le-au slujit cu propria lor viață”, a declarat prof. univ. dr. Doru Radoslav.

Gazda expoziției, directorul Muzeului de Istorie Turda, Mariana Pîslaru, și-a exprimat dorința și speranța ca anul viitor, când se va sărbători Centenarul Ion Rațiu, instituția pe care o conduce să aibă  o sală dedicată istoriei familiei Rațiu. Un lucru cât se poate de firesc.

„Ion Rațiu rămâne unul dintre cei mai reputați creștin-democrați din România. Principiile sale au animat numeroase generații de români, în pofida faptului că în ultimii ani influența acestuia a scăzut. În spiritul aducerii principiilor sale în atenția noii generații, expoziția va utiliza imagini pentru a reprezenta și disemina viziunea sa cât mai multor persoane, în special în rândul tinerilor.          Conceptul expoziției se bazează pe imagini ale liderului politic român Ion Rațiu, imagini ce prezintă instantanee inedite, atât din viața personală, cât și din cea publică a marelui politician. Sunt prezentate peste șapte sute de fotografii din arhiva personală a familiei, completate cu două albume de fotografii din colecțiile Muzeului de Istorie Turda, fondul familiei Rațiu”, anunță organizatorii expoziției, înșirând tot mai multe motive pentru ca oricine are dorința de a afla mai multe despre Ion Rațiu să o facă în aceste zile, vizitând expoziția de la Muzeul de Istorie Turda.

„Din expoziție fac parte fotografii din copilăria liderului politic, apoi din timpul călătoriilor sale, două portrete ale politicianului, dar și un arbore genealogic, și blazonul familiei Rațiu. Nu lipsesc nici seriile de imagini dedicate Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, creată de Ion Rațiu în 1984, respectiv ziarului Cotidianul, pe care acesta l-a fondat în 1991. De asemenea, din expoziție fac parte și imagini din campania electorală din 1990, respectiv fotografii din viața parlamentară a lui Ion Rațiu, alături de politicieni ai vremii. În vitrinele amenajate în cadrul expoziției se regăsesc obiectele personale ale omului politic, publicații, însemne și afișe din timpul campaniei electorale din 1990”, mai arată organizatorii în documentul informativ ce preceda vernisajul expoziției. Dacă v-am făcut destul de curioși pentru a vizita expoziția, să mai spunem că Ion Augustin Nicolae Rațiu (6 iunie 1917Turda –  17 ianuarie2000Londra) a fost un politician român, reprezentant al Partidului Național Țărănesc (devenit ulterior PNȚCD).    Ion Rațiu este descendent al Familiei Rațiu de Nagylak (Noșlac), una dintre cele mai vechi familii nobile din Transilvania. Existența sa datează din timpul lui Sigismund de Luxemburg, din secolul al XIV-lea. Originea numelui de familie Rațiu (Ratz / Racz) a fost pentru prima oară atestată în localitatea Noșlac, județul Turda-Arieș.

La Turda expoziția poate fi vizitată în perioada 14 iulie – 30 septembrie 2016.

 

 

Aici găsiți o galerie foto cu 36 de fotografii și video de la vernisajul expoziției:  http://www.turdainfo.ro/ionel/?p=3835

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh