23
Sam, Noi
4 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

O competiție bazată pe audiții muzicale de muzică din creația compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart se desfășoară deja de 8 ani la Turda, implicând sute de copii anual, fără să fie sprijinit, până în prezent, în vreun fel, de autoritățile locale.

 

„Proiectul Mozart nu s-a bucurat în ultimii ani de vreun sprijin  pe plan local (în vederea premierii copiilor) – așa că, cei ce vor să dea o mână de ajutor nu vor fi refuzați”, scriu organizatorii pe site-ul dedicat în mod special Proiectului Interdisciplinar Mozart, care a fost inițiat și se desfășoară la Turda, începând din anul școlar 2008/2009. „Este destinat elevilor din învățământul de masă, în special pentru cei din clasele primare și gimnaziale și pune accent pe creativitate și nu pe calități native, cu scopul de a stimula în acest sens dezvoltarea funcțiilor imaginative și creative. Numărul copiilor participanți a crescut constant de la o ediție la alta, prezența medie fiind de cca. 500 de elevi/ediție din diverse județe”, se mai arată pe site-ul proiectului.

 

Concursul care s-a extins și în alte șase județe din țară și în capitala București, a ajuns la cea de-a opta ediție și are mai multe secțiuni. Despre cea dedicată învățământului primar, intitulată sugestiv „Sunet și culoare”, ne vorbește profesoara Carmen Țandea, coordonatoarea acestei secțiuni: „Copiii din alte județe au susținut proba anticipat, cei de acolo trebuind să ia în prealabil legătura cu coordonatorul proiectului, astfel că azi le avem aici, pentru jurizare, trimise prin poștă. Acordarea premiilor se va face la finalul întregului proiect, la fiecare secțiune în parte. Cei care sunt din Turda și împrejurimi vor participa la premiere, celorlalți urmând să li se trimită premiile prin poștă”, ne-a declarat profesoara Carmen Țandea, cea care a coordonat secțiunea de învățământ prima a proiectului.

 

La cea de-a 8-a ediție participă peste 140 elevi de la școlile din Turda și împrejurimi, cărora li se adaugă un număr de participanți din alte 6 județe și municipiul București.

 

Secțiunile sunt, și în acest an, Limba engleză, Limba română, Educaţie plastică, Educaţie muzicală şi şi Istoria. „Alături de profesorii care în mod tradiţional fac parte de ani buni din echipa ce implementează acest proiect şi care au asigurat succesul lui sub aspect calitativ (prof. Octavian Gruian, prof. Carmen Ţandea, prof. Rodica Nuţu, prof. Maria Ienei, prof. Ana Geamănă, prof. Cristina Feneşan), începând cu Ediţia 2016,  s-au alăturat echipei şi alţi profesori în calitate de coordonatori ai unor secţiuni din cadrul Proiectului Interdisciplinar Mozart, oameni de mare valoare profesională şi umană. Pentru Limba engleză le vom avea aproape pe prof. Raluca Sas şi prof. Loredana Mic (Pap). iar prof. Laura Miron (Deteşan) pentru Limba Română. De asemenea, ne vom baza în continuare pe sprijinul atât de important venit din partea unor profesori deosebiţi din unităţi şcolare din ţară, prof. Nicoleta Martin fiind doar un exemplu”, menționează organizatorii.

------------------------------------------------------------------------------------

Pentru a participa – aşa cum a fost în fiecare ediţie – NU SE PERCEPE taxă de înscriere. Copiii pot fi înscrişi de profesor/învăţător sau de părinţi.
Proiectul este alcătuit din câteva concursuri interdisciplinare desfăşurat în timpul audiţiilor muzicale mozartiene. Începând cu anul şcolar 2011-2012, Proiectul Interdisciplinar Mozart este inclus în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene, respectiv CAER 2012 nr. 281, CAER 2013 nr. 338, CAER 2014 nr. 443, CAER 2015 nr. 468, CAER 2016, nr. 539.
Competiţia şcolară este o manifestare cultural-educativă destinată copiilor din unităţile şcolare din cadrul învăţământului de cultură generală, care oferă elevilor pe de-o parte posibilitatea de a intra in contact cu fenomenul cultural european prin intermediul audiţiilor muzicale mozartiene, iar pe de alta parte este un mijloc de a-şi dezvolta capacităţile afective prin prisma funcţiilor imaginative şi de creaţie.
Concursul se bazează pe audiţia muzicală mozartiană care, prin structurile sale (armonice, melodice, ritmico-melodice) şi prin caracteristicile estetice specifice, este muzica cea mai la îndemână. Această muzică poate fi începutul educaţiei pe linie estetică.

 

Mai multe informații, aici: http://www.proiectmozart.ro/

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh