16
Sam, Ian
48 New Articles

Cultură
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Consiliul Local Turda a hotărât săptămâna viitoare să finanţeze o parte a lucrărilor de la Teatrul Municipal.
Lucrările de reabilitare şi consolidare în prima urgenţă de la Teatrul municipal, estimate iniţial la vreo 18 miliarde au ajuns să coste aproape 33 de miliarde de lei vechi. Pentru că este o lucrare de anvergură, destinată să găzduiască manifestări de amploare dedicate celei de-a 60-a aniversare, reabilitarea teatrului trebuie să fie aşa cum scrie la carte. Ba mai mult, actualii edili au conceput o modernizare a sistemului de la scena sălii  de spectacole a Teatrului Municipal Turda. Iar toate acestea costă, dar merită.

Dacă este să ne bazăm pe participarea primului ministru Emil Boc, ba poateteatrul municipal turda chiar şi a lui Traian Băsescu, sărbătoarea de la finalul lunii martie este un excelent moment să se vorbească bine de Turda,  de eforturile culturale de aici, şi nu numai.
Lucrările efectuate prin Compania Naţională de Investiţii se apropie de finalizare, aşa că aleşii locali trebuiau să găsească sume de finanţare pentru diferenţa de costuri de la 910 898 la 3.280.000 de lei, sumă necesară pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor. Din câte am înţeles noi, este vorba de tavan şi sistemul de la scenă, lucrări neprevăzute în contractul iniţial.
Primarul Ştefănie spune că a solicitat finanţare de la guvern prin Compania Naţională de Investiţii dar, pentru ca lucrarea să nu rămână neacoperită, sumele necesare au fost prevăzute şi în proiectul de finanţare rambursabilă dintr-un împrumut de aproape 34 de milioane de lei.
Aşa că, în şedinţa extraordinară de săptămâna trecută, consilierii locali au aprobat modificarea listei de obiective finanţate din împrumutul de 34 de milioane de lei. Astfel, în afară de reabilitarea şi modernizarea străzilor din Turda, construirea unui bloc de locuinţe sociale şi a unei baze sportive pe strada Stadionului, consilierii au fost de acord să includă în acea listă şi finanţarea cu 10 miliarde din împrumutul rambursabil a  lucrărilor de la teatrul turdean.
Toate aceste proiecte urmează să fie finanţate dintr-un împrumut rambursabil intern sub forma unei emisiuni de valori mobiliare (obligaţiuni municipale) pe piaţa internă de capital în valoare de 32 milioane lei, cu o maturitate de 18 ani, conform unei hotărâri a Consiliului Local din 31 iulie 2008. Singurul care a avut o intervenţie legată de acest subiect a fost consilierul PRM, Doru Anca. Acesta a solicitat lămuriri de la primarul Ştefănie despre sursele acestor sume, prevăzute pentru teatru, şi a întrebat dacă vor „apăsa” bugetul local din anul 2009, care va fi adoptat într-o şedinţă viitoare. Explicaţiile primarului turdean nu l-au lămurit pe singurul consilier care face, cu adevărat, opoziţie la Turda, aşa că Doru Anca a avertizat că va urmări cu foarte mare atenţie drumul banilor în acest caz. Ca atare, dacă banii vor fi daţi de la bugetul statului, foarte bine. Atunci Compania Naţională de Investiţii va trebui să facă încă o licitaţie de lucrări, după ce, până în prezent, lucrările au fost efectuate de ACSA Câmpia Turzii. Dacă nu se obţine finanţarea de la bugetul central, autorităţile locale le-au prevăzut, oricum, în mare parte din împrumutul a cărui primă tragere ar trebui să se facă undeva în luna mai sau iunie. Iar restul, probabil că vor fi prevăzuţi în bugetul local. Aşa că, vorba poetului: „De-o fi una, de-o fi alta/ Ce e bun şi pentru noi/ Bucuroşi le-om duce toate,/ De e pace, de-i război.” Numai că scad sumele prevăzute pentru reabilitări drumuri şi asfaltări, atât de necesare pentru turdeni.
Ca să clarificăm, pe cât posibil, din totalul de 33,9 milioane lei, peste 27 de milioane de lei vor fi folosiţi pentru „reabilitarea şi modernizarea străzilor din municipiul Turda”. Alte 2,7 milioane de lei sunt prevăzute pentru construirea unui bloc de locuinţe sociale de 70 de apartamente. Trei milioane sunt destinate construirii unei baze sportive în Turda, pe strada Stadionului iar alte 10 milioane, cum am arătat mai sus, au fost aprobate pentru lucrările de la Teatrul Municipal Turda. 
În anexa hotărârii adoptate în extraordinara de săptămâna trecută se arată că structura de cheltuieli cu lucrările de la teatrul turdean va arăta în felul următor: total 3.280.000 lei, din care 910.898 lei surse proprii şi/sau fonduri nerambursabile UE, 1.000.000 de lei finanţare rambursabilă (împrumut) iar 1.369.102 lei din surse de la Bugetul Statului.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh