21
Joi, Noi
5 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Unul dintre proiectele de hotărâre dezbătut în ultima ședință a Consiliului local Turda a atras atenția în mod special. Guvernul aThumbnail image alocat peste două milioane de lei pentru achitarea datoriei Spitalului municipal Turda în urma unei sentințe judecătorești care a urmat unul dintre cele mai grave cazuri de malpraxis de aici.

Este vorba de procesul penal intentat medicului Ovidiu Lupșan de familia Crișan din Turda, în dosarul nr.5764/328/2013 având ca obiect  „abuz în serviciu

contra intereselor persoanelor (art.246 C.p.)” a cărui sentință îl obligă pe medic, în solidar cu Spitalul municipal Turda, la plata a circa 450.000 de euro. Pe scurt, acesta ar fi administrat gravidei Diana Crișan un medicament neomologat în România, care ar fi afectat sănătatea copilului pe care aceasta l-a născut la Spitalul municipal Turda.

Sentința a fost dată la data de 19 iunie 2015. În urma respectivei sentințe, printre altele, medicul Ovidiu Lupșan a fost condamnat la doi ani închisoare și interzicerea dreptului de a exercita profesia de medic pe o perioadă de 5 ani. Instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe termen de încercare de 5 ani. Latura pecuniară a pedepsei aplicate de instanță „obligă pe inculpatul LO, în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul Municipal Turda, să plătească următoarele despăgubiri civile pentru daune morale: - părţii civile CDMV sumele de 150.000 euro sau echivalentul în lei, (infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor) şi 100.000 euro sau echivalentul în lei, (infracţiunea de neglijenţă în serviciu); - părţii civile CCT, prin reprezentant legal CDMV suma de 100.000 euro sau echivalentul în lei (infracţiunea de neglijenţă în serviciu); - părţii civile CDA suma de 100.000 euro sau echivalentul în lei (infracţiunea de neglijenţă în serviciu)”, cum se arată în sentința pe scurt, disponibilă pe site-ul justiției, la dosarul precizat mai sus.

Banii sunt proveniți din fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului, pentru plata sentințelor judecătorești – reprezentând daune morale și cheltuieli de judecată conform deciziei penale nr. 917/A/2015 pronunțată de Curtea de Apel Cluj în dosarul nr.5764/328/2013, pentru Spitalul municipal Turda. Astfel, prin HG nr. 995/23.12.2015, guvernul a alocat suma de 2.009.000 lei.

Ca urmare, Consiliul local Turda a îndeplinit o ultimă formalitate necesară, adoptând hotărârea care stipulează la art. 1: „Art. 1. Se aprobă utilizarea sumelor din excedentul bugetar al anului 2015 de 2.009.000 lei pentru acoperirea golurilor temporare de casă, cu destinaţia sentinţe judecătoreşti – reprezentând daune morale şi cheltuieli de judecată conform deciziei penale nr. 917/A/2015 pronunţată de Curtea de Apel Cluj în dosarul nr. 5.764/328/2013, pentru Spitalul Municipal Turda.”

Rămâne de văzut dacă Spitalul municipal Turda, sau Statul Român, se vor îndrepta împotriva medicului Ovidiu Lupșan pentru recuperarea sumei de peste două milioane de lei.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh