03
Ma, Dec
4 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

La Turda s-a desfăşurat un joc de strategie: politică locală intitulat «Fără tineret nu se poate face statul».

Fundaţia Friedrich Ebert Stiftung (FES) din Germania a dezvoltat cu câţiva ani în urmă Jocul de strategie: politică locală. De atunci, a desfăşurat cu succes numeroase asemenea jocuri în Berlin, Bavaria, Dresda dar şi în Croaţia sau Cehia şi, din 2009, în România. În acest joc de strategie tinerii devin reprezentanţi ai comunităţii locale, pregătesc în cadrul grupurilor politice o şedinţă de consiliu local, formulează proiecte de hotărâri şi interpelări şi iau decizii. În acest fel tinerii înţeleg deciziile politice de la nivel local.

Thumbnail imageTotul a pornit de la faptul că politicienii au observat dezinteresul tinerei generaţii faţă de politică iar cei tineri nu văd posibilităţi de a se implica activ în viaţa societăţii. Mai mult, în România ultimilor ani s-a propășit ideea că politicienii nu sunt altceva decât persoane avide de putere, dispuse să intre în tot felul de intrigi menite să-i ajute să prospere pe ei, familiile și apropiații lor, lucru care, să recunoaștem, nu este întotdeauna adevărat. Există și excepții care întăresc regula.
De aceea, proiectul Joc de strategie: politică locală este o metodă de educaţie politică, care intenţionează să apropie tinerii de procesele decizionale de la nivel local, de participare şi de influenţare a luării deciziilor. Proiectul îşi propune să contracareze dezinteresul tinerilor faţă de reprezentanţii politici.
Activitatea a durat două zile. Se dorea și participarea la şedinţa ordinară a Consiliului Local (în data de joi, 29 septembrie, de la ora 13.00) dar acea ședință nu a mai avut loc. De aceea, tinerii implicați în proiect au vizionat ultima ședință a Consiliului local turdean, cea din luna august 2011. Totuși s-a organizat o şedinţă de Consiliu local simulată de tinerii liceeni. Prima zi de lucru a avut loc vineri, 30 septembrie. În această zi trainerii FES i-au informat pe tineri despre ce înseamnă politica locală. Participanţii s-au împărţit în grupări politice (partidul gri, mov, alb etc.) şi s-au decis asupra subiectelor de interes care urmează să fie abordate în şedinţa finală. În a doua zi de lucru consilierii locali implicaţi (cel puţin unul din partea fiecărui partid) au prelucrat împreună cu tinerii interpelările şi proiectele lor de hotărâre. Cea mai importantă activitate s-a dovedit a fi finala – şedinţa Consiliului Local simulată de consilierii-tineri, care s-a desfășurat duminică, 2 octombrie, de la ora 10 la 12, în sala de şedinţe a Consiliului Local (cel real).
Thumbnail imageReprezentanta Fundaţiei Friedrich Ebert a explicat participanților că: "Proiectul Joc de Strategie este un proiect al Fundaţiei Friedrich Ebert care se desfăşoară din anul 2009 şi care a fost în peste 30 de localităţi deja. În România de fiecare dată s-a format un consiliu local al tinerilor, exact cum sunteţi voi acuma, în care s-au dezbătut problemele din fiecare localitate."
La rândul său, Mircea Irimie, care a jucat rolul primarului în Consiliul local al tinerilor i-a încurajat pe politicienii din liceu: "Aveţi o atitudine foarte bună, pozitivă, sunteţi fermi, decişi, fără supărare niciodată. Aţi interacţionat, se poate amâna un proiect, se poate critica, se poate ataca, aveţi toată deschiderea. Scopul interesului este oraşul nostru."
Consilierul local Mircea Pârv a fost viceprimar la ședința elevilor și i-a plăcut foarte mult cum s-au descurcat membrii partidelor de diferite culori, poate chiar mai mult decât ședințele reale la care participă: "Eu vă felicit, mi-au plăcut mult câteva intervenţii, dar toată lumea a avut intervenţii de valoare. Mi-a plăcut toată şedinţa realizată de voi."
Una peste alta, a fost o experiență reușită care ar merita să fie organizată mai des chiar și numai de elevii liceelor turdene, ajutați bineînțeles de profesorii lor dar și de autoritățile locale și eventual de organele de presă din oraș.
Partenerii proiectului au fost Centrul Raţiu pentru Democraţie, Primăria şi Consiliul local al municipiului Turda.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh