23
Sam, Noi
4 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Legea „carantinei și izolării”, publicată sâmbătă, 18 iulie 2020, în Monitorul Oficial,  intră începând de azi, în vigoare. LEGEA nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic legea carantinei si izolariiaduce mai multe modificări regimului carantinei, rămas fără bază legală după publicarea pe 2 iulie a Deciziei Curții Constituționale a României (CCR), care cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (2) teza întâi din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii; a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei; cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (2) teza a doua din Legea nr. 95/2006 privind în reforma în domeniul sănătăţii.

Ei bine, noua lege, are câteva prevederi pe care ar trebui să le cunoașteți:

  • Izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale virusului, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maximum 48 de ore. Medicul poate, însă, recomanda prelungirea măsurii; 
  • Orice persoană poate contesta în instanţă actele administrative emise în baza noii legi a carantinei, acesta fiind și motivul pentru care CCR a declarat neconstituțională OUG. Soluţionarea va fi făcută în maximum 15 zile, iar apelul la decizia primei instanţei va fi judecat de un complet format din 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care se pronunţă în termen de 5 zile de la sesizare;
  • În cazul minorilor, măsura izolării se instituie pentru aceștia la domiciliul aparţinătorului (părinți, tutore) ori la locaţia declarată de acesta;
  • A fost eliminată complet din lege noțiunea de „carantinare a bunurilor”, care în proiectul trimis de guvern se referea la obiectele ce ar putea fi purtătoare de virus.
  • Personalul medical poate fi detaşat fără concurs şi beneficiază de o plată suplimentară de 50% din salariu, plus o diurnă de 2%. 
  • Institutul Național de Sănătate Publică este obligat să transmită în fiecare zi numărul de teste făcute unor persoane netestate anterior, separat de retestările persoanelor deja infectate sau vindecate.

Citiți întreaga lege, aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/227953

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh