18
Joi, Apr
16 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (C.J.C.P.C.T.) Cluj, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, anunță înscrierea a două proiecte din aria patrimoniului cultural imaterial al județului Cluj în cadrul programului ,,Cluj 100 – celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire”.

            Astfel, în ceea ce privește primul proiect înscris de C.J.C.P.C.T. - ,,Semne peste vreme” acesta cuprinde o expoziție de fotografie, editarea și lansarea unui album de fotografie etnografică prin care se aduce în atenția publicului imagini ale portului de sărbătoare românesc din județul Cluj. Multe din piesele vestimentare prezentate datează de la începutul secolului XX, o bună parte din populația orașului Cluj amintindu-și cu drag de „cămeșile” purtate în copilărie, în zilele de sărbătoare, în satul natal. Portul tradiționalromânesc are valoare intrinsecă și este parte din patrimoniul universal.

Cel de al doilea proiect propus, ,,Ultimii rapsozi clujeni”aduce în atenția publicului urban muzica tradițională autentică, moștenită din moși-strămoși, melodii care se doineau în satele clujene și în urmă cu un secol. Proiectul reprezintă încununarea muncii de cercetare a echipei de specialiști ai C.J.C.P.C.T. Cluj, condusă de dr. etnomuzicolog Mircea Cîmpeanu și va fi prezentat sub forma unui recital susținut de cinci rapsozi vocali din cinci sate clujene, o expoziție de fotografie, care să introducă în atmosfera satului milenar și lansarea colecției de CD-uri ,,Rapsozi clujeni”.

,,Cluj 100” este un proiect derulat de către Primăria Cluj-Napoca prin care se dorește marcarea, în anul 2018, a 100 de ani de la Marea Unire. Totodată, anul viitor a fost declarat și Anul European al Patrimoniului Cultural, motiv pentru care municipalitatea clujeană a lansat această inițiativă prin care invită întreaga societate civilă, instituțiile, dar și ONG-urile clujene să depună propuneri pentru marcarea Centenarului Marii Uniri.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh