Turda are două instituții școlare, dintr-un total de 12 la nivelul întregului județ, în care personalul angajat este vaccinat în proporție de 100 %! Este vorba de Școala Postliceală Henri Coandă și Grădinița cu Program prelungit „Poiana cu Castani”.
Așa cum se știe, doar instituțiile de învățământ preuniversitar ale căror angajați sunt vaccinați în proporție de 60% vor începe mâine cursurile, cu prezența fizică, celelalte urmând să își desfășoare activitatea online.
La Turda, în afară de cele două, vor începe cursurile cu prezența fizică următoarele (în paranteză este trecut procentul de vaccinare a personalului angajat):
Liceul Teoretic „Josika Miklos” (93%)
Școala Gimnazială „Horea, Cloșca și Crișan” (82%)
Grădinița cu Program Prelungit „Dr. I. Rațiu” (82%)
Colegiul Național „Mihai Viteazul” (80%)
Grădinița cu Program Prelungit „Prichindelul Isteț” (78%)
Colegiul "Emil Negruțiu" Turda (76%)
Școala Gimnazială „Ioan Opriș” (75%)
Școala Gimnazială „Teodor Murășanu” (75%)
Grădinița cu Program Prelungit „Căsuța Piticilor” (74%)
Școala Gimnazială „Avram Iancu” (74%)
Grădinița cu Program Prelungit „Sf. Maria” (68%)
Școala Profesională Poiana „(66%)
Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu” (61 %)
Ceea ce înseamnă că singurele instituții școlare preuniversitare din Turda care încep, de mâine, școala online din cauza procentului sub 60% de vaccinare a angajaților, sunt Colegiul Tehnic Turda(58%) și Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” (36%). Aceasta din urmă se află la coada clasamentului județean de vaccinare a angajaților. Doar nouă alte unități din județ au procente mai mici, cuprinse între 19 și 33%, dintre care 4 din Cluj-Napoca!
La Câmpia Turzii, cel mai mare procent de angajați vaccinați îl are Grădinița cu Program Prelungit "Pinocchio" (89%), urmează Liceul Teoretic "Pavel Dan" (78%), Școala Gimnazială "Avram Iancu" (77%),
Grădinița cu Program Prelungit "Lumea Prichindeilor" (77%), Colegiul Tehnic "Victor Ungureanu" (61%) și
Școala Gimnazială "Mihai Viteazul" (61%).
Nicio instituție de învățământ preuniversitar din Câmpia Turzii nu începe cursurile online, din cauza nevaccinării cadrelor didactice și a celorlalți angajați! Însă Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” desfășoară și mâine cursurile online, din cauza lipsei agentului termic. Primarul Dorin Lojigan ne-a declarat că miercuri vor începe cursurile cu prezența fizică și elevii Colegiului Tehnic „Victor Ungureanu”, acolo montându-se în vacanța din ultimele două săptămâni centralele termice, rămânând ca acestea să funcționeze de marți.
------------------
Amintim că, în conformitate cu Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CJSU) nr. 99 din 05.11.2021 privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în unitățile de învățământ, în contextul pandemiei de COVID-19, s-a propus ministrului sănătății și ministrului educației, să modifice Ordinul comun nr. 5.338/2.015/01.11.2021. Ceea ce s-a și întâmplat, în aceeași zi:
„Ordin
pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 5338/2015 din 1 octombrie 2021 pentru
aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în
condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2
Având în vedere prevederile:
art. 94, art. 95, art. 114 şi art. 123 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
art. 10 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 141/2020 privind instituirea unor măsuri pentru buna funcţionare a sistemului de învăţământ şi pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare;
Ordinului ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5447/2020 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, cu modificările şi completările ulterioare,
Hotararii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 99/05.11.2021 văzând Referatul de aprobare nr. 15512/CM/05.11. 2021 al Ministerului Educaţiei, văzând Referatul de aprobare nr. 3381/CAZ/05.112021 al Ministerului Sănătăţii, în temeiul prevederilor art. 13 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 369/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, cu modificările ulterioare şi ale art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul educaţiei şi ministrul sănătăţii interimar emit prezentul ordin.
ART. I Ordinul nr. 5338/2015 din 1 octombrie 2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, publicat în Monitorul Oficial nr. 942 din 1 octombrie 2021, se modifică și se completează după cum urmează:
- După art. 3 se introduce un articol nou, art.31 cu următorul cuprins:
Art. 31 ,,(1) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor cu prezența fizică se realizează pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat.
Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor se face în regim online pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60 % din personal este vaccinat.
Consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar emit decizia privind modalitatea de reluare a cursurilor, în conformitate cu alin (1) și alin (2), cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB.
Trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezență fizică se face prin decizia consiliilor de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar, cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB, în situația atingerii procentului de 60% menționat la alin (1).
1
Decizia prevăzută la alin (4) se ia prin raportare la fiecare zi de vineri, conform situației privind personalul vaccinat, publicată și actualizată săptămânal pe site-ul inspectoratului școlar județean/ISMB.
Prin excepție de la dispozițiile alin (1) și alin (2), unitățile de învățământ special reiau cursurile începând cu data de 08 noiembrie 2021 cu prezența fizică.”
- În Anexă - Măsurile sanitare şi de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar/ unitățile conexe în perioada pandemiei de COVID-19, la punctul III. Măsuri de protecție la nivel individual, punctul 2. Purtarea măștii de protecție, lit. a) și lit. c) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„a) purtarea măștii de protecție este obligatorie în incinta unității de învățământ.
(…)
- c) masca de protecție nu este obligatorie în cazul preșcolarilor, indiferent de vârstă, precum şi în timpul tuturor orelor de educație fizică în condițiile art. 3 alin. (8) din prezentul ordin.”
- În Anexă - Măsurile sanitare şi de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar/ unitățile conexe în perioada pandemiei de COVID-19, la punctul III. Măsuri de protecție la nivel individual, punctul 2. Purtarea măștii de protecție, după lit. e), se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:
„f) masca de protecție nu este obligatorie pentru personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învățământ în unitățile de învățământ special, în situația în care procesul specific de predare/învățare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care se vor putea folosi viziere.”
ART. II Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.
MINISTRUL EDUCAŢIEI MINISTRUL SĂNĂTĂŢII INTERIMAR
SORIN MIHAI CÎMPEANU CSEKE ATTILA ZOLTAN
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.