Un număr de 13 eleve și un elev de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazu” au participat miercuri, 30 ianuarie 2013, la un atelier de icoane pe sticlă organizat la Muzeul de Istorie din Turda.
Ideea acestui atelier a venit în urma expoziţiei de Vechi icoane Transilvănene găzduită de muzeu în ultimele două luni, mai ales pentru a pune în valoare talentul elevilor la desen. Timp de câteva ore, sub îndrumarea mai multor experţi în domeniu, elevii însoțiți de profesorul lor, Alexandru Picovici, au avut ocazia să picteze icoane pe sticlă în mod tradiţional, după icoanele de patrimoniu din colecţia muzeului turdean.
Îndrumaţi de profesoara de iconografie, pictor Simona Teodora Roşca de la Şcoala Populară de Arte Tudor Jarda din Cluj-Napoca, de Mioara Sîntiuan, pictor-restaurator la Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi de profesorul Alexandru Picovici, elevii şi-au dat silinţa să realizeze cât mai bine aceste icoane pe sticlă.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul de Istorie Turda în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca şi Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Turda.
Prin organizarea unor activităţi de pedagogie muzeală, pe de o parte, organizatorii şi-au propus reînvierea tradiţiilor legate de arta populară românească, iar pe de altă parte atragerea şi cunoaşterea publicul tânăr. Creând oportunitatea interacţiunii directe cu obiectul, muzeul devine mai atractiv, exercitând astfel un rol formativ-educativ, nu doar informativ.
Operele realizate de elevi vor putea fi admirate în mod gratuit de publicul turdean la Muzeul de Istorie Turda până în data de 15 februarie.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.