14
Lun, Oct
5 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Noi măsuri pentru realizarea investițiilor finanțate din fonduri publice în educație și sănătate, o serie de facilități pentru atragerea specialiștilor în aceste domenii și în cadrul autorităților administrației publice centrale și locale, precum și pentru a încuraja încadrarea în muncă a șomerilor, au fost luate astăzi de Guvern, printr-o Ordonanță de urgență. Actul normativ adoptat pune în aplicare măsuri asumate prin Programul de Guvernare, urmând să fie incluse la finanțare în bugetul pentru acest an.

Programul național de dezvoltare locală, extins cu 9500 de obiective de investiții, majoritatea în domeniul educației

Astfel, Executivul a extins categoriile de investiții care pot fi finanțate în cadrul Programului național de dezvoltare locală, punându-se mai mult accent pe domeniile învățământ și sănătate.

Prevederile legale se referă la realizarea, extinderea, reabilitarea, modernizarea, dotarea unităților de învățământ preuniversitar, respectiv creșe, grădinițe, școli generale, licee, colegii naționale, precum și alte unități de învățământ preuniversitar, înființate potrivit legii; a unităților sanitare, inclusiv a spațiilor afectate desfășurării activității unor cabinete medicale de permanență; respectiv realizarea, modernizarea, reabilitarea de poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale. De asemenea, se pot construi, moderniza, reabilita sau extinde sistemele de iluminat public stradal, cu prioritate în mediul rural.

          Pentru obiectivele de investiții aflate în finanțare la 31 decembrie 2016, care constituie etapa I a Programului național de dezvoltare locală, se vor asigura fonduri, conform legii, până la finalizarea acestora.

Începând cu anul 2017, se instituie etapa a II-a a Programului național de dezvoltare locală, în cadrul căruia se va asigura finanțarea a 9500 de obiective de investiții noi introduse în program, în domeniile care se referă la realizarea investițiilor publice în infrastructura locală, prevăzute la art.7 din OUG nr.28/2013.

Dintre acestea, 2500 sunt creșe și grădinițe, iar 2000 sunt unități de învățământ preuniversitar, care necesită efectuarea de lucrări, pentru obținerea autorizațiilor de funcționare și pentru desfășurarea în bune condiții a procesului educațional. Pentru aceste lucrări se asigură finanțarea multianuală, până la finalizarea acestora.

 Începând cu anul 2017, prin subprogramul ”Instituții de învățământ superior de stat”, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, prin Compania Națională de Investiții C.N.I. S.A., se va asigura cu prioritate finanțarea a 30 de spații cu destinația de cămine pentru studenții instituțiilor de învățământ superior de stat, până la finalizarea acestora.

De asemenea, prin actul normativ adoptat, a fost  completată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale și utilizarea acestora pentru obiectivul convergență. Astfel, beneficiarii privați ai proiectelor finanțate în cadrul programelor din perioada 2007-2013, care intră sub incidența schemelor de ajutor de stat/minimis, pot solicita deschiderea unui cont de disponibil distinct la unitățile Trezoreriei statului în a căror rază teritorială aceștia sunt înregistrați fiscal, cu avizul instituțiilor publice în cadrul cărora funcționează autorități de management cu responsabilități  în închiderea Programelor Operaționale 2007-2013. Aceste instituții virează sumele reprezentând contravaloarea fondurilor externe nerambursabile, a cofinanțării de la bugetul de stat și TVA, după caz, în contul distinct de disponibil deschis la trezoreria statului pe numele beneficiarilor privați care beneficiază de schema de ajutor de stat/minimis, ale căror cheltuieli au fost suspendate la rambursare, datorită unei suspiciuni de fraudă aflate în investigație la data depunerii declarației finale. Sumele încasate în contul distinct de disponibil au destinație specială și nu sunt supuse executării silite pe perioada păstrării în acest cont.

 Procedura privind deschiderea și funcționarea conturilor distincte de disponibil prevăzute se aprobă prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene.

Stimulentul de inserție, majorat; Prima chirie pentru încurajarea încadrării în muncă a șomerilor

          O altă prevedere adoptată de Guvern se referă la majorarea la 650 de lei a cuantumului stimulentului de inserție, drept acordat părinților care se întorc la activitatea profesională înainte de finalizarea concediului pentru creșterea copilului. Măsura urmează a fi aplicată începând cu drepturile lunii aprilie 2017.

          Tot astăzi, Guvernul a modificat și completat Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, în scopul încurajării în muncă a șomerilor.

          Astfel, se acordă o primă de relocare persoanelor înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea  de domiciliu sau reședință și ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia. 

Prima de relocare este acordată din bugetul asigurărilor pentru șomaj și este egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (plata chiriei și a utilităților) în noul domiciliu sau noua reședință, dar nu mai mult de 900 de lei.

Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare nu depășesc suma de 5000 lei/lună, în situația în care sunt singure sau împreună cu familiile acestora, și care se încadrează în muncă pentru o perioadă de cel puțin 12 luni.  Prima de relocare se acordă lunar, pe o perioadă de 36 de luni.

Prima de relocare se acordă la cerere și nu se cumulează cu prima de încadrare sau cu prima de instalare, prevăzute în legislație. 

 

Contact:

Biroul de presă al Guvernului Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Telefon: +40741252555

Website: http://www.gov.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/guv.ro

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh