25
Lun, Noi
4 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Zilele trecute am pășit, din nou, pe treptele Colegiului Național Mihai Viteazu. Ca fost LMV-ist, simt un fior de fiecare dată când intru între zidurile acestei instituții vii, de o sacralitate întreținută printr-un foc viu, invizibil dar palpabil, ce arde încălzind retortele și creuzetele în care se formează caractere și se șlefuiesc personalități. Acolo poți auzi pocnind mugurii unor caractere ce vor înflori sau poți simți sub tălpi petalele deja căzute ale unor spirite care au trăit aici și au marcat acest loc unic pentru generațiile viitoare.

Tocmai înspre trecut s-au îndreptat doi dintre minunații profesori ai acestui liceu, să-i numim pe Mariana Ursu și Dumitru Georgescu, pentru a readuce în prezent, cadou și imbold pentru elevii de azi ai CNMV, personalitatea ilustră a prof. univ. dr. Oliviu Gherman, unul dintre exponenții absolvenților celei mai importante instituții de educație din municipiul Turda. La ideea profesorului Georgescu, în organizarea Asociației „Collegium” a Absolvenților CNMV Turda, al cărei președinte este fostul director al colegiului, profesoara de matematică Mariana Ursu, în minunata Sală Festivă a școlii s-a desfășurat un eveniment minunat. O evocare a personalității fostului elev al acestei instituții educaționale, în anii ultimului război, cel care avea să ajungă departe, în funcții academice, politice și de stat, reprezentându-ne cu cinste atât în mediul științific, cât și în funcții dintre cele mai înalte în statul român, ba chiar și peste hotare unde s-a remarcat datorită rezultatelor sale excepționale ca om de știință.

Din păcate, nu toate clasele din CNMV au asistat la prezentarea cărții ilustrului lor „coleg”, activitate care a avut-o drept gazdă pe directorul instituției școlare, profesoara Alexandra Zamfir, care după ce a prezentat invitații (alături de cei doi profesori prezentați mai sus, au fost invitați prof. univ. dr. Călin Felezeu, decan al Facultăţii de Psihologie şi ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universității Babeș-Bolyai, fost LMV-ist și el, și profesoara Daniela Pârlea, consilier local) a citat,  pentru cei prezenți, dintr-un interviu publicat de „Jurnalul”, în anul 2003: „Există o vârstă a fiecăruia dintre noi, de la care încolo orele ţi se par mai lungi decât zilele, zilele mai lungi decât anii, de la care încolo aniversările devin, sau ar trebui să devină, prilej de bilanţ al anului care s-a scurs şi al celor anteriori. Întrebarea retorică: ce ai făcut, cum ţi-ai petrecut anul sau anii devine stringentă. Este drumul pe care l-ai parcurs o succesiune de întâmplări norocoase sau ghinioane? Răspunsul pe care-l dau acesteia, în ceea ce mă priveşte, este că mai degrabă este o succesiune de strădanii nesfârtecate de ghinioane. Nici norocul în sine, nici talentul singur nu te urcă cu niciun centimetru, dar ghinioanele pot întrerupe orice urcuş. Mărturie a acestei afirmaţii sunt miile de ascensiuni întrerupte nedrept în timpul adolescenţei sau a maturităţii mele de un regim inuman. Mă gândesc la colegi de generaţie, poate mai talentaţi şi mai harnici decât mine, care au fost aruncaţi în închisori fără a avea vreo vină.

Fiind un supravieţuitor al acelor vremi, mă pot socoti norocos; le-am evocat în anul care s-a scurs scriind-mi memoriile pe care dacă voi găsi un editor cu spirit de aventură, eu sau fiii mei le vom publica”,
spunea Oliviu Gherman în interviul citat, pe care îl puteți citi aici: http://jurnalul.ro/calendar/astazi-e-ziua-ta-oliviu-gherman-641856.html

Profesoara Alexandra Zamfir a dat cuvântul apoi celor care au avut ideea și au organizat evenimentul, primul dintre vorbitori fiind Mariana Ursu, care a transmis elevilor prezenți: „Această întâlnire de astăzi este prima dintr-o serie pe care sperăm să le realizăm, redând vouă, generațiilor de astăzi, cunoașterea asupra celor care au făcut cinste acestui liceu. Această primă întâlnire aș vrea să fie un prim pas pe un drum drept și nu în diagonală, în găsirea identității voastre de LMV-iști, pentru că dacă, după întâlnirea de azi veți fi puțin mai mândri de școala pe care o frecventați înseamnă că demersurile făcute astăzi vor avea ecou în inimile voastre, și că, această mândrie de a fi LMV-ist se va reflecta în tot ce veți face de aici înainte”,  a spus profesoara Mariana Ursu, subliniind că toți actualii elevi și foștii studenți ai CNMV suntem, cu toții, „colegi”, ceea ce spune totul despre spiritul de LMV-ist.

Mariana Ursu a mai punctat, atrăgând atenția asupra descrierii din carte a condiției elevului din timpul războiului mondial, pe care Gherman o prezintă din perspectiva elevului care făcea zilnic, aproape 15 km pe jos pentru a veni din comuna Mihai Viteazul (pe atunci se numea Sânmihaiu de Sus) la Liceul „Regele Ferdinand”, cum se numea atunci CNMV-ul de azi.

A luat cuvântul apoi prof. univ. dr. Călin Felezeu care a mărturisit, de la umbra a câtorva decenii de carieră universitară: „Memoria este foarte importantă. Memoria înseamnă rădăcină. Fără o rădăcină puternică nicio plantă nu poate să supraviețuiască, iar pentru noi, care suntem absolvenții sau am trecut prin acest liceu, memoria este foarte importantă pentru că ea ne arată, ne scoate în evidență, ce a însemnat, ce înseamnă și ce va trebui să însemne de acum încolo Colegiul Național Mihai Viteazul, care este o instituție în sine. Am fost plăcut impresionat acum vreo 17 ani, când am făcut aici un simpozion cu regretatul profesor și academician Pompiliu Teodor care, intrând pe scara principală, mi-a spus cu o oarecare invidie: „- Măi, parcă am impresia că intru într-o universitate!”. Ei, să știți că dimensiunea acestei unei școli este una a unei universități și, dacă priviți în urmă, profesorii care au fost aici, absolvenți care au terminat, îndreptățesc această afirmație”, a conchis profesorul Felezeu.

Sigur că, noi, aici, putem cita doar câteva dintre considerațiile vorbitorilor și, desigur, am ales să redăm pe cele referitoare la CNMV și la spiritul de LMV-ist, însă, pentru că tehnologia zilei de azi ne permite, vă invit să vizionați întregul eveniment educațional la adresa http://turdainfo.ro/index.php/video/12303-prezentare-de-carte-oliviu-gherman-oameni-si-locuri-o-viata-in-diagonala

Revenind, să dăm cuvântul celui care, așa cum mărturisea prof. Mariana Ursu, a avut ideea prezentării cărții lui Oliviu Gherman și evocării personalității acestuia, prof. dr. Dumitru Georgescu, cel care în tinerețe a urmat cursurile Facultății de Fizică din cadrul Universității din Craiova, o Facultate căreia i-a pus bazele tocmai prof. univ. dr. Oliviu Gherman, împreună cu un colectiv de foști elevi de la Universitatea Babeș-Bolyai, așa cum puteți afla amănunte urmărind filmarea sugerată mai sus. Iată câteva dintre cuvintele adresate de profesorul Georgescu, unul dintre cei mai îndrăgite cadre didactice ale CNMV Turda: „Demersul nostru de astăzi, în primul rând asta vrea să vă spună, copii, că ar trebui să fiți mândri de faptul că sunteți LMV-iști și că voi trebuie să continuați o tradiție. O tradiție care, efectiv, este foarte bine ilustrată și reprezentată. În anuarul din 1941 unde ,bineînțeles, apare numele domnului Oliviu Gherman, găsim două-trei nume de viitori academicieni. Și aceasta doar într-un anuar, înțelegeți. Asta este un lucru extraordinar”, a subliniat profesorul Georgescu, care a evocat destul de amplu, personalitatea științifică a lui Oliviu Gherman și importanța sa în edificarea Facultății de Fizică de la Craiova.

Manifestarea s-a încheiat cu îndemnul profesorilor către elevii prezenți de a citi cartea lui Oliviu Gherman, despre care profesorul Felezeu spune că este „cea mai savuroasă lucrare autobiografică de la cea a Mitropolitului Bartolomeu Anania”.

---------------------------------------------------------------------------------------

Oliviu Gherman s-a născut la data de 26 aprilie 1930 în comuna Sânmihaiu de Sus (actuala comună Mihai Viteazul, judeţul Cluj). El a fost fizician, profesor și om politic, președinte al FDSN/PDSR (28 iunie 1992-17 ianuarie 1997) și preşedinte al Senatului României (1992-1996). 
Absolvent al Facultăţii de Matematică-Fizică a Universităţii din Cluj (1950) şi doctor în Ştiinţe Matematice al Universităţii Bucureşti (1956), s-a dedicat carierei didactice, încadrat la Facultatea de Fizică a Universităţii din Cluj (1950-1966), unde ajunge, pentru o scurtă perioadă, decan (1966). Se transferă la Universitatea din Craiova (1966), unde este şi prorector (1966-1968).

Preşedinte (28 iunie 1992-17 ianuarie 1997) al FDSN (ulterior redenumit PDSR) şi preşedinte al Senatului (28 octombrie 1992-22 noiembrie 1996) fără a avea iniţiative personale. Preşedinte al delegaţiei României la Adunarea Atlanticului de Nord (1990-1992). 
Senator în legislatura 1996-2000, deţine funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Privatizare din Senat (1999-2000). Ambasador al României în Franţa (2000-2004).

--------------------------------------------------------------------------------------

Autorul acestui articol vă mai recomandă: http://curieruldefizica.nipne.ro/docs/CdF_67.pdf

Video: http://turdainfo.ro/index.php/video/12303-prezentare-de-carte-oliviu-gherman-oameni-si-locuri-o-viata-in-diagonala

Foto de la eveniment: http://turdainfo.ro/index.php/ionel3/12280-cnmv-turda-prezentarea-cartii-oameni-si-locuri-o-viata-in-diagonala-de-oliviu-gherman-evocarea-autorului

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh