Enervat de afirmațiile lansate în spațiul public de deputatul Mircea Irimie referitoare la realitățile financiare de la Compania deApă Arieș, directorul general al CAA, Cristian Matei, și-a pus oamenii la treabă pentru a putea prezenta situația financiară a operatorului de apă canal din zonă.
Interesant este că „atacul” venit din partea lui Irimie a coincis cu momentul anunțării candidaturii sale la funcția de primar din partea ALDE. Nu este mai puțin adevărat, după principiul „dacă e bal, bal să fie” că Matei a răspuns acestei provocări electorale cu o bombă, anunțând că vrea să scadă sumele pe care clienții CAA le plătesc pentru serviciile de apă-canal.
„Pentru a putea cere ceva unei companii trebuie să creezi sursa. Am reușit prin implicare și un management modern să aducem acești bani. Având în vedere economiile realizate, de resursa financiară pe care o are Compania de Apă în acest moment, foarte greu putem vorbi de preţurile la apă. Dar unde noi am putea să discutăm nişte reduceri de preţ ar fi cota de canal", a arătat directorul Cristian Matei, care a explicat că astfel de ajustări trebuie făcute în mod responsabil, pentru a nu periclita activitatea operatorului de apă-canal și a nu fi obligat acesta să returneze sumele nerambursabile primite de la Comisia Europeană. Acesta a explicat că, în urma unor analize realizate, din resursa financiară creată în ultima perioadă se poate propune o cotă de canal de 80 % şi nu de 100 % cum era până acum. Cota de canal de 80% este cea minimă prevăzută de normativele în vigoare. La Cluj-Napoca, spre exemplu, respectiva cota este de 90%.
Directorul general al Companiei de Apă Arieș Turda a mai dezvăluit că va propune Consiliului de Administraţie al CAA aprobarea reducerii cotei de canal la 80%, după care va face același lucru și la ADI Apa Văii Arieşului iar ulterior, după emiterea hotărârilor de consiliu ale UAT-urilor membre, se poate ajunge la stabilirea acestui procent în AGA.
Ceea ce ar duce la o reducere a sumelor plătite de consumatorii persoane fizice și juridice pentru serviciul de apă și canal aproape la nivelul de dinaintea ultimei majorări de tarif, operată în anul 2013.
Directorul general al CAA a prezentat nişte studii comparative de preţ, pentru a-și ilustra spusele. Astfel, în 2013, tariful la apă era 2,55 lei şi tariful la canalizare era de 2,12 lei la care se adăuga TVA-ul. La o cantitate de 10 mc de apă consumată, înainte de mărirea din octombrie 2013 a preţului, un consumator plătea 58 de lei. După ajustarea preţului conform înţelegerii din 2007, adică undeva în 2015, preţul a 10 mc de apă a ajuns la aproape 77 de lei. După micşorarea TVA la 9% la apă, preţul a 10 mc a ajuns să fie 70,68. Astfel, reducerea cotei de canal de la 100% la 80%, la același consum de 10 mc, ar face ca banii plătiți de utilizator să fie 63,43 lei. Astfel s-ar ajunge la o sumă plătită de consumatori cu doar 10 % mai mare decât cea plătită înaintea majorării din septembrie 2013.
Dealtfel, în cadrul conferinței de presă desfășurată în această dimineață la sediul Companiei de Apă din strada Bogata nr. 1, directorul general Cristian Matei a prezentat situația financiară a CAA, anunțând mai multe vești bune pentru clienți și societate. Vom reveni, pe larg, în cadrul unui alt material informativ.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.