Eminescu a avut mereu rolul său de vârf al poeziei românești, iar la CNMV Turda a fost mereu omagiat, niciodată uitat.
în ziua aniversării a 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, am asistat la un spectacol creat și prezentat cu atâta pasiune încât, inițial, nici nu a fost intitulat. Cei doi prezentatori, Anda Popescu și Victor Morar, ne-au pus la curent cu necesarele amănunte: „Pentru că este 15 ianuarie, ziua nașterii lui Mihai Eminescu, creatorul stelar, vă chemăm să rememorați o parte din versurile sale, într-un medalion poetic-muzical-coregrafic, al cărui scenariu și concept aparține doamnei profesoare Cristina Moldovan. Regia și coregrafia se datorează doamnei profesoare Cristina Moldovan și doamnei profesoare Gabriela Iosof”.
Beneficiind de voci surprinzător de frumoase, cu mișcări scenice menite să transmită mesajul poetic, amalgam de simboluri și stări sufletești, spectacolul care durează puțin peste 20 de minute te impresionează în primul rând prin echilibrul dintre unicele versuri eminesciene și modul de punere în scenă, simplu, fără ajutorul unor mijloace electronice moderne, direct, din piepturile tinerilor, într-un efort dedicat, dar imperceptibil. Ai senzația că urmărești un concert „unplugged”, în care și tăcerea, liniștea sau suspinul scenei sub pașii interpreților au un rol bine definit.
Aplauzele îndelungate de la finalul reprezentației au răsplătit cum se cuvine munca celor opt eleve și a singurului tânăr care au dat viață spectacolului care, până la urmă, și-a găsit și un nume, dat de un vers din zecile rostite de ei: „Rânduri, rânduri, trece-un freamăt..." Și munca nevăzută a celor din „spatele scenei”.
Distribuția a fost alcătuită din elevele OANA RUS, MARIA COCAN, MĂDĂLINA CRIȘAN, DELIA ARDELEAN, TEODORA TRIFU si ADELA ȚIGĂNILĂ din clasa a XI-a B, ELIZA MARIA GEORGESCU și IRINA HĂRĂSTAȘAN din clasa a XI-a D și elevul RADU FETIȚA din clasa a XII-a B.
Dar, pentru reușita momentului artistic mai avem și alți vinovați, pe care se cuvine să-i pomenim și cărora organizatorii le adresează meritatele mulțumiri: firma ASA CONS, prin managerul general, Bogdan Bulgaria, care a asigurat vestimentația fetelor, și conducerea școlii, pentru sprijinul acordat.
Iar pentru că artele sunt surori și se sprijină întotdeauna, evenimentul dedicat poetului universal a beneficiat și de o expoziție cu lucrări ale artistelor plastice turdene, Maria Cristea și Cornelia Vidrașcu.
Felicitări tuturor pentru frumosul moment liric.
Spectacolul a fost prezentat și membrilor Consiliului local și funcționarilor din Primăria Turda, în prezența primarului și viceprimarului turdean
.....................
Puteți viziona mai jos, integral, reușitul moment artistic:
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.