Profesorul de arte plastice Alin Bîlcu ne-a invitat la Școala Gimnazială ”Teodor Murășanu” Turda pentru a face publice realizările talentaților săi elevi. Elevi care au primit premii la concursuri naționale și chiar în străinătate.
”Este foarte important să subliniem efortul pe care îl depun zi de zi acești elevi, pentru a realiza lucrări de bună calitate și pentru a-și desăvârși formarea în câmpul artelor plastice, pentru a-și dezvolta și lărgi orizontul estetic, artistic, lucru care îi va putea ajuta în viitor să-și construiască o viață frumoasă, în care culoarea, desenul formele, să aibă un aspect unitar care să le creeze o stare de bine”, explică profesorul Bîlcu importanța artelor plastice în educația elevilor săi.
Culoarele curate și luminoase din clădirea veche a școlii sunt împodobite de panouri pe care sunt expuse lucrările elevilor școlii, adevărate oaze de frumos și culoare, pe lângă care nu poți să treci nepăsător. Dimpotrivă, te oprești și le privești cu atenție, umplându-te de plăcere și relaxare la vederea producțiilor infantile.
Un prim panou pe care profesorul de desen ni l-a prezentat a fost cel cu lucrări ale elevilor din clasele V-VIII, conținând cele mai reușite 12 lucrări ale unor copii foarte talentați, muncitori, pe care dascălul lor a ținut să-i evidențieze: Ștefan Hanc, Alexia Știrb, Antonia Roșu, Lonca Diana, Dan Tudor, Adina Misarăș, Geanina Oșan, Alexandru Văidean și, nu în ultimul rând, Diana Șinteuan care se pregătește pentru admiterea la Liceul de Arte Plastice ”Romulus Ladea” din Cluj-Napoca. Alături de aceștia profesorul a lăudat munca și talentul unor copii din clasele mici, care frecventează și cercul de pictură pe care inimosul profesor îl organizează vinerea după-amiaza: Bogdan Borza, un băiat foarte talentat, atât la desen cât și la pictură și Tania Petrache, despre care profesorul Bîlcu ne spune că este printre cei mai talentați elevi ai școlii și chiar din oraș.
”Acești copii vor să facă o performanță în domeniul artelor plastice, la cercul de pictură Lucrările lor au participat la concursurile de pictură locale, județene și naționale, însă câteva au fost trimise și la competiții internaționale destinate elevilor. Chiar acum lucrăm pentru un concurs care se va desfășura în Finlanda, așa că elevii noștri sunt mereu ”în priză”, mai ales că lucrează cu plăcere la orele de desen dar și în afara lor”, ne-a mărturisit profesorul Alin Bîlcu.
Panourile cu desenele elevilor conțin o mare diversitate de lucrări: naturi statice, peisaje, compoziții cu frunze și fructe, portrete, compoziții cu personaje. Și tehnicile de realizare a lucrărilor sunt diverse, se observă diverse preocupări cromatice, de la abordarea cromaticilor fundamentale, de bază, până la folosirea unor tehnici mai delicate, mai stinse, în care griurile diafane sunt dominante.
”Un lucru important, care mă bucură nespus de mult este diversitatea, diferența dintre lucrări. Se observă amprenta specifică a fiecărui autor, pot să recunosc autorul oricărei lucrări doar văzându-i desenul, fără să mă mai uit pe spatele hârtiei, după numele său. O bună parte dintre acești elevi au deja un stil propriu, și-au format un stil bine cristalizat și fundamentat”, se mândrește profesorul Alin Bîlcu cu talentații săi elevi.
El speră ca minim cinci elevi de-ai săi să devină, din toamnă, elevii prestigiosului Liceu de Arte Plastice ”Romulus Ladea” din Cluj-Napoca. Despre aceștia profesorul spune că se pregătesc asiduu atât la orele de curs cât și la pregătirile organizate de trei ori pe săptămână, în afara orelor de școală, la liceul clujean.
Pânî atunci, însă, elevii iubitori de desen și pictură vor participa la mai multe concursuri de gen organizate la toate nivelurile: local, județean și național, de unde profesorul lor speră să se întoarcă cu binemeritate premii.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.