18
Joi, Apr
19 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

În luna ianuarie, Centrul Raţiu pentru Democraţie în colaborare cu Asociaţia Turda Fest a început proiectul Turda: istoria locurilor – poveştile noastre. Proiectul este finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European. Scopul proiectului este creşterea gradului de conştientizare a valorii istorice şi culturale a unor clădiri istorice, locaţii şi monumente din municipiul Turda şi împrejurimi şi încurajarea locuitorilor Turzii, de a spune poveştile pe care le cunosc referitoare la acestea.

Printre obiectivele proiectului, se numără formarea unui grup de tineri voluntari, care să participe la activităţile de promovare a clădirilor şi monumentelor istorice şi culturale; organizarea de campanii stradale în municipiu şi promovarea în rândul turiştilor a muzeelor vii cu ajutorul ghizilor voluntari instruiţi în cadrul proiectului. Activităţile proiectului, care se desfăşoară în perioada ianuarie-noiembrie 2010, vizează crearea unui grup de voluntari, din rândul voluntarilor de la Centrul de Voluntariat „Ion Raţiu" şi iar într-o o a doua etapă, din liceele turdene (12-16 aprilie). La terminarea training-ului, participanţii la proiect vor fi prezenţi la Centrul de Informare Turistică Turda, pentru a însoţi turiştii sau pentru a oferi informaţii relevante despre istoria şi starea actuală a obiectivelor turistice. În perioada aprilie-iunie, se va organiza pentru tinerii participanţi concursul „Vânătoarea de Comori", pe un traseu care include o parte dintre obiectivele promovate iar în perioada iulie-septembrie se vor desfăşura campanii stradale în diferite zone ale Turzii. Participând la training, tinerii află informaţii exacte dar şi poveşti, legende urbane pe care au prilejul să le spună mai departe. După campania de recrutare din cadrul tinerilor de la Centrul de Voluntariat „Ion Raţiu" de la mijlocul lunii ianuarie, au avut loc training-uri în cadrul căreia voluntarii au avut prilejul să afle informaţii despre cetatea Turzii, Salina, vechea cetate de la Moldoveneşti, clădirea Teatrului Municipal, clădirea berăriei vechi, pieţele oraşului, catedrala ortodoxă, sinagoga, muzeul, biserica reformată din Turda Veche, casa familiei Raţiu, statuia lui dr. Ioan Raţiu, Castrul roman, Drumul Romanilor, Miliarul roman de la Aiton şi zona Băilor Sărate. În luna martie, voluntarii vor avea prilejul să afle informaţii despre mormântul lui Mihai Viteazul, biserica reformată fortificată din Turda Nouă, cimitirele vechi, biserica Răţeştilor, cabana veche din Cheile Turzii, biserica romano-catolică şi casele vechi din zona centrală. Dacă ştiţi o poveste interesantă despre una dintre aceste obiective, nu ezitaţi să veniţi la Centrul Raţiu şi să împărtăşiţi cu participanţii poveştile voastre.

 

Detalii suplimentare:

Balogh András

Tel. 0728-989.084

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh