O asociație care se autodefinește, pe pagina proprie de Facebook, „prima organizaţie românească de medicină veterinară socială”, a făcut publică, pe aceeași cale, o scrisoare adresată primarului turdean, în urma derulării, la Turda a primei campanii gratuite de sterilizare a câinilor la Turda din acest an (în perioada 24-28 aprilie 2017).
Transylvania Animal Care TAC activează la Turda de circa doi ani, derulând aici mai multe campanii gratuite de sterilizare a câinilor. Din cele consemnate de această organizație, am înțeles că ea se implică de câteva luni pentru rezolvarea problemelor legate de câinii fără stăpân, fără ca aceștia să fie eutanasiați. Veterinarii de la Transylvania Animal Care TAC au depus o solicitare oficială de colaborare cu Primăria Turda în acest domeniu și chiar au purtat discuții, vara trecută, cu viceprimarul Lucian Nemeș, căruia i-au înmânat mai multe materiale informative. Tăcerea care a urmat, din partea administrației locale, i-a determinat pe cei care au derulat acțiunea de la Turda din finalul lunii trecute să îl invite pe primarul Cristian Matei la Cabinetul Veterinar de pe strada Cuza Vodă unde se derula acțiunea de sterilizare a câinilor, probabil în încercarea de a-l sensibiliza pe edilul turdean referitor la cauza Transylvania Animal Care TAC. Absența primarului i-a făcut pe cei de la asociația amintită să răbufnească pe Facebook într-un mesaj adresat acestuia:
„Domnule primar Cristian Matei,
Noi am plecat. V-am așteptat neclintiți vizita, telefonul, reprezentantul, un e-mail, chiar și sms-ul, am fi fost flatați oricum. Numerele noastre de telefon, adresele de e-mail, adresele juridice și punctul de lucru, tot ce ați dori să știți despre noi, se găsesc în instituția dumneavoastră, pe hârtie și electronic, în trei mape simple și elegante, în trei exemplare tipărite și pe trei stick-uri de memorie, începând din luna august a anului 2016. #turdaintelege
Acum, în aprilie, 2017, cu ocazia celei de-a 7-a (șaptea) campanii mari a noastre la Turda, după numeroase telefoane și după mesaje către adresa publică a instituției dumneavoastră (nefuncțională, adresa), am reușit să obținem totuși, chiar de la secretara domniei voastre – un om educat și amabil – o altă adresă, care, deși ușor ridicolă, am fost asigurați că funcționează și mesajul nostru vă va parveni (!). Se pare că nu v-a parvenit.
De aceea, în această ultimă zi a prezenței noastre la Turda, vă arătăm aici, unde arătăm întregii comunități pe care o aveți în grijă, ceea ce ne-am dorit să vă arătăm direct, ca de la oameni la om: chipurile celor două eroine ale ultimelor zile, Raluca și Anna, chirurgii veterinari pe care i-ați avut drept oaspeți și care v-au ajutat și acum – cum fac de doi ani – să împliniți obiectivul administrativ și de imagine al urbei, vă cităm: «Imaginea urbană este primul semn la care se raportează orice vizitator, turist, om de afaceri, simplu trecător, prima expresie prin care orașul vorbește despre cultură, nivelul de dezvoltare, valorile care animă comunitatea locală. Turda merită însă mai mult din partea tuturor celor care trăiesc și muncesc aici. De asemenea, comunitatea Turzii merită mai mult de la oraș.»
/Dacă ecusonul nu spune altfel, de obicei în stânga, e dr. Anna Kiss, medic veterinar, ea și-a ales locul acesta de lângă perete, ca să se poată sprijini din când în când. Operează câte opt ore zilnic, uneori fără pauză. Dacă dați o fugă chiar azi, n-o s-o recunoașteți din prima, e a cincea zi de campanie, ea e directorul campaniei și are cearcăne gri-albastre, până la gură. Aproape toată campania, a avut niște dureri atroce de burtă și de spate, dar s-a îndopat cu ibuprofen și a operat glumind. Zâmbește și azi, dar cu niște riduri așa de aspre, n-ai zice că n-a împlinit încă treizeci de ani.
/Dacă ecusonul nu spune altfel, de obicei în dreapta, e dr. Raluca Ionaș, medic veterinar, ea nu-și mai sprijină spatele că e cocoșată iremediabil, operează de mai mulți ani decât Anna și cifoza e un fapt consumat. O veți recunoaște după râsul nervos, ea e de obicei mai ciufută și știm că e epuizată când e invers, râde din orice. În a doua fotografie operează aseară, a doua oară, același câine. E un câine cules de pe autostradă, la Turda, al nimănui, și prima operație a părut că decurge normal. Apoi, dr. Bogdan Ivan, medic veterinar, dr. Mara Capilnean, medic veterinar, dr. Juli Gergely, medic veterinar, dr. Ioana Ion, medic veterinar și 17 studenți mediciniști (oaspeții dumneavoastră și ei, de luni) au văzut, la monitorizarea postoperatorie, că animalul se topește-ncet, îl pierdeam, era moartea lângă el, în iarbă.
Fetele au zâmbit tâmp la-nceput, era deja seară și erau sfârșite, dar când au pus stetoscopul pe el, li s-a topit zâmbeața, Raluca a ridicat câinele-ncet și-a-nceput să-i șoptească ceva cu mami și fetiță scumpă, turdenii și englezii din curte zâmbeau și povesteau în continuare, credeau că alintăm ca fetele un cățeluș-micuț-blănos-pufos - și ce oameni drăguți suntem - Raluca l-a dus înăuntru, l-a mai cercetat un minut, apoi chiar n-a mai zâmbit și n-a mai șoptit, a-nceput să șuiere scurt cuvinte urâte, -xizină, -drenalină, bisturiu, a despicat câinele-ntr-o secundă, toată lumea părea că înțelege exact ce spune și ce are de făcut, în afară de mine, eu, care povestesc. Eu povestesc cum într-o cameră umedă și-ntunecată, de 3 metri pătrați, pluteau fără să se-atingă, șase oameni muți, ca să scoată moartea dintr-un câine de cinci kilograme, al nimănui, de pe autostradă. (Autostradă?)
Și a fost așa tăcere, interminabilă, sânge, sânge, sânge, interminabil, ace, seringi, puls, stetoscop, se-auzea aerul, interminabil, până când, târziu, Anna s-a dezlipit de masa de operație care deja îi intrase-n burtă și s-a auzit «Gata, măi, e bine.» Și lumea dintr-o dată n-a mai plutit și-am început să ne lovim unii de alții și să ne-ncurcăm.
Câinele era tot fleașcă și eu, care povestesc, l-am pus într-o cutie și l-am luat acasă, stau aproape, inclusiv aproape de dumneavoastră, o stradă ne desparte, am vrut să moară cu un om lângă el. Câinele.
Raluca și Anna mereu clatină din cap și țâțâie din buze când spun asta, în schimb m-au pus să-i iau temperatura din oră-n oră. Așa am făcut și, după miezul nopții, le-am trimis un sms, să știu dacă pot să mă culc, câinele dormea ca un câine normal, nu mai dormea ca o mortăciune. Nu mi-a răspuns nimeni, fetele dormeau, ca un câine. Normal.
De dimineață, Raluca a venit să ia câinele și a început să-i spună din nou ceva cu mami și fetiță scumpă, deci e bine, iar Anna a venit să-mi aducă centura ei electrică, pentru dureri de spate, că sunt imobilizată de la ridicat o amărâtă de cutie cu un câine muribund, de pe autostradă.
Domnule primar Cristian Matei,
Ăștia suntem noi. Oameni obișnuiți, cu dureri de șale. Punem între noi o fotografie cu nepoți, ne-am permis să o luăm de pe pagina dumneavoastră. Metaforă, nemetaforă, viața de mâine a nepoților oricui e făcută din faptele de azi ale ralucelor și ale annelor. De-asta vă căutăm atât de insistent, de-asta vrem să ne întâlnim și să discutăm. Despre și pentru viitor.
În prezentul de azi, a șaptea campanie medicală Turda - #ofloarepentrufiecareprogramare s-a încheiat. Această campanie a noastră, ca și celelalte, ajută autoritățile locale – pe dumneavoastră, domnule primar – și pe cetățeni să respecte H.G. 1059 din 2013 pentru aprobarea normelor de aplicare a O.U. 155 din 2001, legea 258 din 2013, ordinul ANSVA aferent şi Convenţia europenă pentru protecţia animalelor de companie, ratificată de România în 2004. Nici una respectată, vreodată, în #România.
Vă vom căuta în continuare și vă așteptăm. Haideți cu nepoții, ca la un fel de „Școala altfel”. Vor cunoaște medici veterinari și studenți mediciniști, oameni simpli sau mai complicați, societate civilă turdeană, clujeană și engleză, presă locală și națională, va fi interesant. Avem o politică deosebită pentru copii, e felul nostru modest de a face educație: dăm copiilor echipament potrivit, îi invităm să asiste la consultații, iar medicii le povestesc despre meseria lor. Pentru că vrem s-o dăm mai departe, pentru că murim de dragul ei și de grija animalelor comunitare și sărace. Acesta e domeniul nostru: #medicinăveterinarăsocială
Acestea sunt hashtag-urile dumneavoastră preferate, le-am luat odată cu fotografia nepoților: #sprijinreciproc #prețuire #grijă #respect.
Până când ne vom cunoaște într-adevăr, ne puteți cunoaște și dintr-un reportaj - filmat în parte la Turda, de televiziunea publică - duminică, de la 16.25, la TVR3 și luni, de la 20.35, la TVR Cluj.
Cu bine, domnule primar, mulțumim oamenilor, mulțumim orașului.
echipa Transylvania Animal Care TAC
■ Iubim animalele și credem în oameni ■”, este mesajul complet postat de cei de la Transylvania Animal Care TAC pe pagina lor de facebook și distribuit de peste 100 de iubitori de animale din zonă.
Credit foto: Facebook - Transylvania Animal Care TAC
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.