03
Ma, Dec
4 New Articles

Anchetă
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

       Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna februarie 2021, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:trimitere in instanta

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei

 

       VEER CLAUDIA ANCA, la data faptelor grefier în cadrul Tribunalului Bihor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

       - fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,

       - sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată,

       - abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012 - 2013, pe rolul Tribunalului Bihor se aflau foarte multe cereri de chemare în judecată, în contradictoriu cu Instituţia Prefectului Judeţului Bihor - Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Autovehicule Bihor, formulate de mai multe persoane care solicitau obligarea la înmatricularea autoturismelor fără plata taxei de poluare, instituită de O.U.G. nr.50/2008.

În acest context, inculpata Veer Claudia Anca, în calitatea menționată mai sus, ar fi falsificat un număr de trei cereri de chemare în judecată, prin care se solicita înmatricularea a 34 de  autoturisme.

Ulterior, cererile respective, falsificate prin contrafacerea totală a conținutului, ar fi fost depuse la dosarele deja aflate pe rolul instanței de judecată creându-se astfel aparența că acestea reprezentau cererile inițiale de chemare în judecată.

Aceste demersuri nelegale ar fi avut ca scop și finalitate devansarea termenelor de judecată stabilite inițial și implicit soluționarea cererilor respective într-un timp foarte scurt.

Hotărârile judecătorești, după intrarea în posesia proprietarilor, deveneau  obligatorii pentru Instituţia Prefectului Judeţului Bihor - Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Autovehicule Bihor care era obligată să înmatriculeze autovehiculele respective fără plata taxei de mediu.

În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor sume de bani ce aparțin inculpatei.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

 

  1. 2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie-februarie 2020, inculpatul, prin intermediul unei alte persoane, ar fi pretins de la administratorul unei firme, pentru sine și pentru funcționari din cadrul Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și a Unităților Sanitare Publice (A.U.I.P.U.S.P.) Sector 1, suma de 30.000 euro și un comision de 10% (310.000 lei), din valoarea totală a facturilor emise și neîncasate de societatea omului de afaceri de la instituția publică menționată mai sus.

Banii respectivi ar fi fost pretinși de inculpat pentru a-și exercita influența, pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra persoanelor din conducerea Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și a Unităților Sanitare Publice Sector 1, astfel încât facturile respective să fie achitate.

 

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

În prezența apărătorului ales, aceasta a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- un 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a părăsi teritoriul României.

 

Dosarele de urmărire penală împreună rechizitoriul și cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

 

 

 

  1. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 96/VIII/3 din data de 01 februarie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a doi inculpați pentru comiterea unor infracțiuni de trafic de droguri de mare risc și punerea în circulație de valori falsificate, comise în formă simplă și continuată.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii  ianuarie 2021, pe raza municipiului Constanța, cei doi inculpați ar fi vândut unei persoane cantitatea 30 comprimate ecstasy (MDMA).

În același context, unul dintre inculpați ar fi încercat să pună în circulație un număr de nouă bancnote a câte 50 euro fiecare, falsificate.

De asemenea, la domiciliul unuia dintre inculpați au fost găsite 205 comprimate ecstasy (MDMA) și opt bancnote a câte 50 euro fiecare, falsificate.

 

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de trafic de droguri de mare risc.

 

În prezența apărătorului ales, aceasta a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- un an și șase luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

 

Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, la data faptelor reprezentanți ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-au reținut mai multe infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Prezenta cauză a fost disjunsă din dosarul cunoscut în spațiul public ca “dosarul Realitatea Media”, mediatizat prin mai multe comunicate de presă pe site-ul nostru www.pna.ro.

            În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

            În perioada 2012-2014, cei trei inculpați, în calitate de reprezentanți ai unor societăți comerciale, ar fi falsificat mai multe documente (hotărârea adunării generale a membrilor Asociației Salariaților, acte constitutive, etc.) care ar fi fost folosite ulterior la preluarea unei companii din România ce are ca obiect de activitate servicii din industria petrolului.

            De menționat este faptul că, în timp ce se efectuau cercetări inclusiv pentru fals, unul dintre inculpați ar fi depus la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București un extras falsificat din Registrul acționarilor.

            În acest moment, societatea preluată în modalitatea de mai sus, se află în insolvență.

            Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.

 

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

 

SC SUINTEST SRL Galați, pentru săvârşirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

 

Persoană fizică, la data faptei administrator al SC Suintest SRL pentru săvârşirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

 

Două persoane fizice, la data faptelor angajați în cadrul unei ferme ce aparține SC Suintest SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

-  complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2017, în cadrul Măsurii 215 – “plăți pentru bunăstarea animalelor”, administratorul SC Suintest SRL ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false (deconturi justificative, avize, formulare de mișcare, etc.) în scopul de a obține în mod injust ajutoare financiare europene acordate pentru îmbunătățirea condițiilor de trai și transport ale suinelor (porci).

O parte din documentele depuse la A.P.I.A. ar fi fost falsificate și puse la dispoziție fermierului de către ceilalți doi inculpați.

Cu titlu de exemplu se arată că o parte din acele documente atestau că porcii erau verificați și corespundeau din punct de vedere al sănătății pentru a fi scoși din fermă, cântăriți și transportați în vederea abatorizării. În realitate, aceștia erau dirijați pe jos de către salariații societății de la fermă la abator (care se afla amplasat în apropiere), contrar celor menționate în documentele care atestau transportul acestora cu mijloace de transport.

Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 264.459 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

 

Anterior, la data de 17 decembrie 2020, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană fizică, la data faptei angajat în cadrul unei ferme ce aparține SC Suintest SRL, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de: complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.

 

În prezența apărătorului ales, aceasta a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- doi ani și patru luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și patru luni și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Galați.

 

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj, Biroul teritorial Baia Mare, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, în calitate de președinte al unei asociații de creștere a bovinelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2016-2017, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false (cereri-adeziune de înscriere în asociație, tabele centralizatoare privind acordul, datele de identificare, numărul de animale pe fiecare membru al asociației și suprafața alocată fiecărui membru etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică.

O parte din documentele depuse la A.P.I.A. ar fi fost falsificate chiar de inculpat pentru a atesta îndeplinirea condițiilor necesare de către asociația pe care o conducea.

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 304.204 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză.

 

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureș cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

 

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 

În perioada 2012 - 2014, în contextul unui contract de finanțare nerambursabilă privind dezvoltarea unei exploatații agricole, cei doi inculpați ar fi depus la Agenția de Plăți  pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente false (cererea de finanțare, cererile de plată, etc.) prin care atestau că sunt îndeplinite condițiile necesare prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 103.759 lei, sumă care a fost restituită în totalitate de către inculpați Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

 

În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- doi ani și șase luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de patru ani și interzicerea, pe o perioadă de patru ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

  - doi ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și șase luni și interzicerea pe o perioadă de trei ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Gorj.

 

Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh