În perioada 20-24 Februarie 2023 în holul Filialei Oprișani a Bibliotecii Municipale ”Teodor Murășanu” Turda are loc expoziția ecologică călătoare 2023 cu lucrări realizate de către elevii Liceului Teoretic ”Jósika Miklós” Turda. Activitatea face parte din Parteneriatul educațional EDUCAȚIE ȘI PRIETENIE dintre cele două instituții turdene și marchează „Ziua internațională a limbilor materne”, sărbătorită anual în 21 Februarie, începând din anul 2000, sub egida UNESCO, pentru a proteja și revigora bogata diversitate culturală prin promovarea limbilor străine ca formă de comunicare, interacțiune și înțelegere între popoare.
Expoziția ecologică cuprinde afișe al căror subiect principal este ”Gospodărie ecologică/Activități de mediu!” cu mesaje clare și emoționante structurate pe 6 categorii:
- Schimbări climatice
- Biosfera în pericol
- Casa veche, ecologică, este prietenoasă cu natura
- Funcționarea economică a unei gospodării ecologice
- Cum să trăim în armonie cu natura
- Arhitectură adaptabilă mediului
Materialele, care pot fi vizionate de către comunitate, au fost confecționate de către elevii activi ai Cercului ecologic din cadrul Liceului Teoretic ”Jósika Miklós”. Scopul micilor ecologiști este de a prezenta și de a transmite mesajul Expoziției Ecologice Călătoare comunității din care fac parte. Activitatea face parte din competiția din cadrul proiectului internațional ”Porți verzi- Porți secuiești” cuprins în Programul competițional de ecologie și protecția mediului al Europei Centrale și de Est, organizat pentru elevii cu vârste între 9-15 ani în care sunt înscrise instituții de învățământ din România, Ungaria, Slovacia, Ucraina, Serbia, Croația, Slovenia și Austria. Inițiatorul și susținătorul programului este Fundația Europeană pentru Tineret din Ungaria, reprezentată către Dr. Varga B. Jozsef, coordonatorul proiectului. Conform regulamentului concursului, grupul ecologiștilor turdeni, pregătiți de Doamna Hajnalka Mate, profesor de geografie, a realizat șase tablouri sugestive cu tehnici diferite, precum colajul, pictura în acuarelă și desenul.
De menționat că toți participanții la acest proiect colaborează cu Fundația Umanitară pentru Africa și are și scop caritativ, prin donații în bani pentru școlarizarea copiilor din Africa, respectiv, îndemnul adresat tuturor să dea exemple de bună practică prin activități ecologice.
Daniela Deac
Tel: 0745.64.66.64 E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Biblioteca Municipală “T Murășanu” Turda
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.