Cea mai importantă instituție școlară din municipiul Turda, Colegiul Național ”Mihai Viteazul”, se află într-o amplă acțiune de ”înnoire”, încercându-se totuși să fie păstrată identitatea arhitecturală emblematică pentru cei care i-au trecut pragul, de-a lungul celor peste 100 de ani de existență care au marcat definitiv atât viața socio-culturală a întregii zone cât și, mai ales, ridicarea permanentă a standardelor educaționale a nenumăratelor generații de elevi ai săi.
Nu cred că are rost să mai stăruim asupra numeroaselor personalități de nivel național și internațional pe care fostul liceu, actual colegiu național le-a dat începând cu anul școlar 1911-1912. O istorie succintă necesară și esențială ne spune că, după Marea Unire din 1918, respectiv după vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, la 27 mai 1919 la Turda, liceul a primit numele de Liceul de Băieți Regele Ferdinand, iar ulterior (după cel de al doilea război mondial) a fost numit Liceul Mihai Viteazul, iar azi se numește „Colegiul Național Mihai Viteazul”.
Aș putea numi cel puțin vreo două duzini de foști colegi ai mei, în băncile Liceului ”Mihai Viteazu” care, mai sensibili și mai romantici, poate și mai talentați într-ale așternerii literelor în cuvinte și a cuvintelor în fraze, v-ar putea ilustra în pasteluri lacrimogene farmecul și exclusivismul vieții de elev în acest liceu. Eu nu o să o fac. Ajunge să spun că, pentru ca zecile de generații de elevi să devină sute, o reabilitare a clădirii acestui centru educațional de incomparabilă emulație umanistă și, deopotrivă, științifică, apărea mai mult decât necesară. De aici și meritul colectivului care a reușit accesarea unor fonduri extrem de importante, format din oameni care lucrează în Primăria Turda și în Colegiul Național ”Mihai Viteazul”.
Un vis prinde contur
Munca acestora s-a concretizat în cel mai important proiect de modernizare a unei unități școlare din Turda din ultimii ani, intitulat „Reabilitarea, modernizarea si eficientizarea energetica a Colegiului National Mihai Viteazul”, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional, Axa 3, Domeniul Major de Intervenție 3.4 - Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă. Proiectul „Reabilitarea, modernizarea şi eficientizarea energetică a Colegiului Naţional Mihai Viteazul, Turda” are o valoare totală de 9.496.545,08 lei, din care 7.336.471 lei reprezintă valoarea totală eligibilă (finanţare nerambursabilă şi contribuţia beneficiarului). Prin Hotărârea Consiliului Local Turda nr. 8 din 9 februarie 2011, forul legislative local a aprobat participarea financiară la proiect, așa cum se arată în art. 2 al documentului amintit: ”Se aprobă participarea Municipiului Turda la cheltuielile legate de proiectul cu titlul „Reabilitarea, modernizarea şi eficientizarea energetică a Colegiului Naţional Mihai Viteazul Turda” astfel: - Se aprobă contribuţia proprie la implementarea proiectului „Reabilitarea, modernizarea şi eficientizarea energetică a Colegiului Naţional Mihai Viteazul Turda” în valoare de 146.729,42 lei pentru cofinanţarea acestuia în cadrul Programul Operaţional Regional 2007 – 2013; - Se aprobă suportarea cheltuielilor neeligibile în valoare de 357.360,00 lei, ca şi a tuturor cheltuielilor neeligibile generate de implementarea cu succes a proiectului; - Se aprobă suportarea cheltuielilor cu TVA-ul în valoare de 1.802.714,08 lei, aferent cheltuielilor eligibile şi neeligibile ale proiectului, până la recuperarea acestora în condiţiile legii; - Se aprobă alocarea resurselor financiare necesare implementării optime a proiectului, în condiţiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor generate de implementarea proiectului conform graficului de implementare”.
Ce se face cu banii
Valoarea totala a proiectului este, așadar, de 9.496.545,08 lei, bani care sunt și vor fi folosiți până la epuizarea sumei pentru îmbunătățirea condițiilor de învățământ prin reabilitarea și dotarea cu echipamente didactice și echipamente/soft IT a Colegiului, respectiv reabilitarea și renovarea corpului principal al clădirii, a sălii de sport și a cantinei colegiului, practic un șantier de 7.278 mp, 6 laboratoare dotate cu echipamente si aparatură de specialitate, reabilitarea integrală a acoperișului, a instalațiilor termice, sanitare, electrice și a racordului la sistemul public de canalizare.
Directorul Colegiului Național ”Mihai Viteazu”, Gheorghe Lobonț, ne-a însoțit, cu amabilitatea care îl caracterizează, într-un tur al ”șantierului” în care s-a transformat de câteva luni și care va exista, chiar dacă se va muta în diferitele zone ale clădirii. ”Proiectul se derulează până în 2014. Lucrările vor continua și în timpul anului școlar, cu crearea unei zone de restricție pentru elevi și profesori, pentru ca ei să fie în siguranță pe timpul efectuării lucrărilor, pe acolo având acces doar constructorii. Așa cum se poate vedea, partea de șantier, din zona sălii de sport și a cantinei este separată de cea școlară”, a ținut să precizeze directorul CNMV, Gheorghe Lobonț.
Dacă acoperișul a fost deja schimbat în totalitate, fiind realizat acum cu țiglă ceramică garantată pentru o durată de viață de câțiva zeci de ani, în interior urmează schimbarea a tot ceea ce înseamnă instalații sanitare, de încălzire, instalații electrice, schimbări de uși, geamuri și pardoseli dar și renovarea tuturor sălilor și coridoarelor. Deja s-au realizat astfel de lucrări în aripa colegiului dinspre sala de sport, ba chiar au fost înlocuite câteva din vechile geamuri cu geamuri termopan din lemn stratificat, care să conserve frumusețea arhitectonică a clădirii, realizând totodată o mai bună izolare termică.
Ce înseamnă acest proiect?
Referitor la proiectul aflat în derulare, primarul turdean Tudor Ștefănie, principalul inițiator și promotor al proiectului, ne-a declarat: ”După părerea mea, este unul dintre cele mai importante proiecte investiționale pe care le-am realizat în învățământul turdean, deși, vă amintiți că am finalizat un nou corp de clădire, la Școala ”Teodor Murășanu”, care a fost dat în funcțiune. Având în vedere importanța acestui imobil, al CNMV, atât din punct de vedere istoric, cultural, cât și al învățământului turdean, cred că această investiție care se realizează acolo, va rezolva câteva probleme punctuale. În primul rând, proiectul se referă la o reabilitare a absolut tot ceea ce înseamnă clădirea de acolo: cantina liceului, sala de sport, exteriorul și interiorul clădiri principale”, a spus primarul turdean.
Întrebat ce înseamnă pentru el și pentru instituția pe care o conduce obținerea finanțării și realizarea proiectului aflat în desfășurare la CNMV, directorul colegiului, Gheorghe Lobonț, ne-a răspuns: ”Înseamnă menținerea la standardele de calitate pe care le impune o școală europeană. Înseamnă săli de clasă foarte bine dotate, săli de clasă în care volumul de aer este asigurat pentru copii, pentru elevi. Înseamnă să fie respectate toate normele de igienă școlară, într-un cuvânt înseamnă să fie îndeplinite toate condițiile pentru buna funcționare a unei școli din anul 2012. Înseamnă atingerea țintei pe care și-au fixat-o, de-a lungul anilor, toți cei care au lucrat în cadrul Colegiului Național ”Mihai Viteazu” Turda, iar meritul este, în primul rând, al autorității locale că ne-a ascultat și am ajuns să implementăm acest proiect”, a mai afirmat profesorul Gheorghe Lobonț.
Stadiul lucrărilor
Stadiul efectiv al lucrărilor se află, la această oră, undeva în jurul a 30 % din totalul proiectului. Primarul Tudor Ștefănie se interesează în fiecare săptămână despre desfășurarea lucrărilor de la CNMV și solicită de la subordonații care supervizează proiectul de acolo rapoarte succinte referitoare la eventuale probleme apărute pentru ca ele să fie rezolvate cu maximă celeritate. ”Din ultima discuție pe care am avut-o cu constructorul, cred că până în luna mai a anului viitor se vor termina lucrările efective, urmând să avem o clădire ca și nouă, cu care o să ne mândrim în mod cert, și care va crea condiții foarte bune de muncă atât pentru cadrele didactice cât și pentru elevi”, ne-a declarat primarul Tudor Ștefănie.
Colegiul va beneficia de dotări excepționale
O parte distinctă a proiectului este cea de dotare a laboratoarelor și a sălilor de clasă cu toate cele necesare studiului, dar nu vorbim doar de mobilier ci de aparate didactice de ultimă generație cum ar fi table electronice interactive, cu butoane și ”touch-screen”, care să permită elevilor Colegiului Național ”Mihai Viteazul” să învețe în condiții care până acum erau apanajul școlilor și colegiilor din țările occidentale sau de dincolo de ocean. Nici cantina și sala de sport nu vor fi uitate, și acestea urmând să fie dotate cu toate cele necesare pentru ca elevii și profesorii colegiului să poată lua masa în condiții decente sau să facă o bună pregătire fizică. Conduși prin subsolul clădirii colegiului, acolo unde, când eu frecventam cursurile de acolo se aflau ateliere cu strunguri, bancuri de lucru pentru lăcătușărie sau electrotehnică, acum se amenajează, conform informațiilor furnizate la fața locului de directorul Lobonț, sală de forță dotată cu aparatură modernă sau vestiare cu dușuri așa cum vedem doar în filmele americane.
Dar dotarea va începe doar după finalizarea renovărilor și are un statut aparte pentru că, în conformitate cu prevederile legale, activitățile de achiziționare a dotărilor necesare trebuie să urmeze anumite proceduri strict reglementate de actele normative aflate în vigoare. Ele vor trebui să intre spre aprobare pe o listă de investiții a Consiliului local iar acestea, în mod cert, nu se vor face toate anul viitor. Șeful executivului local ne-a spus, referitor la acest subiect că ”dotările trebuie să înceapă cu ceea ce este prioritar în această unitate școlară, așa cum ne va informa conducerea acestei unități școlare”.
Se vor introduce tablele cu ”touch-screen”, se va introduce supravegherea video a întregului perimetru, laboratoarele de chimie, fizică, biologie, științe sociale, limbi moderne vor beneficia de aparatură de ultimă generație. Nu trebuie subestimate sau uitate dotările necesare pentru paza și Stingerea Incendiilor, un domeniu extrem de important pentru orice imobil, cu atât mai mult pentru unul cu valoare de patrimoniu.
Unde ne aflăm și ce mai trebuie făcut
Managerul de proiect, inginerul Gheorghe Ginel Călugăr ne-a declarat despre desfășurarea lucrărilor de execuție: ”Suntem în graficul estimat inițial cu lucrările. S-a solicitat creșterea ritmului de lucru și revizuirea graficului pentru a profita de perioada propice executării lucrărilor exterioare. Valoarea achizițiilor cuprinse în listele cu dotări propuse conform cererii de finanțare este de: 474.082 lei (fără TVA) reprezentând ”dotări” și 127.461 lei (fără TVA) reprezentând echipamente IT.
La finalul periplului nostru prin șantierul CNMV, directorul Gheorghe Lobonț ne-a mărturisit care este, pentru conducerea acestui colegiu, următoarea țintă. Pentru că, nu-i așa, din aspirații realiste și programate nu are cum să nu apară mult doritul progres. ”Mai avem o țintă formidabilă, zic eu, pentru următoarea perioadă de timp, un plan pe perioadă scurtă: reabilitarea bazei sportive și a împrejmuirii perimetrului colegiului. Acestea nu sunt cuprinse în proiect pentru că nu sunt ”eligibile De aceea, speranța noastră se îndreaptă, din nu, către autoritățile locale, către cele județene eventual… Acest colegiu merită toate acestea iar Turda merită un colegiu precum al nostru!” a conchis directorul Lobonț, închizând discuția noastră cu o cugetare preluată parcă din filozofia”zen”, plină de încredere și speranță.
Reabilitarea împrejmuirilor Colegiului Național ”Mihai Viteazul” va fi făcută exclusiv cu sprijinul financiar și logistic al administrației locale, întrucât aceste obiective nu au putut fi cuprinse în proiectul finanțat deja. Primarul Ștefănie consideră că, odată cu finalizarea lucrărilor din proiect, din primăvara anului viitor se pot începe lucrări de reabilitarea a anexelor și împrejmuirilor.
Lucrări de reabilitare, modernizare şi eficientizare energetică
Rezultate cantitative:
- 1 contract de lucrări de reabilitare, modernizare şi eficientizare energetică
- 6588 mp din incinta clădirii principale a Colegiului Naţional Mihai Viteazul Turda reabilitaţi
- 372 mp din incinta clădirii sălii de sport a Colegiului Naţional Mihai Viteazul Turda reabilitaţi
- 318 mp din incinta clădirii cantinei Colegiului Naţional Mihai Viteazul Turda reabilitaţi
- acoperiş tip şarpantă reabilitat
- instalaţie electrică reabilitată sau înlocuită integral (diferenţiat pe cele 3 clădiri componente ale colegiului)
- sistem de drenare perimetrală şi hidroizolaţie verticală la fundaţii realizat
- racord la sistemul municipal de canalizare reabilitat şi modernizat
- instalaţie sanitară interioară redimensionată
- instalaţie termică interioară redimensionată
- un PV de recepţie la terminarea lucrărilor
- cca. 25 persoane angajate pe perioada execuţiei lucrărilor
Rezultate calitative:
- creşterea gradului de competitivitate şi de siguranţă a spaţiului în care se desfăşoară activităţile colegiului
- îmbunătăţirea confortului ambiental
- creşterea interesului copiilor şi tinerilor, absolvenţi ai ciclului primar ori gimnazial, pentru locaţia reabilitată şi modernizată
- protecţia mediului prin creşterea eficienţei energetice
Dotarea Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” Turda cu echipamente IT şi echipamente didactice
Rezultate cantitative:
- 1 contract de furnizare echipamente IT
- 1 contract de furnizare echipamente didactice
- 1 contract furnizare echipament specifice pentru cantină
- 1 contract furnizare mobilier
- Dotări echipamente IT (inclusiv soft): min.55 buc.
- Dotări echipamente didactice : min.175 buc.
- cca. 700 persoane (elevi, cadre didactice şi personal auxiliar) / zi care beneficiază direct de dotările oferite de colegiu
Rezultate calitative:
- creşterea calităţii activităţilor instructiv-educative desfăşurate în colegiu
- extinderea programului educaţional şi diversificarea ofertei educaţionale
- creşterea interesului elevilor de şcoală generală şi de gimnaziu din Turda şi comunele limitrofe pentru unitatea de învăţământ reabilitată şi modernizată
- diminuarea eforturilor financiare ale potenţialilor elevi care nu vor mai fi nevoiţi să facă deplasări către alte şcoli ce oferă programe similare din judeţ sau din afara lui
- creşterea posibilităţilor elevilor de a dobândi competenţe similare cu cele de la nivel european prin pregătirea lor la standarde superioare de calitate
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.