18
Joi, Apr
17 New Articles

Anchetă
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

conferinta-raport-curte-conturiL-a prezentat însă presei, spicuit și doar prin viu grai, joi, 24 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, când a detaliat situația reglementării problemelor semnalate de Curtea de Conturi în urma controlului efectuat în luna mai 2013 la Primăria municipiului Turda. În luna iulie primarul Ștefănie mai prezentase, pe scurt, câteva dintre problemele semnalate de controlul financiar.

Înainte de a se referi exact la fiecare ”neregularitate” semnalată de Curtea de Conturi, primarul Tudor Ștefănie a explicat: ”Avem o formă aproape finală, forma finală va fi gata săptămâna viitoare, a răspunsurilor pe care le vom trimite la Curtea de Conturi. Noi am prezentat public toate cele 23 de puncte în întâlnirea cu dvs. Mai menționează că în dispoziția Curții de Conturi au fost probleme care prevedeau obligații sau responsabilități ale executivului primăriei și probleme care prevedeau obligații ale Consiliului Local,  acestea din urmă fiind prezentate în ședințele Consiliului Local unde s-au luat hotărârile respective, urmând ca ele să fie clarificate ca și legalitate, la raportul final”, a precizat primarul Ștefănie.

Neregularitățile semnalate de Curtea de Conturi au fost rezolvate, susține primarul turdean, cu câteva excepții referitor la care s-a apelat la instanțele de judecată pentru clarificare.

Curtea de Conturi a reproșat Primăriei Turda, printre altele, faptul că nu a inventariat pădurile deținute și nu le-a introdus în domeniul privat al orașului, că nu a organizat controlul intern prevăzut de lege, apoi câteva nereguli legate de taxe și impozite ale unor agenți economici, persoane fizice și juridice, apoi că asociațiile sportive care au primit cu titlu gratuit clădiri și terenuri pentru desfășurarea activității, fapt considerat ca fiind pe lângă lege de către Curtea de Conturi care solicită acelor organisme să achite impozit pe acele terenuri și clădiri. Au fost câteva și două situații referitoare la încasarea unei taxe hoteliere și probleme legate de calculul eronat a ratelor şi dobânzilor pentru spaţiile medicale vândute.

Însă sumele cele mai mari semnalate în cadrul unor neregularități de către controlul Curții de Conturi au fost cele legate de societățile la care Municipiul Turda este acționar, și de aceea, pe acestea o să le tratăm mai pe larg.

Iată cele spuse de primarul Ștefănie: ”Perioada 2008 – 2011, au fost urmărite încasate venituri  necuvenite reprezentând dividende în sumă totală de 1.595.007 lei precum şi dobânzile aferente de 281.284 lei datorate de către trei societăţi comerciale unde instituţia deţine acţiuni, astfel nefiind realizate venituri la bugetul local al municipiului în sumă de 1.876.291 lei. Măsură dispusă de decizia Curţii de Conturi: conducerea entităţii va lua măsuri de încasare a dividendelor cuvenite precum şi a dobânzilor calculate pentru nevirarea la termen a acestora de la societăţile comerciale la care unitatea administrativ-teritorială deţine acţiuni. Ca şi rezolvare, după comunicarea soluţiei Curţii de Conturi au fost transmise următoarele notificări: spre Compania de Apă Arieş, Centrul Agro Transilvania SA şi SC Domeniul Public. Urmare a acestor notificări am primit de la SC Domeniul public că nu datorează dividende, de la societatea Compania de Apă Arieş că nu datorează dividende, ca atare vom întreprinde măsurile prevăzute de lege pentru a constata dacă datorează sau nu”, a spus edilul turdean.

O altă neregularitate semnalată de CC și prezentată de primar: ”Nu au fost realizate integral veniturile cuvenite bugetului local din redevenţe cuvenite din concesiunea serviciilor publice sau patrimoniul public şi privat a Municipiului Turda, valoarea redevenţei 13.366.608 lei. Măsura dispusă : conducerea Municipiului Turda va face demersuri necesare în vederea încasării redevenţei cuvenite pentru perioada 2008 – 2011, operatorul Compania de Apă Arieş. După comunicarea soluţiei Curţii de Conturi a fost solicitat CAA faptul că are obligaţii de plată de natura redevenţei , aşa cum s-a precizat în notificarea transmisă societăţii, în cazul refuzului cauza va fi înaintată instanţei competente”, a spus acesta.

”Nu a fost încheiat un contract de concesiune cu SC Turda Salina Durgău SA prin care să fie stabilite obligațiile, drepturile și redevența datorată de această societate pentru bunurile aparținând domeniului public al municipiului Turda date în administrare, în valoare de 23.469.083 lei”, a fost o altă problemă semnalată de Curtea de Conturi și relatată de primarul turdean.

”Municipiul Turda a efectuat plăţi în sumă de 759.412 lei, urmare a stabilirii eronate a salariilor de bază, pentru personalul din aparatul de specialitate al primarului şi pentru administratorul public”, a fost o altă problemă semnalată, referitor la care primarul Ștefănie spune că s-a solicitat un nou termen deoarece s-a deschis acțiune în instanță pentru clarificarea acestei situații.

O altă sumă importantă vizată de Curtea de Conturi a fost cea rezultată din faptul că au fost acceptată la plată o situaţie de lucrări pentru realizarea obiectivului de investiţii „Extindere de amenajare a Parcului Zoologic”, în care au fost înscrise cantităţi şi lucrări mai mari decât efectiv cele realizate şi virate sume către firma Benzot Har prin care s-a adus un prejudiciu bugetului consolidat al statului de 1.847.000 de lei.

În finalul prezentării făcute asupra neregularităților semnalate de Curtea de Conturi și de modul cum au fost rezolvate acestea, primarul Tudor Ștefănie a răspuns întrebărilor puse de jurnaliști, precizând că nu va prezenta raportul Curții de Conturi consilierilor locali lăsându-i pe aceștia să se informeze din presa locală. Raportul Curții de Conturi a fost solicitat în nenumărate rânduri atât de către viceprimarul Lucian Nemeș cât și de către unii dintre consilierii locali însă, până în acest moment, primarul turdean a prezentat rezultatul controlului doar prin intermediul presei.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh