23
Sam, Noi
4 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

mera-secretar-speleoLucrările simpozionului al celui de-al IV-lea simpozion de speleoterapie s-au derulat în perioada 3 - 6 octombrie, cu prelungirea programului social în data de 7 octombrie când, pentru participanţii din străinătate, s-a derulat o vizită în masivul Piatra Craiului unde organizatorul reușitului eveniment de la Turda, dr. ing. Ovidiu Mera, le-a prezentat participanților două peşteri.

”Peşteri în ghilimele”, ne spune Mera, ”pentru că prima a fost o mină dezafectată de bauxită în care întâmplător s-au interceptat nişte geode pe care se dezvoltă cristale de calcit foarte frumoase şi spectaculoase, motiv pentru care este  numită Peştera cu Cristale de la mina Far, iar cea dea doua este binecunoscuta peșteră Mezia”. Această vizită-surpriză a fost de fapt, partea de final a celui de-al XIV-lea Simpozion de Speleoterapie, desfășurat pentru a doua oară, consecutiv la Turda, în organizarea SC Turda Salina Durgău SA.

Simpozionul s-a bucurat de mare succes, fapt certificat și de alegerea directorului SC Turda Salina Durgău SA într-o importanță funcție în cadrul Comisiei Permanente de Speleoterapie. Manifestarea științifică de la Turda a avut mai multe sesiuni de comunicări, ele s-au derulat pe toată durata a trei zile dar a conținut și o prezentare de aparatură medicală. A fost vorba de nişte halo-generatoare pe care Velea Grumezea, reprezentantul unei firme din Canada , împreună cu soţia sa, reprezentanta unei firme din Estonia, le-au adus şi le-au prezentat participanţilor la simpozion.

Lucrările prezentate la simpozion au vizat atât speleoterapia, ca metodologie de tratare a afecţiunilor aparatului respirator şi a unor afecţiuni dermatologice, dar şi halo-terapia sau altfel spus terapia cu sare, cu un mediu concentrat de aerosoli de sare, care se derulează în camere special amenajate la suprafaţă. Directorul Ovidiu Mera ne spune că în acest domeniu excelează ”colegii” din Rusia, care au fost reprezentaţi de profesorul Gorbenco din Sankt Petersburg, și care este, practic, omul care a omologat pentru prima dată o instalaţie de halo-terapie.

Lucrările ştiinţifice au prezentat rezultatele obţinute în acest domeniu în centrele de cercetare şi de terapie din Europa. Participanții din Slovacia practică speleoterapia în peşteri carbonatice dar şi în mine dezafectate, cei din Ucraina au prezentat rezultatele pe care le-au obţinut în perioada în care cele două mine de la Slatina/Solotvino au funcţionat. În prezent, spre regretul lor şi al celor interesați, ele sunt închise iar centrele de speleoterapie nu pot fi accesate din cauza unor probleme tehnice, mina fiind  inundată ca urmare a infiltraţiilor de apă foarte puternice care au provenit din apele răului Tisa, ”prin depozitele detritice de terasă care sunt situate în acoperişul zăcământului de sare”, cum ne precizează Ovidiu Mera.

România s-a prezentat la simpozion cu reprezentanţi ai universităţilor, Universitatea de Medicină din Iaşi, Universitatea de Medicină de la Constanţa, Institutul Naţional de Medicină Recuperare Fizică şi Balneoclimatologie, Universitatea din Cluj (cu Facultatea de Ştiinţele Mediului) şi alţi cercetători care au venit şi si-au prezentat rezultatele. Institutul de fizică atomică, prin doctorul Călin a expus măsurări ale radioactivității în cavităţi subterane.

Ovidiu Mera mărturisește că, spre bucuria sa şi a tuturor românilor din domeniu,  Societatea Naţională a Sării (SALROM) a înfiinţat un departament de turism, conştientizând, în sfârşit, imensul potenţial pe care îl deţin salinele în abatajele deja exploatate, dintre care un exemplu grăitor și de neașteptat succes este chiar Salina Turda. Ei au prezentat proiecte interesante pentru dezvoltarea acestor mine, a segmentelor din mine care sunt dezafectate şi care au un potenţial terapeutic deosebit.

Rezultatele obţinute pe pacienţi umani la Cacica Dej şi Turda au fost prezentate de doctorul Iuri Simionca şi doctorii Munteanu și Hoteteu, de la Institutul Naţional de Medicină Recuperare Fizică şi Balneoclimatologie.

Participanții au căzut de acord că manifestarea a fost de înaltă ţinută ştiinţifică, în cadrul căreia specialiștii au învăţat multe unii de la alţii, au reuşit să își actualizeze bazele de date privind halo-terapia şi ceea ce se întâmplă în Europa în acest domeniu.

Ovidiu Mera ne-a declarat, la finalul manifestării: ”Simpozionul a fost o rampă spre ceea ce urmează să se întâmple în 2013, Congresul Mondial de Speologie, care îşi va derula lucrările în Cehia la Brno şi în cadrul căruia Comisia Permanentă de Speleoterapie va trebui să prezinte raportul de activitate pe ultimii patru ani. Întotdeauna, înaintea congreselor, se predă ştafeta conducerii comisiei. În cadrul şedințelor pe care le-a avut Comisia Permanentă de Speleoterapie s-a procedat şi la alegerea noului preşedinte şi a noii conduceri, practic a membrilor comisiei pentru următorii patru ani. Doctorul Simionca a preluat funcţia de preşedinte de la doctorul Slavic, din Cehia: Au fost numiţi doi vicepreşedinţi, doctorul Slavic, din partea Cehiei, şi doctorul Cionca, din partea Ucrainei, urmând ca Polonia să-şi nominalizeze persoana care va face parte din comitetul de conducere în calitate de  vicepreşedinte şi, de asemenea, Germania, care are şi ea o serie de centre de speleoterapie dar spre regretul nostru nu a avut reprezentant la această manifestare ştiinţifică”, ne-a spus Mera. Directorul Salinei Turda, modest din fire, ne-a spus cu greu: ”Funcţia de secretar mi-a fost acordată mie şi asta îmi face o onoare deosebită”.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh