24
Ma, Noi
61 New Articles

banner electoral PNL

 

Cultură
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Biserica Unitariană din România sărbătoreşte în fiecare an, în zilele de 6-13 ianuarie Dieta de la Turda din 1568, moment care a marcat recunoaşterea protestantismului radical din secolul al XVI-lea.

Cu ocazia împlinirii a 444 de ani de la acest evniment deosebit din istoria Transilvaniei, un grup de preoţi unitarieni alături de episcopul Bálint Benczédi Ferenc au vizitat Muzeul de Istorie Turda, instituţie care adăposteşte celebrul tablou intitulat Dieta de la Turda, opera pictorului maghiar Körösfői Kriesch Aladár.

În data de 6-13 ianuarie 1568, Dieta de la Turda declară libertatea religiei şi a conştiinţei în Transilvania. Pentru prima dată în Europa se recunoaşte de către un stat unitarianismul şi întemeierea Bisericii Unitariene, religia unitariană devenind în anul 1571 după hotărârea Dietei de la Târgu-Mureş din 6-14 ianuarie, religio recepta în Transilvania.
La 28 ianuarie 1576 Dieta de la Mediaş recunoaşte ca episcop unitarian pe Dávid Ferenc. Episcopul se stinge din viaţă la 7 noiembrie 1579 în cetatea Deva.

Muzeul de Istorie Turda, ce deţine un important patrimoniu arheologic, istoric şi etnografic, cunoscut şi sub denumirea de Palat Voievodal este cel mai important monument de arhitectură medievală civilă al Turzii. După o lungă perioadă de timp în care clădirea a fost supusă unor ample lucrări de consolidare, restaurare şi punere în valoare, instituţia şi-a reluat activitatea cu publicul, fiind deschisă pentru vizitatori zilnic între orele 9-17.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh