Sală plină la Teatrul municipal Turda, ca de obicei la o premieră din ultimii ani. Iubitorii teatrului au venit joi seara de la ora 19 pentru a urmări o comedie ușurică dar care se sfârșește tragic. "Partida", de Neil Simon, în regia artistică a lui Vadas Laszlo și scenografia lui Albert Alpar, a plăcut foarte mult publicului prezent la premieră.
Spectacolul a prilejuit distribuirea unor actori tineri, de viitor, în frunte cu simpaticul Romul Moruţan, un actor făcut parcă pentru comedie. Ceilalți actori care au contribuit substanțial la succesul piesei sunt Cătălin Mareş, Irina Melnic, Răzvan Popa și Vasile Popescu. Povestea se învârte în jurul unui grup de prieteni care se întâlnesc în fiecare seară de vineri pentru o partidă de poker la Oscar, cel care trăiește singur după ce a divorțat de Țuțu. În debutul spectacolului decorul format din nu mai puțin de 12 uși, înconjură locul de desfășurare a acțiunii, "livingul" apartamentului lui Oscar, situat la etajul 11 al unui bloc. După o scurtă introducere în care ni se prezintă cam cum decurg respectivele seri de vineri aflăm că lipsește ocupantul celui de-al patrulea loc la masa rotundă, de
poker. Ocupantul celei de-a patra perne de podea dintre cele care, pe parcursul piesei, sunt aruncate de colo-colo, ba pot fi și chiar sunt folosite pe post de perne de bătaie.
Încă de la intrarea în scenă a lui Felix, personaj interpretat excelent de Romul Moruțan, aplauzele publicului plutesc în aer. Doar interesul pentru ce urmează le mai rețin. Unde mai pui că aflăm că Felix a fost dat afară de soția sa și se afla la începutul unui divorț atât de comun în societatea americană, obiect de studiu pentru dramaturgul Neil Simon, ca și în cea românească. Efectul a fost maxim pentru spectatorii de vârstă liceală, aflați mai ales la balconul sălii de spectacole a Teatrului municipal Turda care au înțeles imediat mesajul de pe tricoul lui Felix: "Fresh clean and ready 2 play".
Personaj principal în "Partida", deși este singurul dintre cei patru prieteni care nu joacă poker pe parcursul piesei, Felix dă glas trăirilor deznădăjduite a celui forțat să divorțeze, părăsit, alungat, practic, de o soție pe care încă o iubește foarte mult, în ciuda tratamentului pe care i-l aplică. Vrea să se arunce de la fereastra apartamentului lui Oscar (un personaj extrem de viu, un bărbat extrem de "viu" și "adevărat" interpretat de Cătălin Mareș) dar este oprit, la timp, de prietenii săi. Tot în paranteză fie spus, Cătălin Mareș a avut un rol și în piesa "Și apoi am devenit bărbat", jucată pe scena Teatrului "Tony Bulandra" din Târgoviște. De fapt, tragicomedia vieții de burlac divorțat se transformă într-un dans în doi avându-i ca protagoniști pe Felix și Oscar, ei mergând pas la pas până la gestul final al vieții și al piesei.
Decorul original și extrem de sugestiv, pe cât de util desfășurării spectacolului, poate sugera prin cele 12 uși multitudinea de opțiuni pe care un om divorțat le poate avea din momentul separării de consoartă. Această idee este întărită mai ales de faptul că, dintre toate aceste uși, cei doi, Oscar și Felix, aleg tocmai fereastra.
Un efect plăcut pentru poveste dar și pentru aerul de modernism al piesei este obținut prin momente de derulare a acțiunii pe "repede înainte", ca și cum spectatorul ar avea o telecomandă. Acele efecte susținute și de lumina bine studiată pun în valoare și prestația de gestică a lui Romul Moruțan, care se transformă pe alocuri, într-un Charlie Chaplin puțin mai înalt și, desigur, mai solid, unde mai pui că evoluează pe o "peliculă" color.
Aplauzele la scenă deschisă au răsplătit din plin pe tinerii actori pentru prestația din spectacolul pe care îl recomandăm și noi celor care doresc să se destindă asistând la un spectacol care nu-ți generează mari consumuri cerebrale dar care te bine-dispune din plin chiar dacă finalul e din alt film, trist și neanunțat. Un final specific, mai degrabă europenilor decât americanilor, din rândul cărora provine cunoscutul autor al piesei, Neil Simon.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.