În cadrul pregătirii credincioşilor în vederea sărbătoririi Paştelui, parohiile ortodoxe din cartierul turdean Oprişani au organizat o seară de pricesne şi muzică corală.
Evenimentul s-a desfăşurat miercuri, 8 aprilie, la biserica ortodoxă „Învierea Domnului” din Oprişani.
Pricesene urmate de coruri, recitări şi de cântecele unui un cantautor, preot şi el, au mângâiat sufletele credincioşilor care şi-au lăsat treburile deoparte pentru a fi prezenţi la manifestarea coordonată de pr. Dorin Sas.
În satele româneşti
„Priceasna este o cântare eminamente religioasă, bisericească, care se cântă în lăcaşurile de cult şi care înfrumuseţează slujbele bisericeşti. Ele sunt de sorginte populară. Astăzi se mai cântă şi pricesne prelucrate artistic. În parohiile de la ţară, în satele noastre româneşti, sunt cântate de către cântăreţul satului, împreună cu poporul, în special femeile mai în vârstă. Sunt diferite pricesne specifice sărbătorilor şi manifestărilor religioase. Sunt pricesne pentru Paşti, Florii, Rusalii, Săptămâna Mare, legate de evenimentele respective şi specifice fiecărei sărbători în parte. Pricesnele exprimă adevăruri de credinţă, legate de cultul Maicii Domnului, de cele ale Sfinţilor, şi au fost preluate şi de coruri, stilizate, prelucrate, îmbogăţite şi înfrumuseţate.” – ne-a explicat părintele Sas, pregătindu-ne pentru cununa de armonii la care am participat.
Manifestarea s-a desfăşurat sub genericul „Doamne, auzi glasul meu!”.
Şirag de pricesne
Programul a fost prezentat de pr. Dorin Sas cu scurte recitări.
Recital susţinut de preotul Ioan Şopterean, din Alba Iulia, acompaniat de Corala Theophilos”, dirijată de Sebastian Zăhan, a deschis şiragul de pricesne.
Inimosului preot turdean, Sebastian Zăhan, care „trăieşte prin şi pentru muzică” - cum spunea prezentatorul programului - a dirijat şi corul „Armonia” al Casei de Cultură Turda, urmat de Corala preoţilor turdeni.
Grupul de teatru „Thalia” al Colegiului tehnic ”Dr. Ioan Raţiu”, condus de profesoara Marcela Matei, a oferit un intermezo de recitări ale elevelor ce alcătuiesc formaţia. Recitalul de versuri a fost numit „Rugăciune către Cristos” şi a fost intercalat cu strofe din pricesne. De fapt, este vorba de un scenariu realizat după lucrarea „Viaţa lui Iisus”, scrisă în 1921 de Giovanni Papini, poet şi romancier italian.
Spectacolul s-a încheiat cu recitalul cantautorului clujean pr. Ionel Man. Vocea sa, cu tonalităţi duioase şi profunde, susţinută de isonul orgii electronice, a încântat spectatorii, care nu s-au sfiit să-l aplaude pe artistul clujean la scenă deschisă. Chiar dacă este nevăzător, zâmbetul ivit la sfârşit pe faţa preotului cântăreţ a dovedit că şi el a văzut lumina pe care a sădit-o muzica sa în inimile celor care l-au ascultat.
Cele aproape două ore de spectacol s-au încheiat cu mesajul protopopului ortodox al Turzii, Daniel Crişan, o meditaţie specifică Postului Mare.
În seara următoare, Corala preoţilor turdeni a dus solia turdeană la Alba Iulia, pentru o manifestare similară.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.