Prima zi de școală, 9 septembrie 2019 a fost și prima zi în care elevii celei mai titrate instituții de învățământ din oraș au putut vedea rezultatul muncii unui grup de foști elevi, ba chiar și foști profesori, care au implementat proiectul „Biblioteca Verde”. Este vorba de un spațiu verde primitor, potrivit pentru cei care iubesc lectura și care aduce un plus de frumusețe curții renumitului colegiu turdean. Mai multe despre proiectul finalizat săptămâna trecută aflăm de la cea care l-a pus în practică, prof. Mariana Ursu, fostă director al CNMV Turda, în rândurile ce urmează.
Scurtă prezentare a proiectului „Biblioteca Verde”
Proiectul „Biblioteca Verde”, derulat de Asociația Collegium a Absolvenților Colegiului Național „Mihai Viteazul” Turda, având ca partener și beneficiar renumitul liceu turdean, face parte din Programul Spații Verzi, componenta Spații Verzi Urbane, administrat de Fundația pentru Parteneriat și finanțat de Mol România.
Ne-am propus amenajarea unui spațiu verde-extensie a sălii de lectură a bibliotecii liceului, în curtea ce împrejmuiește clădirea acesteia.
În istoria de 110 ani a liceului, preocupările legate de amenajarea terenului generos ce înconjoară impetuoasa clădire, datează din anii 1920, când se înființează Gradina botanică, distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial și refăcută apoi cu sprijinul dr. Alexandru Borza, directorul Grădinii Botanice din Cluj (a fost desființată în perioada de „industrializare” a liceului).
Actualul proiect este primul demers concret, după foarte mulți ani, care are ca scop amenajarea unui spațiu cu destinație specială, în speranța că odată realizat, vor putea urma alte proiecte.
Considerăm că amenajarea și întreținerea corespunzătoare a unui spațiu verde funcțional este mai mult decât un indicator de civilizație, este chiar un element de continuitate a unei identități spirituale bine conturate. Conștienți de funcția educativă a activităților de protecție și amenajare a mediului și de faptul că actul educațional nu trebuie să se reducă la sala de clasă, e evidentă nevoia ca mediul înconjurător să fie transformat în „laboratorul” în care elevii pot și trebuie să dobândească deprinderi, abilități și comportamente care să-i transforme în factori responsabili și cu inițiative în respectarea unor legi și norme ale naturii.
La finalul proiectului, „biblioteca verde” este o mică grădină plină de flori, care te îmbie să poposești pe băncuțele cu care „s-a împodobit” peste vară, să citești o carte, să spui sau să asculți povești.
Au fost reparate gardul vechi și terasa, s-au refăcut și completat aleile de acces.
Panourile din zidul dinspre stradă au prins culoare și poartă „amprenta” pasiunii pentru desen și pictură a două eleve din clasa a-VIII-a: Alexandra Leaș și Iasmina Feneșan.
Pe lângă activitățile practice necesare amenajării „fizice” a spațiului verde, pentru care mulțumim voluntarilor implicați, elevii au desfășurat și acțiuni de educație ecologică, drumeții (Cheile Turzii) și o vizită de studiu și informare la U.S.A.M.V. Cluj.
În concluzie, oportunitatea derulării și implementării acestui proiect este justificată atât de funcția educativ-estetică cât și de cea recreativă, oferită de un spațiu ce se vrea un loc al relaxării prin lectura și un spațiu destinat desfășurării unor activități educative non formale.
Ne dorim ca toți beneficiarii acestui proiect să se bucure de “Biblioteca verde”, să aibă încredere ca prin efort comun, alte proiecte de amenajare a curții, grădinii și parcului liceului pot fi inițiate si derulate cu succes.
Prof. Mariana Ursu-președinte Asociația Collegium, coordonator de proiect
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.